Sosyal Medya

Dünya

İspanya'da uçak kazası

Türkiye için üretilen askeri uçak, test uçuşu için havalanırken çakıldı. En az 3 kişi öldü. Uçaktaki tüm personelin İspanyol olduğu açıklandı.



Ä°spanya Savunma Bakanlığı, Sevilla kentinde test uçuÅŸu yapan Airbus A400M tipi askeri bir uçağın havaalanında piste çakıldığını açıkladı.

Ä°spanya BaÅŸbakanı Mariano Rajoy, önce ilk edindiÄŸi bilgilere göre uçaktaki 8-10 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini söyledi. Ancak Ä°spanyol kaynaklar ve uluslararası haber ajansları daha sonra geçtikleri haberlerde yetkililerin ölü sayısını en az 3 olarak verdikleri ve 2 kiÅŸinin de ağır yaralandığı belirttil. Uçakta 8 kiÅŸinin bulunduÄŸu belirtiliyor. 

BaÅŸbakan Rajoy, uçaktakilerin Airbus ÅŸirketi personeli olduÄŸunu ve Ä°spanyol vatandaÅŸları olduÄŸunu da söyledi. 

Kaza nedeniyle Seville Havaalanı uçuÅŸ trafiÄŸine kapatıldı.

Uçak Türkiye için üretilmiÅŸti

Sevilla’dan kalkış sırasında düÅŸen 23 imalat numaralı A400M tipi askeri nakliye uçağı, Türk Hava Kuvvetleri için imal edilmiÅŸti. Uçağın ilk test uçuÅŸu için havalandığı belirtildi. Ulaşılan ilk bilgilere göre bu uçakta Türk personel yer almıyordu.

Ä°lk uçuÅŸunu yaptığı bildirilen uçak, kalkıştan sonra sola döndü. Ancak birkaç dakika uçmasının ardından teknik bir sorun yaÅŸadı. Pilotlar kuleye acil durum bilgisi verdi ve geri dönmeye çalıştı. Ancak uçak, sola doÄŸru keskin yatışta hızla irtifa kaybederek Coca Cola Fabrika’sının arazisine düÅŸtü.

Uçak henüz teslim edilmedi

Prosedürlere göre henüz Airbus'a ait uçak tamamlanacak yer ve uçuÅŸ testlerinin ardından kabul aÅŸamasına geçecekti. Uçağın bu yıl içinde teslimatı planlanmıştı. Bu aÅŸamanın bitmesine kadar A400M Fransız sivil havacılığına ait geçici tescilde uçuyordu.

Halen Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde iki adet A400M bulunuyor. Bu uçaklar Kayseri Erkilet'te bulunan 12. Ana UlaÅŸtırma Üs Komutanlığı'na baÄŸlı 221. Filo'da görev yapıyor.

Kaynak: DHA, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.