Sosyal Medya

Dünya

'Okul yönetimi cevap vermeli'

Fransa'da uzun etek giydiği için okula alınmayan kızla ilgili İslamofobi Gözlem Merkezi çağrı yaptı: Uzun etek giyen kız öğrencileri evlerine gönderen okul yönetimi iddialara cevap vermeli.



Ä°slamofobi Gözlem Merkezi (ORIW), Fransa’nın Charleville-Mezieres kentinde 15 yaşındaki Sarah K'yi uzun etek giydiÄŸi gerekçesiyle derse almayan okul yönetiminin iddialar karşısında cevap vermesini istedi.

Merkezi Lyon kentinde olan ORIW'den yapılan açıklamada, Sarah K. ile aynı okula giden ve uzun etek giymemesi konusunda Leo-Lagrange de Charleville-Mezieres Koleji yönetimince uyarılan 11 yaşındaki Saliha Ö'nün annesi Gülsüm Ö'nün kuruma ulaÅŸarak ÅŸikayette bulunduÄŸu belirtildi.

ORIW'de konuyla ilgilenen avukatın okul yönetimiyle defalarca iletiÅŸime geçmeye çalıştığı ancak her seferinde taleplerinin yanıtsız kaldığı vurgulanan açıklamada, hukuki açıdan uzun eteÄŸin dini bir simge sayılamayacağına iÅŸaret edildi.

Açıklamada, okul yönetiminin üst makamlardan geldiÄŸini iddia ettiÄŸi uzun etek emri ve "izole oda" planı konusunda bir açıklama beklendiÄŸi belirtilerek, "Uzun etek giyen kız öÄŸrencileri evlerine gönderen okul yönetimi iddialara cevap vermeli" denildi.

"Karar üst makamlardan"

Gülsüm Ö'nün Sarah K. ile aynı okula giden kızı 11 yaşındaki Saliha Ö, uzun etek giydiÄŸi bir gün okul yönetimince elbisesini deÄŸiÅŸtirmesi konusunda uyarılmış ancak gün içinde elbisesini deÄŸiÅŸtirmeyerek okula yeniden etekle gitmiÅŸti.

Anne Gülsüm Ö, okul yönetiminin bu talebi üzerine kızıyla beraber okula gitmiÅŸ ve okul yönetiminden yasağın gerekçesini öÄŸrenmek istemiÅŸti.

Kız öÄŸrencilerin uzun etekle okula alınmaması kararının "üst makamlardan" geldiÄŸini belirten okul yönetimi, emrin tam olarak nereden geldiÄŸini anneye söylememiÅŸti.

Anne Gülsüm Ö'nün ısrarı üzerine okul müdürü, emre göre, uzun etek giymeye devam eden Müslüman kızların fikirlerini deÄŸiÅŸtirene kadar okul içerisinde belirlenen "izole odalarda" tutulmaları gerektiÄŸini söylemiÅŸ ancak kendilerinin "insaflı" davranarak izole oda kararını uygulamadıklarını, kızları sadece uyardıklarını dile getirmiÅŸti.

BaÅŸörtüsü kullanmadığı halde uzun etek giydiÄŸi gerekçesiyle okul yönetimince uyarılan 11 yaşındaki Saliha Ö. ise hava güzel olduÄŸu için etek giymek istediÄŸini bunun nasıl dini bir simge olduÄŸunu anlamadığını dile getirmiÅŸti.

Ä°ddialar karşısında Leo-Lagrange de Charleville-Mezieres Koleji Müdürü Maryse Dubois bir açıklama yapmadı. Reims Ulusal EÄŸitim TeftiÅŸ Kurumu’ndan bir yetkili, hiçbir okulda uzun eteÄŸe iliÅŸkin yeni bir uygulama baÅŸlatılmadığını, izole oda konusunu ise ilk kez duyduÄŸunu söylemiÅŸti.

Uzun etek giydiÄŸi gerekçesiyle nisan ayında Müslüman birkaç kız öÄŸrencinin derse alınmadığı okulda ÅŸu an uzun etek konusunda herhangi bir yasak uygulanmıyor.

Tüm dini semboller yasak

Fransız yargısı, 17 Mart 2004'te aldığı br kararla ilk ve orta dereceli okullarda baÅŸörtüsü baÅŸta olmak üzere dini sembollerin kullanımını yasakladı.

Yasağı sadece Müslümanları hedef almadığını savunan dönemin Fransız hükümeti, uygulamanın dini sembol kullanan tüm dinleri kapsadığını ifade etmiÅŸti.

Fransa Ä°slamofobi Gözlemevi'nin yaptığı araÅŸtırma, ülkede Müslümanlara yönelik tehdit ve saldırıların bu yılın ilk üç ayında rekor seviyede arttı.

AraÅŸtırmaya göre, geçen yılın ilk üç ayında Müslümanlara yönelik 37 tehdit ve saldırı kayıtlara geçerken, bu sayı bu yılın ilk üç ayında 5 kat arttı ve 222’ye çıktı.

Fransa’da ocak ayında Charlie Hebdo dergisine ve Musevilere ait bir markete yapılan saldırıların ardından Müslümanlara ait ibadet yerleri ve mezarlıklara yönelik saldırılarda büyük artış gözlenmiÅŸti.

Fransa’da çoÄŸu Kuzey Afrikalı yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşıyor. Fransa, Avrupa’da en fazla Müslümanın yaÅŸadığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.