Sosyal Medya

Coğrafyamız

Libya'da Türk gemisine saldırı

Bir Türk şirketine ait yük gemisine, Tobruk hükümetine bağlı güçler tarafından Libya açıklarında saldırıldı. Topçu atışında Türkiye vatandaşı 3. kaptan öldü.



Bir Türk ÅŸirketine ait Cook Islands bayraklı, Tuna-1 isimli kuru yük gemisi, Ä°spanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere dün akÅŸam saatlerinde Tobruk limanina giderken saldırıya uÄŸradı.

Reuters haber ajansına göre, Libya'nın Tobruk’taki hükümetine baÄŸlı ordu sözcüsü Muhammed Hicazi, yaptığı açıklamada, Türk gemisinin, Derne kentine yaklaÅŸmaması uyarısı yapıldıktan sonra vurulduÄŸunu açıkladı.

Tobruk'un yaklaşık 13 mil açığındaki uluslararası sularda aralıklarla önce karadan sonra havadan iki kez saldırıya maruz kalan gemideki üçüncü kaptan hayatını kaybetti. Hasar gören gemide yaralananlar da oldu. DışiÅŸleri Bakanlığı, kaç kiÅŸinin yaralandığını ya da saldırıyı kimin gerçekleÅŸtirdiÄŸini açıklamadı.

Bakanlık, saldırganların BM Åžartı ve ilgili BMGK Kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları gerektiÄŸini vurguladı.

Saldırının kınandığı açıklamada ÅŸu ifadeler kullanıldı:

“Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleÅŸtirilen bu alçakça saldırıyı ÅŸiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleÅŸtirenleri lanetliyoruz. Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde ÅŸiddetle protesto edilmiÅŸ, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diÄŸer Türk gemilerinin güvenliÄŸine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve sözkonusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki iÅŸlemlerin yapılması talep edilmiÅŸtir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde giriÅŸimler yapılmaktadır.”

Stratejik DüÅŸünce Enstitüsü OrtadoÄŸu Uzmanı, Libya'ya çeÅŸitli ziyaretlerde bulunan Cahit Tuz Al Jazeera'ye konuyla ilgili ÅŸu açıklamayı yaptı:

Åžu an birinci derece öncelik saldırıyı kimin ne için yaptığını, hangi mesajı vermek için yaptığını inceleyip ortaya çıkarmak. Suçlama yapmak için henüz erken, uluslararası hukuktan doÄŸan haklarımızın aranması ikinci planda. Gemide 8 Türk, 6 Gürcü ve bir Azeri, toplam 15 mürettebat var. Üçüncü kaptan, Türk vatandaşı hayatını kaybetti. Gürcü ve Türklerden toplam 5 yaralı var. Gemi ÅŸu an Girit üzerinden, Rodos'a oradan da 24 saat içinde Türkiye'ye ulaÅŸacak. Türkiye'ye yaklaÅŸtığı yerde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da gemiye eÅŸlik edecek. Burada ön plana çıkan gemiyi batırmaya yönelik bir saldırı yapılmasıdır’ 

" Libya'daki ve olay yerindeki kaynaklarımla konuÅŸtum. Aldığım bilgilere göre ilk saldırı, gemi Tobruk'a 10 mil mesafedeyken, geminin kalbi dediÄŸimiz makine dairesine yapıldı. Buradan anladığımız hedef gemiyi batırmak. Ä°lk saldırıdan hemen ardından kaptan acil sinyal verdi. Fransa, Malta, Yunanistan yanıt verdi. Kaptan ticaret gemisi olduÄŸunu, sakıncalı malzeme taşımadığını ve uluslararası sularda olduÄŸunu söylediÄŸi halde 10 dakika sonra hiçbir uyarı yapılmadan havadan ikinci saldırı yapıldı. Bu saldırı da saldırı anında sığınılması için yapılan yaÅŸam odasına yapıldı. Gemi ikinci saldırının ardından geri döndü, Tobruk'a 17 mil uzaktayken üçüncü saldırı yapıldı yine havadan. Buradan anlaşılıyor ki gemi üzerinden Türkiye'ye bir mesaj veriliyor olabilir.”

İşler: Libya halkının yanındayız

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah Ä°ÅŸler, DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamaya iÅŸaret ederek gerekli giriÅŸimlerde bulunulduÄŸunu belirtti. Türkiye'nin, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar Türk vatandaÅŸlarının yanında yer aldığını ve haklarını aradığını kaydeden Ä°ÅŸler, olayla ilgili acele davranılmaması gerektiÄŸini vurguladı. Ä°ÅŸler, olayın kim tarafından gerçekleÅŸtirildiÄŸi, amacı ve arkasındaki dinamiklerin ne olduÄŸunun araÅŸtırıldıktan sonra deÄŸerlendirme yapılması gerektiÄŸini söyledi.

