Sosyal Medya

Güncel

Obama'dan Körfez'e İran güvencesi

Suudi Kralı Selman'ın katılmadığı ABD ile Körfez ülkeleri arasındaki zirveye İran ile ABD arasındaki 'yakınlaşma' damgasını vurdu. ABD Başkanı Obama, İran’la nükleer anlaşma hakkında Körfez ülkelerinin liderlerine detaylı bilgi verdiğini açıkladı.



Camp David'deki toplantıya Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi ülkeleri Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri ile ABD katılıyor. Tarihi zirvede Yemen, Suriye, Irak, IŞİD'le mücadele ve Ä°ran'ın nükler programı görüÅŸüldü. Gözler Suudi Kralı Selman'ın katılmaması nedeniyle ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile kralın yerine ABD'ye giden Veliaht Prens Muhammed Nayef arasındaki görüÅŸmedeydi.

Obama, Veliaht Prens Muhammed Nayef ile görüÅŸmesinin başında Körfez ülkeleriyle ‘olaÄŸanüstü dostluk iliÅŸkisine sahip olduklarını’ savunurken,  “ABD ve Suudi Arabistan eski BaÅŸkan Franklin Roosevelt’ten bu yana olaÄŸanüstü dosluk iliÅŸkilerine sahip olmuÅŸtur” dedi. Obama, Suudi liderliÄŸiyle Yemen’de ateÅŸkesin yollarını tartışabileceklerini de açıklarken, Suudileri rahatsız eden Ä°ran’la nükleer anlaÅŸma konusuna deÄŸinmedi, “Bölge çok zorlu bir dönemden geçiyor” demekle yetindi.

'Ä°ran'ın nükleer programı barışçıl olmalı' 

Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan da zirveye yönelik açıklamasında  liderlerin Ä°ran ile kapsamlı nükleer anlaÅŸmanın önemini tartıştıklarını ve katılımcı ülkelerin bu anlaÅŸmanın Ä°ran’ın nükleer programının sadece ve sadece barışçıl olmasını saÄŸlayacak bir anlaÅŸma olması konusunda görüÅŸ birliÄŸi içinde olduklarını söyledi. 

Meehan, liderlerin Suriye ve Yemen dışında IŞİD’le mücadeleyi de görüÅŸtüklerini söyledi. DiÄŸer Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise Kral Salman’ın toplantıya neden katılmadığı konusunda “Kral toplantı gündemiyle ilgili herhangi bir kaygı belirtmedi. Ä°ki üst düzey Suudi yetkilinin toplantıya gelmesi beklenmedik bir ÅŸey.Bu Suudilerin tüm toplantıyı çok ciddiye aldıklarını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 'güvenli bölge' önerisi de gündemde

Toplantıyı takip eden Al Jazeera muhabiri Vecd Vakfi'nin verdiÄŸi bilgilere göre zirvede yazılı anlaÅŸmalar olmayacak fakat ortak deklarasyonlar yapılacak. Bazı Körfez ülkeleri Suriye'de çözüm konusunda daha sert bir tavır ve uygulama beklediklerini ABD'ye iletti. ABD tarafı ise her görüÅŸe açık oldÄŸunu vurgularken, bu konuda Türkiye'nin önerdiÄŸi güvenlik bölgesi ve uçuÅŸ yasağı da gündeme geldi. Bazı Körfez ülkeleri sadece IŞİD'e karşı deÄŸil aynı zamanda Esed yönetiminin sivilleri öldürmesini engelleyecek bir dizi önlem talep etti. 

'Kimse tatmin olmayacak'

Toplantıyı AP’ye yorumlayan OrtadoÄŸu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi  Direktörü Jon Alterman, “Tahminin bu toplantıdan kimse tam olarak tatmin olmuÅŸ bir ÅŸekilde ayrılmayacak” dedi.ABD’nin Körfez ülkeleriyle askeri destek, ortak tatbikatlar ve balistik füze sistemleriyle ilgili koordinasyon konularını da görüÅŸmesi bekleniyor. Körfez, resmi bir savunma anlaÅŸması isterken ABD ÅŸimdiye kadar buna yanaÅŸmadı. Çünkü böylesi bir anlaÅŸmanın Kongre’de onaylanması zor görünüyor.Ancak Beyaz Saray, ABD'nin Körfez'e 'NATO üyesi olmayan müttefik statüsü'nün verilmesinin gündeme geleceÄŸini açıkladı. 

Kaynak: Reuters, AP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.