Sosyal Medya

Dünya

AB mülteci kotası teklifine İngiltere'den red

AB Komisyonu tarafından teklif edilen mülteci kotası uygulamasına İngiltere, Macaristan ve Polonya'dan itiraz geldi.



AB Komisyonu tarafından mültecilerin 28 üye ülke arasında kota sistemi ile dağıtılması teklifine, bazı üye ülkelerden sert tepki geldi. Ä°ngiltere Ä°çiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Londra'da yaptığı açıklamada, üye ülkeleri mülteci yerleÅŸimi konusunda zorlayan bir sistemi, problemin çözümü için doÄŸru bir cevap olarak görmediklerini ve zorunlu kota sistemini getirecek her türlü teklifi kabul etmeyeceklerini belirtti.

Polonyalı bir diplomat da Brüksel'de yaptığı açıklamada bu teklifin kesinlikle hoÅŸlarına gitmediÄŸini söyledi. Macar BaÅŸbakan Viktor Orban, kota uygulaması teklifinin çılgınca bir öneri olduÄŸunu ifade etti. AB Konseyi dönem baÅŸkanlığını yapmakta olan Letonya da mülteci kotasına karşı olduÄŸunu bildirdi.

AB Komisyonu tarafından yarın 'Göç Gündemi' baÅŸlığıyla hazırlanan kota sistemi tasarısı tanıtılacak. Bu tasarıya göre mülteciler bir çizelge ile AB ülkeleri arasında dağıtılacak. Çizelge için kullanılan kriterler arasında üye ülkelerin nüfus sayısı, gayri safi milli hasılası ve iÅŸsizlik oranı yeralıyor.

Bu ayın sonuna kadar Komisyon tarafından bir kanun tasarısı sunularak, bu yıl sonuna kadar kabul edilip, yürürlüÄŸe girecek. AB Komisyonu pilot proje hazırlayarak kota sisteminin derhal uygulanmasını istiyor. Ä°lk proje ile toplam 40 bin mülteci, üye ülkelere dağıtılacak. Bunlardan 20 bininin AB sahillerine kadar gelen Suriyeli göçmenlerden oluÅŸması öngörülüyor.

Suriyeli göçmenlerden 5 binini Almanya'nın, Baltık ülkelerinden herbirinin 300'er, Ä°talya'nın 4 bin kiÅŸiyi alması isteniyor. Åžimdiye kadar uygulanan sisteme göre, gelen mülteciler ilk vardıkları AB ülkesinde kalıyorlardı. Ancak bu sistemle Ä°talya ve Yunanistan gibi ülkeler, çok fazla mülteci geldiÄŸinden zor durumda kaldılar.

AB Komisyonu yeni tasarıyla ayrıca Afrika kıtasında, Nijer'de mültecileri toplayacak bir kamp kurmak istiyor. Burada toplanan insanlara bilgi verilerek, Avrupa'da kalmak için baÅŸvuru yapmaları saÄŸlanacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.