Coğrafyamız
'Bağımsızlığa yakınız, ama öncelik IŞİD'
Irak'taki Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, "Bağımsızlığın önünde var olan engeller kalkmıştır. Amacımıza ulaşmaya çok yakınız" dedi. Ancak bunun bir süreç olduğunu vurgulayan Barzani, "Bugün için önceliğimiz DAEŞ'e karşı savaştır" diye konuştu.
ABD ziyaretini sürdüren Mesut Barzani'nin, Virginia eyaletindeki konuÅŸmasının bir bölümü IKBY BaÅŸkanlığının resmi internet sitesinde yayımlandı.
Barzani, konuÅŸmasında Iraklı Kürtlerin bağımsızlığa yakın olduklarını ifade ederek, "Bağımsızlığın önünde daha önce var olan engeller kalkmış durumda. Kalanlar da çok küçüktür. Devlet sahibi olmak ve kendi geleceÄŸine karar vermek Kürdistan halkının en doÄŸal hakkıdır. Amacımıza ulaÅŸmaya çok yakınız. Bu bir süreçtir ve Kürdistan Parlamentosu da referandumun yapılması kararını almıştır. Ancak bugün için önceliÄŸimiz DAEÅž'e (IŞİD) karşı savaÅŸtır" diye konuÅŸtu.
IŞİD saldırılarından sonra yeni ÅŸartlar oluÅŸtuÄŸuna iÅŸaret eden Barzani, "Önceleri, Kürt devleti ifadesini dinlemeye hazır hiçbir devlet tanımıyordum. Ancak ÅŸimdi Kürt devletini kabul eden ve buna destek veren birçok ülke var. Bunu açıkça ilan ettiler. Åžu an hiçbir devlet, bağımsızlığımıza karşı deÄŸil. DAEÅž savaşı ve baÅŸka hiçbir neden Kürdistan'ın bağımsızlığı önünde engel olamaz. Kürt milleti, kendi kaderini belirleyecektir. Her geçen gün bağımsızlık amacına yaklaşıyoruz. Bunun gerçekleÅŸmesi uzak deÄŸildir. Konuyla ilgili yaptığımız müzakerelerden de müsterihiz. Çocuklarınızı okutmaya gayret edin. Çok kısa bir gelecekte gerçekleÅŸecek olan bağımsız Kürdistan'a hizmet etsinler" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"DAEŞ'ten kurtarılan topraklarda referandum yapılacak"
Barzani, IŞİD'den kurtardıkları ve hâlihazırda peÅŸmergenin kontrolünde olan yerleÅŸim yerlerinde referanduma gideceklerini ve bu konuda kararlı olduklarını vurguladı. Hiçbir geliÅŸmenin referandumun önünü kapatamayacağını belirten Barzani ÅŸunları ÅŸöyle devam etti:
"Referandumu yapacağız. Sorunlu bölgeler olarak ifade edilen yerlerin kaderi yalnızca referandumla belirlenebilir. Bunun 2007 yılında gerçekleÅŸmesi gerekiyordu. Ancak Irak hükümeti anayasa hükmünü uygulamadı. Referandum yapma isteÄŸimiz, bu yerlerin Kürdistan toprağı olduÄŸundan ÅŸüphe ettiÄŸimiz anlamına gelmez. Biz, orada yaÅŸayan halkın tercih ve kararına saygı duyuyoruz. Anayasanın bir hükmünün uygulanmasını istiyoruz."
"11 bin DAEÅž militanı öldürüldü"
PeÅŸmerge güçlerinin operasyonlarında 11 bin IŞİD üyesinin öldürüldüÄŸünü aktaran Barzani, peÅŸmergenin IŞİD ile mücadelede üstlendiÄŸi rolün büyük olduÄŸunu, dünya kalitesinde bir ordunun kurulması için gerekli çalışmayı baÅŸlattıklarını kaydetti.
