Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Ä°ran'la iliÅŸkileri kesebiliriz'

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, İran’ın Yemen’e gemi göndermesinin Yemen’in istikrarını istemediğinin işareti olduğunu ve Tahran’la diplomatik ilişkileri kesme konusunu tartıştıklarını söyledi.



Riyad Yasin, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, Ä°ran'ın gönderdiÄŸi yük gemisinin Yemen karasularına meÅŸru yönetimden izin almadan girmesinin sorumluluÄŸunu taşıyacağını belirterek, gemiye yönelik bazı uygulamalar yapabileceklerinin iÅŸaretini verdi.

Yasin, Ä°ran ile iliÅŸkleri tamamen kesme konusunu görüÅŸtüklerini belirtti.

Yasin, her hangi bir ihlal konusunda müdahale yetkisinin Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyona verildiÄŸini de ifade etti.

BM Yemen Özel TemsilciliÄŸi, Güvenlik Konseyi'ne gönderdiÄŸi mesajda, Ä°ran'ın Yemen'e gönderdiÄŸi geminin denetlenmesine izin vermemesinin sakıncalı sonuçlar doÄŸurabileceÄŸi uyarısında bulundu. Mesajda geminin Yemen kara sularına çabalarının yol açacağı olayların sorumlusu olarak Ä°ran gösterildi.

BM Özel TemsilciliÄŸi, Yemen yönetimi ve Arap koalisyonunun yardım gemilerinin ülkeye giriÅŸine itiraz etmediklerini, ancak meÅŸru hükümetten izin alınması ve gemilerin aranmasını ÅŸartını koÅŸtuklarını belirtti.

‘BM organize etsin'

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yardımların siyasi amaçlara alet edilmemesi için BM tarafından organize edilmesi gerektiÄŸini ifade etti.

Dujarric, ‘Ülkelerin saÄŸladığı deÄŸerli yardımlar tüm krizlerde olduÄŸu gibi BM ve onunla birlikte çalışan uluslararası kuruluÅŸlar tarafından organize edilmelidir. Ä°ÅŸin düzgün yürümesi ve yardımların kaybolmaması için bu çok önemlidir' dedi.

ABD'nin açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı, ÇarÅŸamba günü Ä°ran'ın Yemen'e göndereceÄŸi ‘insani yardım taşıyan' kargo gemisinin yükünü BM'nin Cibuti'deki merkezine teslim etmesini istemiÅŸti.

Pentagon Sözcüsü Albay Steve Warren, Ä°ran'ın insani yardım taşıdığını iddia ettiÄŸi gemiyi Cibuti'ye yönlendirerek doÄŸru ÅŸeyi yapacağını ifade ederek, ‘EÄŸer Ä°ran BM'nin protokolünü uygular ve insani yardım taşıdığını iddia ettiÄŸi gemisini Cibuti'deki limana yönlendirip yardımların BM kanalları üzerinden dağıtılmasını kabul ederse doÄŸru ÅŸeyi yapar. Aksi takdirde doÄŸru olmaz' ÅŸeklinde konuÅŸmuÅŸtu.

Gemide yabancı aktivistler de var

Ä°ran kaynaklarına göre, insani yardım yükü taşıdığı söylenen gemi Ä°ran'dan pazartesi günü ayrılmıştı. Geminin Yemen'in Hudayda limanına gideceÄŸini belirten kaynaklar, geminin 2 bin yüz tonluk gıda ve tıbbi malzeme taşıdığını ifade etti. Gemide ayrıca 60 Kızılay görevlisi ve yaklaşık 20 gazeteci de bulunuyor.

Al Jazeera'nin elde ettiÄŸi bilgilere göre, gemide 'SavaÅŸa Karşı Bağımsızlar TopluluÄŸu' adı altında üçü ABD'li, biri Alman, biri de Fransız olmak üzere beÅŸ yabancı aktivist de bulunuyor.

Yemen'de 5 günlük ateÅŸkes baÅŸladı

Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri tarafından 48 gün önce baÅŸlatılan hava saldırılarının ardından varılan ilk ateÅŸkes uygulanmaya baÅŸladı. Salı günü 23.00'ten itibaren geçerli olan ateÅŸkese raÄŸmen Husiler bombardımanını kesmedi.

Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil Cubeyir, varılan ateÅŸkes kararının Husilere baÄŸlı olduÄŸunu söylemiÅŸti. Cubeyr, 'Husiler ateÅŸkesi ihlâl ederse ateÅŸkes sona erdirilir' demiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.