YaÅŸam
'Bağışlar olmasa bitmiştik'
Soma’da 301 işçinin ölümünün ardından ailelere ölüm aylığı bağlandı, AFAD’da toplanan bağış paraları dağıtıldı. Ölenlerin yakınlarının kimisi de işe yerleştirildi. Konuştuğumuz madenci aileleri, hayırseverlerin yardımıyla ayakta kaldıklarını, devletin ise sorumluluklarını yerine getirmediğini düşünüyor.
"EÅŸimin aldığı bir kilo makarnayla mutluydum. Åžu an hiçbir ÅŸeyle mutlu olamıyorum. Dünyaları verseler ne olur. KeÅŸke hep yanımda olsaydı.”
ÖZETLE
Maaş bağlandı.
Bazıları işe yerleştirildi.
Aileler tepkili.
Bu sözler, Soma'da maden faciasında ölen iÅŸçiler arasında bulunan UÄŸur Çolak’ın 23 yaşındaki eÅŸi Duygu Çolak’a ait. Çolak, eÅŸinin ölümü sonrası kayınpederiyle yaÅŸamaya baÅŸlamış. AFAD’tan aldığı 176 bin liranın haricinde kendisine ve çocuklarına ölüm aylığı baÄŸlanan Çolak, Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü’ne hizmetli memur olarak yerleÅŸtirildi. Okullarda temizlik görevlisi olarak görev yapıyor, iki çocuÄŸuyla hayata tutunmaya çalışıyor.
‘Çalışmak iyi geldi’
Çolak, kendisine iÅŸ verilmesinden memnun ancak hiçbir ÅŸeyin eskisi gibi olmadığını söylüyor:
“Geçen ay iÅŸe yerleÅŸtirildim. Temizlik yapıyorum, çay dağıtıyorum. Hiçbir ÅŸekilde eÅŸimi unutamıyorum ancak çalışmak bana iyi geldi. Devletin tek ve en doÄŸru yaptığı iÅŸ bence bu. Yoksa iki çocukla bin 200 lirayla geçinmek mümkün mü? Çalışınca kafamdaki düÅŸünceler dağıldı. Ä°ÅŸe baÅŸlamadan önceki halimle ÅŸimdiki arasında daÄŸlar kadar fark var. Bu da çocuklarıma olumlu yansıyor. DiÄŸer kadınların da bekletilmeden derhal iÅŸe alınması gerekiyor”
Bağış paraları dağıtıldı
13 Mayıs 2014’te, Soma’daki maden faciası sonrası ailelere, AFAD’ta toplanan bağıştan önce 156 bin daha sonra 20 bin lira olmak üzere toplam 176'ÅŸar bin lira dağıtıldı. Cenaze masrafları Kaymakamlıkça ödenen ailelere, bin 200 lirayı bulan ölüm aylıkları baÄŸlandı.
BeÅŸiktaÅŸ Belediyesi Berkent Konutları’nda satın aldığı 30 daireyi kurayla 30 aileye verdi. Geçen ay, ölenlerin yakınlarından 24’ü, kendilerine tanınan haktan yararlanıp kamu kurumlarındaki iÅŸlerine yerleÅŸtirildi. DiÄŸer iÅŸçi yakınlarının da atama iÅŸlemleri sürüyor.
Ä°lçede, TOKÄ° ile protokol imzalayan DoÄŸuÅŸ Holding ve Gaziantep OSB’nin yapımını üstlendiÄŸi evlerde ise inÅŸaat çalışmalarına baÅŸlandı.
Al Jazeera Türk olarak Soma’daki madenci aileleriyle görüÅŸüp yardımlarla ilgili düÅŸüncelerini sorduk.
