Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sana'da silah deposuna saldırı: 69 ölü

Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki Husi karşıtı koalisyonun Yemen başkenti Sana’da Husilere ait bir silah deposuna düzenlediği hava saldırısında çoğu sivil 69 kişi hayatını kaybetti. En az 250 kişi de yaralandı.



Sana’da görev yapan bir saÄŸlık yetkilisine göre, Suudi Arabistan’ın öncülüÄŸünde oluÅŸturulan Husi karşıtı koalisyona ait uçaklar ağır silahlarla dolu bir depoyu bombaladı.

Saldırının ardından büyük patlamanın meydana geldiÄŸini ifade eden yetkili, en az 69 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini, 250 kiÅŸinin de yaralandığını söyledi. Yetkili, ölen ve yaralanan kiÅŸilerin çoÄŸunun sivil olduÄŸunu da dile getirdi. Görgü tanıkları da, koalisyona ait uçakların Sana’nın doÄŸusunda yer alan Nukum Dağı bölgesinde bulunan askeri üste ve yakınlarında birçok patlamanın meydana geldiÄŸini aktardı.

Husilerin kontrolündeki Yemen Haber Ajansı (SABA) ise, koalisyona ait uçakların Nukum bölgesine düzenlediÄŸi hava saldırıları sonucunda çoÄŸu çocuk ve kadının bulunduÄŸu 90 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini duyurdu. Ajans, uçakların hava saldırıları sırasında uluslararası yasaklanmış silahları kullandığını da öne sürdü.

Sana 21 Eylül 2014'te Husilerin kontrolüne girmiÅŸti. 19 Ocak 2015'de parlamentonun feshetmesiyle birlikte Husiler devletin kurumlarını, televizyon kanallarını ve haber ajanslarını ele geçirmiÅŸti.

Ateşkesin başlamasına saatler kala

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil Cubeyr Yemen'de 12 Mayıs'ta saat 23.00’ten itibaren geçerli olmak üzere 5 günlük ateÅŸkes ilan edildiÄŸini açıklamıştı.

Husiler ise, Suudi Arabistan’ın önerdiÄŸi insani yardım amaçlı 5 günlük ateÅŸkesi kabul ettiÄŸini açıklamıştı. Kararın ardından Ä°ran, Yemen'e kargo gemisiyle insani yardım göndereceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Husilere baÄŸlı güçlerin Genel Kurmay BaÅŸkanı Åžeref Lokman, “Bazı dost devletlerin, zalimce kuÅŸatmanın kaldırılmasına, ticari gemilerin Yemen limanlarına ulaÅŸması ve insani yardımlara kapı açacak bir insani ateÅŸkes çabaları üzerine Salı günü baÅŸlayacak ateÅŸkesi kabul ettiÄŸimizi ilan ediyoruz” demiÅŸti.

Ülkede Ä°ran destekli Husilerin ilerleyiÅŸini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta ''Kararlılık Fırtınası'' adlı hava harekatı baÅŸlatmıştı. Yemen'de, CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çaÄŸrısı üzerine baÅŸlatılan operasyonun, 21 Nisan'da sona erdiÄŸi açıklanmış ve Yemen halkı için artık ''Umuda DönüÅŸ'' operasyonunun baÅŸladığı bildirilmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.