"Türkiye, Libya halkının yanında olmaya devam edecek ve Libya'daki mevcut krizin sona erdirilmesi için tüm taraflarla iyi niyetli görüÅŸmelerini sürdürecektir" diyen Ä°ÅŸler, Libya'nın istikrara kavuÅŸması için Türkiye'nin üzerine düÅŸeni yapacağını vurguladı. Ä°ÅŸler, saldırıda hayatını kaybeden 3. kaptana Allah'tan rahmet, yakınlarına baÅŸsaÄŸlığı diledi.

Tobruk hükümeti Türk ÅŸirketlerini uzaklaÅŸtırmıştı

Libya'daki Tobruk hükümeti Mısır'da darbe ile yönetime el koyan ve daha sonra yapılan seçimlerde cumhurbaÅŸkanlığı koltuÄŸuna oturan Abdulfettah Sisi tarafından destekleniyor.

Libya'daki darbe yanlısı emekli General Halife Hafter'in desteklediÄŸi Tobruk Hükümeti, Åžubat ayında ülkede projeleri olan tüm Türk ÅŸirketlerini uzaklaÅŸtırma kararı almıştı.

Bu karar birkaç gün sonra ise Tobruk hükümetinin BaÅŸbakanı Abdullah Sini, Mısır'ın CBC televizyonuna verdiÄŸi mülâkatta, “Türkiye, ülkemizde birbirimizi öldürmek için bazı silahlı gruplara silah gönderen bir devlet” demiÅŸti.

Türkiye'nin samimi olmadığını iddia eden Sini, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Arap dünyasında "Müslümanların halifesi ve Ä°slam’ın lideri" rolünü üstlenmeye çalıştığını öne sürmüÅŸtü.

Türk ÅŸirketlerini Libya’dan çıkartma kararına da deÄŸinen Sini ÅŸöyle konuÅŸmuÅŸtu:

“Türkiye’nin buradaki çıkarları her ÅŸekilde hedefte olacak. Türk ÅŸirketleri ve ticari sözleÅŸmelerine bakacağız ve gerektiÄŸi gibi sonlandıracağız. Türklerin geri kalan hakları da varsa onlara vereceÄŸiz. Söz konusu anlaÅŸmalarda ayrıcalıklar varsa çekeceÄŸiz ve bu ayrıcalıkları bizim yanımızda duran ülkelerin ÅŸirketlerine vereceÄŸiz. Çünkü zor zamanlarda yanımızda duran ülkeler burada en büyük çıkarı hak ediyor. Biz Türkiye’ye düÅŸmanlık sergilemeyeceÄŸiz fakat tüm iliÅŸkilerimizi keseceÄŸiz. Sonuçta biz meÅŸru bir devletiz ve kimse bizim verebileceÄŸimiz bir karara karışamaz."

Abdullah Sini'nin sözleriyle ilgili Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı, "asılsız ve temelsiz" ifadeleriye açıklama yapmıştı.

Ä°ki hükümet bulunuyor

Kaddafi rejiminin 2011'de devrilmesinin ardından Libya'da tesis edilen geçiÅŸ hükümetine karşı geçen yılın başında baÅŸlayan darbe giriÅŸimleri, ülkeyi iç savaÅŸa sürüklemiÅŸti.

Ülkedeki iç savaÅŸ, Trablus'taki Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediÄŸi "Libya Åžafağı" Koalisyonu ile Mısır'daki Sisi yönetiminin desteklediÄŸi, Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nin ise arka çıktığı emekli general Halife Hafter'e baÄŸlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu arasında, merkezi ÅŸehirler ve petrol bölgelerine hakimiyet konusunda yaÅŸanıyor.

Trablus Hükümeti'nin kontrol ettiÄŸi baÅŸkent Trablus, Misrata, ve Beni Velid kentlerinde ticari faaliyetlerde herhangi bir yasaklama ve engelleme ile karşılaşılmazken çatışmalar sebebiyle Libya'daki Türk vatandaÅŸları tahliye edilmiÅŸti.

Tobruk Hükümeti'ne baÄŸlı güçler ülkenin doÄŸusunda Tobruk, Beyda ve Ecdebiye kentleriyle batıda Zintan ve Zaviye ÅŸehirlerini elinde bulunduruyor.  

Kaynak: Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.