Sosyal Medya

Dünya

CIA'in işkence danışmanları FBI'e geçti

CIA'in sorgulamalar sırasında kullandığı işkence tekniklerini belirleyen psikologlar FBI'da hizmet vermeye devam ediyor



ABD'nin Merkezi Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (CIA)'nın iÅŸkence skandallarını ortaya çıkaran raporların yayınlanmasının ardından adını tüm dünyanın duyduÄŸu Amerkan Psikologlar DerneÄŸi (APA) benzer çalışmalarına devam ediyor. CIA'nın sorgulama sırasında uyguladığı iÅŸkence yöntemlerini belirleyen ve yeni iÅŸkence yöntemleri bulan psikologlar ABD Savunma Bakanlığı ile sorgulamalarda birlikte çalışmaya devam ediyor. 

Irak'ta bulunan Ebu Garip hapishanesindeki iÅŸkencelerde etkin olan Susan Brandon'ın ABD'nin Psikolojik Etik ve Ulusal Güvenlik politikasının geliÅŸiminde merkezi bir rol oynadığı iddia edilmiÅŸti.

Brandon ÅŸu an FBI Yüksek DeÄŸer Tutuklu Sorgulama Grubuna danışmanlık yapıyor. Brandon ayrıca sorgulamalar sırasında herhangi bir suç iÅŸlenip iÅŸlenmediÄŸinin belirlenmesinde araÅŸtırmacı olarak görevlendirildi.

FBI'dan iddialar hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Amerikan dış istihbarat örgütü CIA'nın iÅŸkencelerini psikologların yönettiÄŸi, iÅŸkence ve sorgu teknikleri konusunda Bruce Jessen ve Jim Mitchell isimli iki psikologla anlaÅŸtığı ve bu kiÅŸilerin direktifleri doÄŸrultusunda iÅŸkence ve sorgulama teknikleri uyguladığı birkaç ay önce ortaya çıkmıştı.

CIA Ä°ÅŸkence raporu dünya gündemindeki yerini koruyor. Raporda uygulandığı belirtilen iÅŸkence yöntemleri tüm dünyadaki insan hakları kuruluÅŸlarından tepki almaya devam ediyor.

Psikolojik Etik ve Ulusal Güvenlik Politikası raporuna göre "Psikolog [SaÄŸlık Hizmetleri CIA Ofisi] saÄŸlık uzmanları direnen bir iÅŸlevi yerine getirmek için, kapının açılmasına yardımcı olarak görülebilir"

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.