Sosyal Medya

Coğrafyamız

Masum, İran'a teşekkür etti

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, cumhurbaşkanı olduktan sonra İran'a ilk ziyaretini yapıyor. İranlı mevkidaşı Ruhani ile görüşen Masum, IŞİD'e karşı verdiği destekten ötürü İran'a teşekkür etti.



CumhurbaÅŸkanı Fuad Masum'u, Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani askeri törenle karşıladı. Sadabad Sarayı'nda düzenlenen karşılama töreninin ardından Ruhani ve Masum, ikili görüÅŸmeye geçti.

Irak CumhurbaÅŸkanı Fuad Masum Tahran'da Ä°ranlı mevkidaşı Ruhani ile ortak bir basın açıklaması yaptı.

Ä°ran'a ‘IŞİD'e karşı mücadele konusunda' yardımlarından dolayı teÅŸekkür eden Masum, IŞİD'in sadece Arapların deÄŸil tüm bölge halklarının düÅŸmanı olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Masum, Ä°ran'ın birçok alanda geliÅŸmiÅŸ bir tecrübesi olduÄŸunu ifade ederek Irak'ın bu tecrübeden faydalanmak için elinden geleni yapacağını belirtti.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani ise, kendi geleceklerine karar verme hakkının tek sahibinin Iraklılar olduÄŸunu söyledi. Ruhani, "Hiçbir ülkenin Irak'ı bölmek için fitne çıkarmasına izin vermeyeceÄŸiz" ifadesini kullandı.

Irak'ın istikrarı ve güvenliÄŸinin kendileri için çok önemli olduÄŸunu vurgulayan Ruhani, bu amaçla her türlü çabayı sarf ettiklerini belirtti.

GörüÅŸme sonrası iki ülke cumhurbaÅŸkanlarının baÅŸkanlığında üst düzey heyetler arası görüÅŸmelere geçildi.

Masum'un ilk ziyareti

Masum, CumhurbaÅŸkanlığında Ä°ran'a gerçekleÅŸtirdiÄŸi ilk ziyaret kapsamında ayrıca dini lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından da kabul edilecek.

Masum, Åžubat ayında Al Jazeera'ye verdiÄŸi röportajda Ä°ran'ın Irak'taki etkisine iliÅŸkin bir soru üzerine, komÅŸu Ä°ran'la bin kilometreden fazla ortak sınırlarının olduÄŸunu hatırlatarak, halklar arası iliÅŸkilerin her zaman iyi olduÄŸunu dile getirmiÅŸti.

IŞİD'in ilk ortaya çıktığı dönemlerde Ä°ran'ın Irak'a askeri ve insani yardımlar saÄŸladığını belirten Irak CumhurbaÅŸkanı, IŞİD'e karşı ortaya konan tüm çabaları takdir ettiklerini vurgulamıştı.

Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi, Ekim ayında üst düzey bir heyet ile Ä°ran'ı ziyaret etmiÅŸti.

Irak'ta kaos, IŞİD'in 10 Haziran'da Musul ve ülkenin diÄŸer bölgelerini ele geçirmesinin ardından daha da arttı.

ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun hava operasyonlarına raÄŸmen IŞİD özellikle Sünni eyalet Anbar'daki ilerleyiÅŸini zaman zaman sürdürüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.