Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Güvenli bölgeler zorunluluktur'

SMDK Başkanı Hoca, "Güvenli bölgeler, Suriye halkının rejim güçleri, IŞİD ve radikal grupların saldırılarından korunmasının yanı sıra Esed'in devrilmesi sonrası için de zorunlu" dedi.



Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) BaÅŸkanı Halid Hoca, "güvenli bölgelerin" pek çok açıdan zorunlu olduÄŸunu belirtti. 

ABD'ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi son ziyarette, güvenli bölgenin yanı sıra Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), yerel meclisler ve geçici hükümetin güçlendirilmesi talebini dile getirdiklerini ifade eden Hoca, bunun halkın rejim güçlerinin bombalarından, IŞİD’in ve radikal örgütlerin saldırılarından korunması için önemli olduÄŸunu ifade etti.

Hoca ayrıca,  Esed rejiminin yıkılması sonrasında güvenli bölgelerde atılacak adımların ve geçiÅŸ aÅŸamasının, Suriye'deki tüm oluÅŸumların katıldığı çoÄŸulcu sivil bir devletin tesisi için önemli olduÄŸunu vurguladı. 

'SMDK Cenevre'ye gidecek'

Cenevre'de devam eden görüÅŸmelere katılıp katılmayacaklarına iliÅŸkin ise Hoca, "SMDK Genel Kurulu, Cenevre'ye gidilmesi yönünde karar verdi ancak gidiÅŸ tarihi ileride belirlenecek" dedi. 

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüÅŸmelerine rejim dışında 40'ın üzerinde Suriyeli grup ile yaklaşık 20 bölgesel ve uluslararası aktörün davet edildiÄŸini ve bunlar arasında Suriye'ye komÅŸu ülkeler, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler, siyasi ve askeri aktörler, Suriyeli kadınlar, kurbanlar, siviller, diasporalar ve dini liderler bulunduÄŸunu ifade etmiÅŸti.

ABD'nin 'güvenli bölgeler' tavrı

Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin Türkiye'nin ısrarla istediÄŸi 'Güvenli bölgeler' konusunda mesafesini koruduÄŸunu gösteren mesajlar vermiÅŸti. ABD bu yönde hiç bir somut adım atmazken bazı Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler, Obama’ya  22 Nisan'da gönderdikleri mektupta Suriye’de ‘güvenli bölgeler' oluÅŸturulmasını istemiÅŸti.

SMDK BaÅŸkanı Halid Hoca ABD ziyareti sırasında Kerry ile görüÅŸmesinde ABD’den Suriye’de güvenli bölgeler oluÅŸturulmasına destek olmasını istemiÅŸti.

ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Dempsey, 7 Mayıs'ta Senato'da bir oturumda güvenli bölgenin askeri olarak yapılabilir olduÄŸunu ancak bunun ciddi bir siyasi karar gerektirdiÄŸini belirtmiÅŸti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.