Sosyal Medya

Dünya

Afganistan'a 60 milyon dolar yardım

Antalya'da düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin Afgan ordusuna 2015-2017 yılları arasında 60 milyon dolarlık yardım yapacağını açıkladı.



Antalya'da düzenlenen NATO dışiÅŸleri bakanları toplantısının ilk gününe katılan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, toplantının Afganistan konulu ilk oturumuna katılarak NATO üyesi 28 ülkenin ve Afganistan Kararlı Destek Misyonu partner ülkelerinin dışiÅŸleri bakanlarına ve üst düzey temsilcilerine hitap etti.

DavutoÄŸlu konuÅŸmasına, NATO ülkeleri çevresindeki etkisi sınırları aÅŸan ülke içi çatışmaların sadece güvenliÄŸe deÄŸil, kamu düzenine, ekonomiye, kültür ve topluma da olumsuz etkisi olacağını söyleyerek baÅŸladı.

Türkiye'nin Afganistan'daki Yüksek Hazırlık Düzeyinde Ortak Görev Gücü'ne 2021'de çerçeve ülke olarak katılmayı teklif ettiÄŸini belirten DavutoÄŸlu, Afganistan Ulusal Güvenlik ve Savunma Kuvvetleri'ne 2015-2017 yılları arasında 60 milyon dolarlık yardım yapılacağını belirtti.

‘SUK olmadan her süreç meÅŸruiyetten uzak olacaktır'

DavutoÄŸlu konuÅŸmasında Suriye'deki çatışmalara da deÄŸindi. Türkiye'nin krize siyasi çözüm bulunmasını desteklediÄŸini hatırlatan BaÅŸbakan, Suriye halkının talepleri doÄŸrultusunda gerçekleÅŸecek samimi bir politik dönüÅŸümle bunun baÅŸarılacağını söyledi:

“Suriye Ulusal Koalisyonu olmadan, Suriye'deki herhangi bir siyasi süreç hem sahada hem uluslararası alanda meÅŸruiyetten uzak olacaktır.”

DavutoÄŸlu, IŞİD'in ortaya çıkmasına yol açan sebeplerle de baÅŸ etmek gerektiÄŸini konuÅŸmasında tekrarladı:

“DAEÅž tehdidi büyüdükçe, terörizmin artan ÅŸiddetini kapımızda görüyoruz. DAEÅž'in kontrol ettiÄŸi bölgelerle sınır paylaÅŸan tek NATO ülkesi olarak ülkemizin güvenliÄŸine doÄŸrudan tehdit oluÅŸturmaktadır. Suriye ve Irak'ta DAEÅž'i yok etmek için uluslararası toplum daha iyi koordine olmalı ve karşılığı iÅŸbirliÄŸi içinde vermeli. Aynı zamanda DAEÅž terörünün sebeplerinin kökleriyle de baÅŸ etmeliyiz. Terörün dini olmayacağı için terörizm ile Ä°slam arasında baÄŸlantı kurmaya çalışan herkese karşı çıkmalıyız.”

‘Ukrayna'ya el uzatırken Kırım'ı unutmamalıyız'

Ä°ki günlük toplantının gündem maddelerinden biri olan Ukrayna konusunda DavutoÄŸlu, Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edildiÄŸinin unutulmaması gerektiÄŸini söyledi:

“Elimizi Ukrayna'ya uzatırken, Kırım halkının çektiÄŸi acıları özellikle unutmamalıyız. Kırım'ın gayrimeÅŸru ilhakı hiçbir ÅŸekilde kabul edilemez.”

DavutoÄŸlu aynı zamanda 2016'da VarÅŸova'da yapılacak olan zirveden sonra, Türkiye'nin 2018 zirvesine ev sahipliÄŸi yapmaya talip olduÄŸunu duyurdu.

DavutoÄŸlu toplantı öncesinde ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ikili görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi. Afganistan Kararlı Destek Misyonu oturumunda yaptığı açılış konuÅŸmasının ardından Antalya'dan ayrılan DavutoÄŸlu, seçim mitingi için Kütahya'ya doÄŸru yola çıktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.