Sosyal Medya

Dünya

Ä°srail askerlerinden olay itiraf

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında görev alan askerlerin olay itirafları ve pişmanlıkları ortaya çıktı...



Ä°srail'de ‘SessizliÄŸi Kırmak' adlı insan hakları örgütü, Ä°srail ordusunun geçen yaz Gazze'ye düzenlediÄŸi ‘Koruyucu Hat' operasyonuna katılan ve yaptıklarından piÅŸmanlık duyan 60'tan fazla askerin tüyler ürperten ifadelerini ‘Gazze'de iÅŸte böyle savaÅŸtık' isimli bir raporla yayınladı.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre; Ä°srail'in Gazze'ye 7 Temmuz 2014'de baÅŸlattığı, 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 11 binden fazla kiÅŸi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüÅŸtü. Gazze'den dünya ajanslarına yansıyan fotoÄŸraflar Ä°srail askerlerinin hedef gözetmeksizin ateÅŸ ederek bomba yaÄŸdırdığını, ölenlerin büyük bölümünün çocuk olduÄŸunu gösteriyordu. Ä°srail yönetimi ise bu iddiaları hep yalanladı. Gazze operasyonunu sorgulayan ordu komisyonu da askerlerin kurallara uygun davrandığı kararına vardı. Ancak Ä°srailli eski askerler tarafından kurulan ‘Breaking The Silence' (SessizliÄŸi Kırmak) isimli örgüt, operasyona katılan 60'tan fazla askerle yaptığı görüÅŸmelerin kayıtlarını yayınlayınca tüm ÅŸüphelerin doÄŸru olduÄŸu anlaşıldı. 

 "HAREKET EDENÄ° VURUN"
 
Merkezi Kudüs'te bulunan örgüt, “Koruyucu Hat” adı verilen saldırılara katılan 60'tan fazla Ä°srail askerinin tanıklıklarına dayanan raporunda, Ä°srail'in “rastgele ateÅŸ açma” politikasının endiÅŸe verici olduÄŸunu, birçok askerin “hareket eden her ÅŸeye ateÅŸ etme” emri aldığını kaleme aldı. 

Tanıkların beyanlarının, İsrail'in savaş politikalarının değiştiğine işaret ettiğine değinilen raporda, şu ifadeler yer aldı:
 
“Askerlerin açıklamaları, ordunun savaÅŸma ilkelerinde köklü deÄŸiÅŸimler olduÄŸunu, asgari güç kullanılmasını öngören silahların masumluÄŸu ilkesi ve savaÅŸta dahi insanlığın korunması gibi deÄŸerlerin kaybolduÄŸunu gösteriyor. Askerlere, ÅŸimdiye kadarki en kolaylaÅŸtırıcı savaÅŸ kuralları verildi. Birçok asker, bölgede gördüÄŸü herkesi öldürmek üzere ateÅŸ açma emri aldığını söylüyor.”
 
CALL OF DUTY GÄ°BÄ°YDÄ°
  
- Orada sadece ölüler var. Orada zaten canlı olmamalı çünkü vatandaÅŸlara bölgeden ayrılmaları gerektiÄŸi bildirildi. Bu nedenle ‘mahallelerde 200 metre mesafe içinde gördüÄŸünüz her ÅŸeyi izin beklemeden derhal öldürün' diye talimat aldık. Sokaklarda yürüyenlere ateÅŸ açmamız gerekiyor mu diye sorduÄŸumuzda ise cevabı evet oldu.
 
- Mora boyanmış bir ev gördüm. Beni rahatsız ettiÄŸine karar verdim. Komutanıma ‘ateÅŸ 
edebilir miyim' diye sordum. ‘Tabii ki' diye yanıt aldım. Vurdum ev yerle bir oldu. Kimsenin umrunda deÄŸildi. 
 
