Sosyal Medya

Güncel

İstanbul'da 'usulsüz kredi' operasyonu

İstanbul'da düzenleenen operasyonda, 5'i kamu bankası çalışanı olmak üzere 10 bankacının da aralarında bulunduğu toplam 20 kişi gözaltına alındı.



Ä°stanbul Mali Suçlarla Mücadele Åžubesi ekipleri, kamu ve özel bankalarda sahte evrakla banka kredisi çektiren ve POS makinesiyle tefecilik yaptığı iddia edilen bir ÅŸebekeye yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda, 5'i kamu bankası çalışanı olmak üzere 10 bankacının da aralarında bulunduÄŸu toplam 20 kiÅŸi gözaltına alındı.

Ä°stanbul Mali Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü'ne, bir kamu bankasının müfettiÅŸleri tarafından yapılan incelemelerde 45 ayrı usulsüz kredi kullanımı tespit edildiÄŸi yönünde bir ihbar geldi.

Gelen ihbar doÄŸrultusunda çalışmaya baÅŸlayan polisler, kamu bankasında çalışan 5 memurun iÅŸlemlerini inceledikten sonra ÅŸebekeyi takip altına aldı. Mali Polis, yaptığı incelemeler sırasında, ÅŸebeke ile çalışan 5 özel banka çalışanı ile 10 kiÅŸiyi de belirledi.

20 KİŞİ GÖZALTINDA

Ä°ddiaya göre, ÅŸüphelilerin, "Nitelikli dolandırıcılık", "Resmi belgede sahtecilik", "RüÅŸvet" ve "POS makinesi tefeciliÄŸi" yaptığını ortaya çıkaran polisler, çok sayıda adrese eÅŸzamanlı baskın düzenledi. Mali polis, 5'i kamu bankası, 5'i özel bankalarda çalışan 10 bankacının da aralarında bulunduÄŸu toplam 20 kiÅŸiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan ÅŸüpheliler saÄŸlık kontrolünden geçirildikten sonra Vatan Caddesi'nde bulunan Ä°stanbul Emniyet MüdürlüÄŸü'ne getirildi.

ÇALIÅžMAYAN KİŞİLERE SAHTE MAAÅž BORDROSUYLA KREDÄ°

Ä°ddiaya göre, ÅŸebeke, iÅŸsiz olup bankalardan kredi çekemeyen vatandaÅŸları paravan ÅŸirketler üzerinde çalışıyor gibi göstererek, kredi çekebilmeleri için yüksek limitli sahte maaÅŸ bordrosu düzenledi. Åžebeke üyeleri daha sonra kredi çekecek iÅŸsizleri, sahte bordrolarla istediÄŸi bankalara gönderdi. Bankada çalışan ÅŸebeke elemanı bankacı ile irtibata geçen iÅŸsiz vatandaÅŸların da istedikleri miktarda kredi çekmeleri saÄŸlandı. Åžebekenin, çekilen kredi ve kredi miktarına göre yüzde olarak pay aldığı da polis ekipleri tarafından tespit edildi.

ÇALIÅžANA YÜKSEK MEBLAÄžLI KREDÄ° Ä°ÇÄ°N BÄ°R TAPU

Åžebekenin, çalışan vatandaÅŸları ise yüksek meblaÄŸda kredi alabilmeleri için bir tapuyla kolay kredi çekebileceklerini söyleyerek bankacılara yönlendirdiÄŸi ortaya çıktı. Åžebeke elemanı bankacının, tapunun üzerinde yazan deÄŸeri dikkate almayarak, istenilen miktardaki kredileri kolayca ayarladığı polis ekipleri tarafından belirlendi.

KREDÄ° KARTI ÇEKÄ°P NAKÄ°T PARA VERÄ°YORLAR

Åžüphelilerin, paravan olarak kurdukları iÅŸyerlerine aldıkları çeÅŸitli POS makineleriyle de, kredi kartlarından taksitli ve tek çekim yapıp yüksek komisyon karşılığında nakit para olarak ödeme yaptıkları öÄŸrenildi.

Ä°NTERNET SÄ°TELERÄ°NE REKLAM VEREREK MÜÅžTERÄ° BULMUÅžLAR

Polis ekipleri, ÅŸebeke üyelerinin internet sitelerine verdikleri reklamlar üzerinden kendilerini arayan vatandaÅŸlara ulaÅŸtığını tespit ederek, ilk belirlemelere göre yaklaşık 750 bin lira haksız kazanç elde ettiÄŸini saptadı.

Ä°stanbul Mali Suçlarla Mücadele Åžubesi ekipleri, ÅŸebekenin kamu bankası ve özel bankalardan usulsüz olarak çekilen kredilerin belirlenmesiyle ilgili bankalardan gelecek bilgi ve raporları bekliyor.

Öte yandan, kamu bankası müfettiÅŸlerinin de ÅŸebekenin devleti ne kadar zarara uÄŸrattığını belirlemeye çalıştıkları öÄŸrenildi.

OPERASYON POLÄ°S KAMERASINDA

Mali Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü ekiplerinin yaptıkları operasyon polis kamerasına da yansıdı. Ekiplerin bir ÅŸüphelinin evinde yaptıkları aramada ele geçirilen kağıtlar üzerinde farklı kiÅŸilere ait TC kimlik numaraları ile isimlerinin yazılı olduÄŸu kağıtlar bulunduÄŸu görüldü.

Polis ekiplerinin arama sırasında evde çeÅŸitli tapular ele geçirdiÄŸi görüntülere yansırken, ÅŸebeke yöneticilerinden biri olduÄŸu öÄŸrenilen bir ÅŸüphelinin de gözaltına alınarak sivil polis aracına bindirilmesi kayda alındı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.