Sosyal Medya

Dünya

Uzun etek giydi diye tecrit edildi!

Fransa'da bir lise uzun etek giyen Müslüman öğrencileri tecrit ederek evlerine gönderiyor.



Türkiye'nin geride bıraktığı 28 Åžubat sürecinin, en anti-demokratik uygulamalarından 'ikna odaları'nın bir benzeri, Avrupa'nın göbeÄŸinde yaÅŸanıyor. 

Avrupa'da fikir ve din özgürlüÄŸüne en çok deÄŸer atfeden ülkelerin başında gelen Fransa, son günlerde, Müslüman lise öÄŸrencisi kızlara yönelik baskılarla anılıyor. Charleville-Mezieres kentinde, 15 yaşındaki Saraha K'nın uzun etek giydiÄŸi için evine gönderilmesinin ardından, ÅŸimdi de 'izole oda' iddiaları gündeme geldi.

Anadolu Ajansı'na konuÅŸan Türk vatandaşı Gülsüm Ö., Sarah K. ile aynı okula giden kızı Saliha'nın da benzer baskılarla karşı karşıya kaldığını, durumu soruÅŸturmak için okul müdürüyle görüÅŸtüÄŸünü söyledi. Gülsüm Ö., "Okul müdürü Maryse Dubois 'Gelen emre göre, uzun etek konusunda ısrarcı Müslüman kızları; fikirlerini deÄŸiÅŸtirene kadar okul içerisinde belirlenen izole odalarda tutmamız gerekiyor. Dolayısıyla okul yönetimi insaflı bile davranıyor' dedi" açıklamalarında bulundu. Okul müdürünün sözleri karşısında ÅŸoke olduÄŸunu dile getiren anne Gülsüm Ö., ne kadar ısrar etse de yasağın hangi kurumun emriyle uygulandığını öÄŸrenemediÄŸini sözlerine ekledi. Okulun baÄŸlı olduÄŸu Reims Ulusal EÄŸitim TeftiÅŸ Kurumu'nun 'izole oda' uygulamasından haberi olmadığı öÄŸrenildi. Fransa'daki 'izole oda' uygulamasının Türkiye'nin geride bıraktığı 28 Åžubat dönemindeki ikna odalarına benzemesi dikkatleri çekti. O dönemde de baÅŸları örtülü öÄŸrencileri üniversitelere almak istemeyen bir kesim devlet görevlisi, hiçbir hukuki dayanak olmaksızın öÄŸrencilere psikolojik baskı yapmış, bu baskıları 'ikna odası' adı verilen denetimsiz bir alanda gerçekleÅŸtirmiÅŸti. 

'İSTEDİĞİM ETEĞİ GİYERİM'

Cezayir asıllı Sarah K.'nın uzun eteÄŸi, okul müdürü tarafından dini simge olarak algılanmış, genç kız evine yollanmıştı. Kamuoyunun ilgi gösterdiÄŸi ve sosyal medyanın 'Ä°stediÄŸim EteÄŸi Giyerim' baÅŸlığıyla destek verdiÄŸi Sarah K., önceki gün okuluna yine aynı kıyafetle gelmiÅŸ, hiçbir tepkiye maruz kalmamıştı. Fransa'da yayım yapan Le Monde gazetesine göre, ülke genelinde 130 kız öÄŸrenci geçtiÄŸimiz yıl, uzun etek giydikleri gerekçesiyle evlerine yollandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.