‘Devletten bir kuruÅŸ yok’
Ölen iÅŸçi UÄŸur Çolak’ın babası Ä°smail Çolak, tüm ailelerin ekonomik sıkıtı içinde olduklarını savunuyor:
“AFAD’ın dağıttığı para, hayırsever vatandaÅŸlarımızın bağışları. Zaten böyle bir kazanın ardından ölenlerin yakınlarına maaÅŸ baÄŸlanması zorunluydu. MaaÅŸlar da düÅŸük kaldı. Bu parayla geçinmek mümkün deÄŸil. Aileler, AFAD’tan aldıkları paralarla ya borçlarını kapattılar ya da ev aldılar. Ekonomik sıkıntıları hâlâ devam ediyor. Devlet ise cebinden bize hiçbir yardımda bulunmadı. Soma için maç yapıldı. Hasılatın nerede, hangi kurumda olduÄŸu da belli deÄŸil. O parayı araÅŸtırma gibi bir durumumuz yok ama saÄŸlıklı bilgi de verilmiyor. Biz aileler maddi olarak birÅŸey beklemiyoruz. Bu olay yaÅŸanmasaydı, gerekli önlemler alınsaydı zaten bunları konuÅŸmayacaktık”
'Eşlerimizi kaybettik, aklımızı kaybetmedik'
Sekiz yaşındaki oÄŸlu Emirhan’ın sünnet düÄŸünü hazırlıkları sırasında konuÅŸtuÄŸumuz ev hanımı Gülten Kavas da yaÅŸadıklarına tepkili. Kavas’ın, 35 yaşındaki eÅŸi Ali Kavas, henüz üçüncü iÅŸ günündeyken faciada yaÅŸamını yitirmiÅŸ. Devletin arkalarında durmasını istiyor:
“Olay sonrası bana 523, çocuklarıma 470 lira ölüm aylığı baÄŸladılar. AFAD’tan aldığım parayla bir ev satın alıp oturdum. BeÅŸiktaÅŸ Belediyesi’nin evlerinden biri de bana nasip oldu. Onu da 430 liraya kiraya verdim. Her ay elime geçen para yaklaşık bin 430 lira. Vatandaşın bağışlarını devletinmiÅŸ gibi gösterdiler. EÅŸimizi kaybettik ama aklımızı kaybetmedik. Devletin hiçbir ÅŸeyi yok. Kapımı dahi çalmadılar. Ä°ÅŸ hakkımı da çocuklarımdan yana kullandım, çalışmak istemedim. Bari onların geleceÄŸi düzgün olsun istedim. Ancak memnun deÄŸilim. Hiç deÄŸilse maaÅŸlarımız bin 500 lira olsun. AFAD’taki para da olmasa bitmiÅŸtik. Hani verilen sözler?”
‘Aynı emeÄŸi devlet de göstersin’
29 yaşındaki bekar oÄŸlu Yahya Aybak’ı kaybeden emekli Seyit Hüseyin Aybak da dertli. OÄŸlunun ardından eÅŸiyle kendisine toplam 689 lira ölüm aylığı baÄŸlandığını anlatıyor. BeÅŸiktaÅŸ Belediyesi’nin dağıttığı, kurada kendisine çıkan evlerden birinde oturan Aybak, olay sonrası verilen vaatlerin yerine getirilmesini istiyor:
“AFAD’ın dağıttığı parayla borçlarımızı kapattım. Köyümden Soma’ya taşınıp kuradan çıkan eve gelip yerleÅŸtim. Bir defalığına orman köylüsüne verilen dört bin lirayı geç haberim olduÄŸu için alamadım. DiÄŸer oÄŸlum, henüz bir iÅŸe yerleÅŸtirilmedi. EmeÄŸi geçen herkesten Allah razı olsun. Ama devletin de aynı emeÄŸi göstermesi gerekiyor. MaaÅŸlarımız arttırılmalı. Bu duyarsızlık niye? Ölen 301 iÅŸçinin hiçbir anlamı yok mu?”
Soma Kaymakam Bahattin Atçı ise bu eleÅŸtiriler üzerine ÅŸunları söylüyor:
"Ölenlerin tüm banka borçları silindi. SaÄŸ kurtulanların ertelendi. Ölüm aylıkları baÄŸlandı, yakınlarının kamu kurumlarında iÅŸe yerleÅŸtirilmeleri devam ediyor. AFAD'ta toplanan paralar dağıtıldı. TOKÄ° iÅŸbirliÄŸiyle her aileye iki ev verilmesiyle ilgili inÅŸaat çalışmaları devam ediyor."
Kaynak: Al Jazeera Türk
MUHABÄ°R:
Turaç Top
Henüz yorum yapılmamış.