Sosyal Medya

Dünya

Makedonya'da 3 istifa

Mayıs başından bu yana protestolarla sarsılan Makedonya'da, 8'i polis 22 kişinin öldüğü operasyonun ardından İçişleri ve Ulaştırma bakanları ile karşı istihbarat şefi istifa etti.



Makedonya'da muhalefetin paylaÅŸtığı ses kaydıyla baÅŸlayan protesto gösterileri ve Makedonya emniyetinin Arnavutların yaÅŸadığı bölgede 8'i polis 22 kiÅŸinin ölümüyle sonuçlananan operasyonu sonrası hükümeti karıştırdı, üç isim istifa etti. Ä°çiÅŸleri Bakanı Gordana Yankulovska, UlaÅŸtırma Bakanı Mile Janakievski ile güvenlik ve karşı istihbarat departmanının baÅŸkanı Sasa Mijalkov istifa etti. 

BaÅŸbakan yeni bakanları belirlemek için öneri verdi ve Meclis yeni bakanları seçmek için çarÅŸamba günü olaÄŸanüstü toplanacak.

Muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar BirliÄŸi BaÅŸkanı Zoran Zaev, 2011'de bir polis tarafından öldürülen Martin NeÅŸkovski adlı gencin ölümüyle ilgili bazı telefon kayıtlarını kamuoyu ile paylaÅŸmıştı. NeÅŸkovski'nin ölümünün ardından BaÅŸbakan Nikola Gruevski, Ä°çiÅŸleri Bakanı Gordana Yankulovska ve Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Ä°vo Koteski ve Gruevski'nin Özel Kalem Müdürü Martin Protugyer arasında geçtiÄŸi iddia edilen telefon kayıtlarında olayın üstünün örtülmeye çalışıldığı iddia edildi.

Martin NeÅŸkovski isimli genç, 5 Haziran 2011'de yapılan genel seçimlerin ardından düzenlenen kutlamalarda sırasında, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na baÄŸlı özel bir birliÄŸin mensubu Ä°gor Spasov tarafından öldürülmüÅŸtü. Spasov 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Spasov'un cinayet gecesi görevli olmadığını savunan Ä°çiÅŸleri Bakanlığı olayın üstünü örtmekle suçlanmış, o dönemde ülke çapında protestolar düzenlenmiÅŸti.

Daha sonra bu protestolar büyüdü. Makedonya emniyeti, Kumanova kentinde çoÄŸunlukla Arnavutların yaÅŸadığı Tode Mendol mahallesinde cumartesi sabahı baÅŸlayan ve ertesi sabaha kadar devam eden polis operasyonu yapıldı. Bir evdeki silahlı grubun polise ateÅŸ açmasıyla çatışmaya dönüÅŸen operasyonda 8 polis ile 14 saldırgan öldü.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.