Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mübarek ve iki oğluna 3'er yıl hapis

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ve iki oğlu yolsuzluk suçlamalarıyla yargılandıkları davada 3'er yıl ağırlaştırılmış hapis cezası aldı.



Mısır'ın devrik CumhurbaÅŸkanı Hüsnü Mübarek ve iki oÄŸlu yeniden yargılandıkları ‘BaÅŸkanlık KöÅŸkleri’ davasında, üçer yıl ağırlaÅŸtırılmış hapis cezasına çarptırıldı. 

Kahire Ceza Mahkemesi, Mübarek’in Mısır’ın cumhurbaÅŸkanlığını yaptığı dönemde, "CumhuraÅŸkanlığı Sarayı için ayrılan 16 milyon dolarlık ödeneÄŸi zimmete geçirdiÄŸi" yönündeki iddiaları haklı buldu.

Hapis cezasının yanı sıra mahkeme Mübarek’e 16 milyon dolar para cezası verdi. 

Kararın temyiz yolunun açık olduÄŸu ifade edildi.

Mübarek'in ceza aldığı tek davada hüküm deÄŸiÅŸmedi

Kahire Ceza Mahkemesi, 21 Mayıs 2014'te "BaÅŸkanlık köÅŸklerine ayrılan bütçeden yaklaşık 16 milyon doları zimmete geçirmek, resmi belgede sahtecilik ve kamu malına kasıtlı olarak zarar verdiÄŸi" iddialarıyla suçlanan sanıklardan Mübarek'in 3, oÄŸulları Alaa ve Cemal'in ise 4'er yıl ağırlaÅŸtırılmış hapsine hükmetmiÅŸti.

Söz konusu karara yapılan temyiz baÅŸvurusu kabul edildi. 13 Ocak 2015'teki duruÅŸmada, davanın yeniden görülmesine karar verilmiÅŸti. 

29 Kasım 2014'te Mübarek ve iki oÄŸlu yeniden yargılandığı üç farklı davadan hiç bir ceza almamıştı. Böylelikle 'BaÅŸkanlık KöÅŸkleri' davası Mübarek'in ceza aldığı tek dava haline gelmiÅŸti.

22 Ocak'taki duruÅŸmada ise Alaa ve Cemal Mübarek'in yargılanmaya tutuksuz olarak devam edeceÄŸi açıklanmıştı.

Yeniden hapse dönecekler

Mısır yargısından bir kaynak, Mübarek'in daha önce tahliye edilen oÄŸullarının bugün haklarında açıklanan hapis kararından sonra ‘geçici olarak hapse döneceklerini’ söyledi.

Ä°sminin açıklanmasını istemeyen kaynak, BaÅŸsavcılığın mahkûmların yargılama süreci boyunca tutuklu kaldıkları süreyle verilen 3 yıllık mahkûmiyet süresini karşılaÅŸtırılacağını ve gerekli süreyi doldurdukları tespit edilirse, yeniden serbest bırakılabileceklerini belirtti.

Aynı kaynaÄŸa göre, Mübarek ve ailesi serbest kalabilmek için mahkemenin kararlaÅŸtırdığı para cezasını da ödemek zorunda.

Mübarek’in savunma heyetinden bir kaynak ise, müvekkillerinin hapiste 3 yıl süresini zaten doldurduklarını ve hapse yeniden girmelerinin geçici bir prosedür olduÄŸunu kaydetti.  

Kaynak: Al Jazeera, AA, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.