- Meyve bahçesinde iki Filistinli kadın vardı. Telefonla konuÅŸuyorlardı. AteÅŸ ettik öldüler. Yanlarına gidip cesetlerine baktığımızda silahsız olduklarını gördük. Ama onları terörist olarak kayda geçirdik. Orayı terk etmemiÅŸlerse bizim için düÅŸmandılar. 
 
- Gazze'de mahallelerin içinden geçerken kendimizi Call of Duty oyunu içinde gibi hissediyorduk. Ama bu gerçekti. Burada gördüÄŸüm yıkım bana delilik gibi geldi. Bir film setini andırıyordu ama gerçekti. 
 
"EÄžLENCE Ä°ÇÄ°N TOP ATTIK"

Ä°ÅŸte yaptıklarından piÅŸman oldukları için itiraflarda bulunan er ve subay rütbesindeki askerlerin tüyler ürperten ifadelerinden satır baÅŸları:
 
- Gazze operasyonunda VahÅŸi Batı'da gibiydik. Arabalara ambulanslara bile ateÅŸ ettik. Hepsi komutanlarımızın onayı dahilindeydi. EÄŸer bunları yaptıysak bu ordu ahlaken çökmüÅŸ demektir. Çünkü askerlikte ilk kural sebepsiz yere öldürmemektir. Buna raÄŸmen ‘Yakınındaki herkesi öldür' emri verildi. Bu emri uyguladım ve piÅŸmanım. Bana hiçbir ÅŸey yapmamış insanları vurdum. Çatılardaki, arabalarının içindeki, ambulanstaki, evlerindeki insanları öldürdüm. ‘Hadi eÄŸlence için bir top atışı yapalım' dediÄŸimiz zamanlar oldu. 
 
MASUM SÄ°VÄ°L YOKTUR 

- AteÅŸ ederken sivil kaybı umrumuzda deÄŸildi çünkü bize verilen emir ÅŸuydu: Masum sivil diye bir ÅŸey yoktur. Çevrenizde gördüÄŸünüz herkes eÄŸer ÅŸu ana kadar Gazze'yi terk etmedilerse düÅŸmanınız demektir. Tankların geldiÄŸini görüp kaçmayan insanların baÅŸka amaçları vardır. Sizin hayatınız için tehdit oluÅŸtururlar ve öldürülmeleri gerekir. 
 
- Operasyona sürekli bir dini kimlik verme çabası vardı. Askerlere dini kitaplar kipalar dağıtıldı. Provokatifti. Komutan operasyonel detayları anlattıktan sonra her grubun hahamı kalkar bize ders verirdi. Garipti...
 
- Gazze'de bir mahalleye tanklar eÅŸliÄŸinde girdik. Kimse yoktu kontrol altına aldık. Sabah 07:00-08:00 dolaylarıydı. Tankları durdurup dinlenmeye baÅŸladık. O anda telsizden ‘Tankları tek sıra yapın' diye emir geldi. Tankların namlusunu El Buraij isimli Filistin mahallesine çevirmemiz ve ateÅŸ etmemiz emredildi. Komutana, ‘Nerede ateÅŸ edeyim?' diye sordum. ‘Nereye istersen' diye yanıt verdi. Her tank kendine bir evi hedef seçti. Telsizden ‘Åžimdi El Buraij'e günaydın diyeceÄŸiz' diye ateÅŸ emri verildi. Kimse bize ateÅŸ etmiyordu, ama biz ettik.
 
"KAPAYIN ÇENENÄ°ZÄ°" 

‘SessizliÄŸi Kırmak' (Shovrim Shtika) adlı insan hakları örgütü, Ä°srail ordusunun Filistinli sivillere uyguladığı aşırı ÅŸiddeti duyurmak ve buna karşı kamuoyu oluÅŸturmak için eski Ä°srailli askerler tarafından kuruldu. Raporun yayınlandığı gün örgütün binasının önünde ‘Kapayın çenenizi' pankartları taşıyan ağırı saÄŸcı Ä°srailli bir grup örgütü protesto etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.