Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suudi Arabistan'a yabancı işçi uyarısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan yönetiminin 2013 yılından bu yana belgesiz çalışan yüz binlerce yabancı işçiyi yakalayıp sınır dışı ettiğini ve bu sırada işçilerin haklarını ihlâl ettiğini açıkladı.



Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, Suudi Arabistan’dan ‘toplu sınır dışı’ olarak nitelediÄŸi uygulamaya son vermesini istedi. Örgüt, pazar günü yayınladığı ‘Gözaltı, dayak ve sınır dışı: Suudi Arabistan’ın yabancı iÅŸçilerin sınır dışı edilmesi sırasında iÅŸlediÄŸi ihlâller’ baÅŸlıklı raporunda, Yemen ve Somali’ye geri gönderilmiÅŸ onlarca iÅŸçinin tanıklığına baÅŸvurulduÄŸunu ifade etti.

Örgüt, açıklamasında "Ä°ÅŸçiler sınır dışı edilmeden önce kötü ÅŸartlarda tutulduklarından ve dövüldüklerinden bahsetti. BirçoÄŸu, yemek ve yaÅŸadıkları bölgelere gidecek bilet parası bulamayacak ÅŸekilde parasız olarak ülkelerine geri gönderildi. Çünkü bazı durumlarda Suudi Arabistanlı görevliler iÅŸçilerin kiÅŸisel mallarına el koydu" ifadelerini kullandı.

‘Acilen durdurulmalıdır’

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, Suudi Arabistan yönetimine yönelik ÅŸu çaÄŸrıda bulundu:

"Suudi Arabistan toplu sınır dışı iÅŸlemlerini acilen durdurmalıdır. Binlerce iÅŸçinin yasadışı durumuna düÅŸmesini önlemek için çalışma kurallarını deÄŸiÅŸtirmelidir. Daha da önemlisi kötü muameleyle karşılaÅŸtıklarında iÅŸçilere iÅŸ deÄŸiÅŸtirme hakkı vermelidir. Suudi Arabistan, yabancı iÅŸçilerin ülkeyi terk ederken iÅŸ sahibinden onay almalarını ÅŸart koÅŸan kuralı iptal etmelidir."

Örgütün OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson, konuya iliÅŸkin yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan’ın bir buçuk yıldır sınır dışı ettiÄŸi yüz binlerce yabancı iÅŸçiyi güvenliklerinin tehlikeye düÅŸeceÄŸi bölgelere gönderdi. Suudi Arabistan durumları ne olursa olsun tüm yabancı iÅŸçilere saygılı davranmalı ve sınır dışı edilmelerine itiraz hakkını da içeren nezih bir çalışma yasası sunmalıdır" ifadelerini kullandı.

Yemenliler artık gönderilmiyor

Örgüt, raporunda Suudi Arabistan yönetiminin Mart ayının sonlarında Yemenli iÅŸçileri sınır dışı etme uygulamasını durdurduÄŸunu da belirtti. Nisan ayının başında Suudi Arabistan, kaçak durumuna düÅŸmüÅŸ Yemenli iÅŸçilerin uzatılabilir vize hakkına kavuÅŸtuÄŸunu açıklamıştı. Yemen dışındaki ülkelerden gelen yabancı iÅŸçiler için ise deÄŸiÅŸen bir ÅŸey olmadı.

2013 yılının Mayıs ayında Suudi Arabistan gazeteleri, Çalışma Bakanlığı yetkililerine dayandırarak, Nisan ayından itibaren 124 bin iÅŸçinin ülkeyi terk ettiÄŸini yazmıştı. Aynı yılın Nisan ayında çalışma yasası deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve polis ile Çalışma Bakanlığı yetkililerine çalışma izni olmayan iÅŸçileri sınır dışı etme hakkı tanınmıştı.

Suudi Arabistan yönetimi 2014 yılında yaptığı açıklamada, 2013 yılında bir milyona yakın yabancı iÅŸçinin geri gönderilmesinin ardından, 254 bin Suudi vatandaşının istihdam edildiÄŸini bildirmiÅŸti.

Riyad yönetimi, 2013 yılında vize süresi geçmiÅŸ bir milyona yakın yabancı iÅŸçiyi, kendilerine yasal statülerini düzeltmeleri için birden fazla mühlet verilmesinin ardından sınır dışı ettiÄŸini açıklamıştı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.