Mesut Barzani, IŞİD Musul'da olduÄŸu sürece Erbil, Duhok ve Süleymaniye üzerinde bir tehdit oluÅŸturacağını, bu nedenle Iraklı taraflarla siyasi bir anlaÅŸmaya varabilmeleri durumunda PeÅŸmerge güçlerinin "büyük bir cesaret ve azimle" Musul'u kurtarma operasyonunda yer alacağını ifade etti.
PeÅŸmergeye silahların doÄŸrudan gönderilmesini arzuladıklarını, bu talebi ABD'li yetkililere de ilettiklerini dile getiren Barzani, "Bize verilen sözlerden hareketle inanıyorum ki silahlar peÅŸmerge güçlerine direkt ulaÅŸtırılacaktır" dedi.
Barzani, Washington temasları kapsamında Atlantik Konseyi'nde yaptığı konuÅŸmada "Kendi geleceÄŸini belirleme fırsatı referandumla Kürt halkına verilmeli. Bu da ÅŸiddetten uzak ÅŸekilde, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olmalı. Ancak o zamana kadar da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız" demiÅŸti.
ABD'nin tavrı değişmedi
Daha önce gündeminde Kürtlerin kendi geleceklerini teyin etme hakkı gündemiyle ABD'ye gittiÄŸi açıklanan Barzani hafta içinde Beyaz Saray'da ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile bir araya gelmiÅŸti.
Ä°ki liderin görüÅŸmesinden önce basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest, Irak'ın farklı kesimlerinden oluÅŸan toplumunun çıkarına en uygun olanın, kapsayıcı bir biçimde yönetilen birleÅŸik bir Irak olduÄŸunu ve ABD'nin bu konudaki görüÅŸünün deÄŸiÅŸmediÄŸini söylemiÅŸti.
GörüÅŸmeden sonra Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada da, ABD'nin Irak anayasasında yazdığı gibi birleÅŸik, federal ve demokratik bir Irak'tan yana olduÄŸunun altı çizildi.
Daha önce Kürt Yönetimi BaÅŸkanlık Divanı BaÅŸkanı Fuad Hüseyin'in 'görüÅŸmelerde ana gündemin Kürt devleti olacağı' açıklamasına raÄŸmen Beyaz Saray bu konudaki tavrını ortaya koymuÅŸ oldu.
Referandum tartışması
2014 Haziran ayında Irak ordusunun çekilmesinin ardından peÅŸmerge güçleri Kerkük'te kontrolü saÄŸlamıştı. O tarihten bu yana Kerkük'ün güvenliÄŸini peÅŸmerge güçleri saÄŸlıyor.
Barzani Haziran ayı sonlarında Kerkük ve diÄŸer sorunlu bölgelerde, Irak Anayasası'nın 140. maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini, BM’den de bu konuda destek beklediklerini söylemiÅŸti. Dönemin Irak baÅŸbakanı Nuri Maliki'nin Barzani'nin referandum mesajına sert tepki göstermesi sonucu gerilim daha da yükseldi.
IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgelerine saldırmasının ardından ABD liderliÄŸindeki uluslararası koalisyon IŞİD'i hedef alan hava saldırılarına baÅŸladı. Irak'ta 30 Nisan'daki seçimlerin ardından Haydar Ä°badi'nin Irak BaÅŸbakanı olması ve son olarak da petrol gelirlerinin dağılımı meselesinde de anlaÅŸmaya varılması BaÄŸdat - Erbil arasındaki gerilimi yumuÅŸattı.
Barzani geçtiÄŸimiz Aralık ayında yaptığı açıklamada, IŞİD saldırılarına raÄŸmen bağımsızlık ve referandumdan geri adım atmayacaklarını söylemiÅŸ ve "Yüz IŞİD, bin IŞİD de gelse Kürdistan bölgesinin bağımsızlık ve referandum süreci devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: Al Jazeera ve AA
Henüz yorum yapılmamış.