Sosyal Medya

Coğrafyamız

Vatikan 'Filistin devletini' tanıdı

Vatikan, yeni anlaşma çerçevesinde 'Filistin Devleti'ni resmi olarak tanıdı



Filistin'i tanıyan ülke sayısı kaç oldu?

Büyük felaketin 67. yıl dönümü yaklaşırken, Filistin'i devlet olarak tanıyan ülke sayısının 135'e ulaÅŸması, "tüm dünyanın Filistin'i tanıma eÄŸiliminde olduÄŸunu" gösteriyor.


'in tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulmasının 67'inci yıldönümü yaklaşırken, Filistin'i devlet olarak tanıyan ülke sayısı 135'i buldu.
Filistinliler, topraklarından zorla sürülen atalarının yurduna dönme haklarına sahip çıkmak için, Ä°srail'in kuruluÅŸ yıldönümü olan 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) günü olarak anıyor.
Ä°srail'in tarihi Filistin topraklarında kurulduÄŸu yıl olan 1948'den beri Yahudi devletine karşı devam eden Filistin mücadelesi ise bazı tarihi evrelerden geçerek bugüne ulaÅŸtı.
Ä°srail'e karşı 50'lili ve 60'lı yıllarda silahlı mücadele öne çıkarken, daha sonraki yıllarda Tel Aviv yönetimi ile barış görüÅŸmeleri de yapılmaya baÅŸlandı.

Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) 1988'de Ä°srail'in varlığını tanıdı. Bu karar, "iki devletli çözüme" rıza gösteren FKÖ ile Ä°srail arasındaki görüÅŸmelerin önünü açan en önemli adım oldu.
1991'de Ä°srail ile Filistin tarafı arasında Madrid Konferansı olarak anılan barış görüÅŸmeleri baÅŸladı. Daha sonra ise Oslo AnlaÅŸması'na varan görüÅŸmelere geçildi.

Ä°ki taraf arasındaki barış görüÅŸmelerinin çökmesi ise Filistin tarafını, BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve uluslararası toplum nezdinde "1967 sınırları temelinde kurulacak bir Filistin devletinin tanıması" yönünde çaba göstermeye sevk etti. Bununla birlikte Filistin, geçtiÄŸimiz Nisan ayında resmi olarak üye olduÄŸu Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi devletler arası kuruluÅŸlara katılma yönünde bir politika takip etmeye baÅŸladı.
BM'de 2012 yılında "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanan Filistin için uluslararası destek de giderek artmaya baÅŸladı.
Avrupa'da Filistin'e destek artıyor

GeçtiÄŸimiz Ekim ayında Filistin'i resmen devlet olarak tanıyan Ä°sveç ile Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkesi oldu.
AB üyeliklerinden önce bu yönde adım atan Avrupa ülkeleri arasında ise Polonya, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Malta da bulunuyor.

Böylece Filistin'i resmen devlet olarak tanıyan ülke sayısı 135'e ulaşırken, Ä°sveç'in bu adımı birçok Avrupa baÅŸkentinde de karşılık buldu.
Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik giriÅŸimler Avrupa ülkelerinde artış göstermeye baÅŸladı ve Ä°ngiltere, Ä°spanya, Fransa, Ä°rlanda ile Belçika parlamentoları bu yönde baÄŸlayıcılığı olmayan kararlar aldı.
Bununla birlikte Avrupa Parlamentosu, Filistin devletini sadece "prensipte" tanımakla yetindi. Filistini tanıyan 135 ülkenin büyük bölümünü ise Afrika, Asya ve Latin Amerika devletleri oluÅŸturuyor.

Filistinlilerin yarıdan fazlası vatanlarından sürüldü
Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de Ä°srail'in iÅŸgal ettiÄŸi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor. BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası (957 bin kiÅŸi) vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düÅŸtü.
Filistin Merkezi Ä°statistik Bürosu'nun verilerine göre, tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'i bugün Ä°srail'in kontrolünde bulunuyor. Filistin halkı ise topraklarının ancak yüzde 15'ini kullanabiliyor. Ä°srail, 1967 yılında iÅŸgal ettiÄŸi DoÄŸu Kudüs ve Batı Åžeria'da da Yahudi yerleÅŸim yeri inÅŸaatlarına devam ediyor. Ä°srail güçleri, Batı Åžeria'nın çeÅŸitli kentleri ile DoÄŸu Kudüs'te sık sık baskınlar düzenleyerek, çeÅŸitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.