Sosyal Medya

Coğrafyamız

İsrail ateşi altında hasat

Ambargo altındaki Gazze'de Filistinli çiftçiler, İsrail askerlerinin ateş açma ihtimali dolayısıyla sınır hattında bulunan tarlalarında ekinlerini endişe içinde topluyor.



Ambargo altındaki Gazze'de Filistinli çiftçiler, Ä°srail askerlerinin ateÅŸ açma ihtimali dolayısıyla sınır hattında bulunan tarlalarında ekinlerini endiÅŸe içinde topluyor.

Ä°srail'in sınıra 300 metre mesafedeki alanı tampon bölge kabul etmesi sebebiyle askerler, bölgeye giren herkese ateÅŸ açıyor. Bu nedenle sınıra yakın bölgelerde yaÅŸayan Filistinli çiftçiler, ürünlerini korku içinde biçiyor.

Han Yunus'un doÄŸusundaki Huzaa beldesinde yaÅŸayan Besine Neccar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ä°srail askerlerinin, tel örgülerin arkasında namlularını tarım arazilerine çevirmiÅŸ biçimde beklediÄŸini ve sürekli olarak çiftçileri hedef aldığını belirterek, "Arpa ve buÄŸdaylarımızı korku içinde topluyoruz. Her an Ä°srail askerleri ateÅŸ edecek diye endiÅŸe ediyoruz. Silah sesi duyduÄŸumuzda koÅŸarak ya da sürünerek bölgeden uzaklaşıyoruz" dedi.

"Hasat zamanı, Filistinlilerin düÄŸün mevsimiydi"

Önceden hasat zamanının Filistinliler için "düÄŸün mevsimi" olduÄŸunu ifade eden Neccar, ÅŸunları söyledi:

"Sabah saatlerinde tarlaya gelip, hızlıca ekini toplamaya çalışıyoruz. Ä°srail askerlerinin neden sürekli bizi hedef aldığını bilmiyoruz. Biz siviliz, on yıllardır bu tarlalarda çalışıyoruz ve onlar için hiç bir tehlike teÅŸkil etmiyoruz. Hasat zamanı, 2000 yılı öncesine kadar Filistinlilerin düÄŸün mevsimiydi. O zamanlar bütün aile bir araya gelir, tüm gün ÅŸarkılar eÅŸliÄŸinde tarlalarda ekinlerini toplar sonra da sofralar kurulurdu ama iÅŸgalciler bu güzellikleri elimizden aldı. Artık vurulacağız korkusuyla tarlalara endiÅŸeyle geliyoruz."

"Onlar istediÄŸi için toprağımı bırakmayacağım"

Ä°srail askerlerinin uygulamaları nedeniyle çok sıkıntı çektiklerini dile getiren bir baÅŸka çiftçi Mahmud Kaddih de "Uzun yıllardır iÅŸgalcilerden muzdaribiz, evlerimizi yıkıyor, topraklarımıza el koyuyor, tarlalarımızda çalışmamıza engel oluyorlar ama evlerimizi yıksalar da yeniden inÅŸa ediyor, dik duruyoruz. Tarlalarda çalışmak zor biliyorum ama onlar yüzünden, onlar istediÄŸi için toprağımı bırakmayacağım. Sonuçta bu bizim rızık kapımız" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.