Sosyal Medya

Dünya

IŞİD Irak ordusuna saldırdı

IŞİD’e bağlı silahlı gruplar Anbar Eyaletinin Germe kasabasındaki Irak ordusuna ait iki kampa TNT yüklü araçlarla saldırdı. IŞİD’e bağlı silahlı gruplar Anbar Eyaletinin Germe kasabasındaki Irak ordusuna ait iki kampa TNT yüklü araçlarla saldırdı.



Iraklı güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre IŞİD’e baÄŸlı silahlı üyeler, Germe'nin güneyinde baÅŸkent BaÄŸdat'la Anbar'ı birbirine baÄŸlayan eski yol üzerinde yer alan Mezraa ve Tarık kamplarını bombaladı.

TNT yüklü tüplerlerin bulunduÄŸu araçlarla düzenlenen saldırıda Irak ordusu ve HaÅŸdu'ÅŸ Åžabi'nin kullandığı kamplarda büyük hasar meydana geldi.

Saldırılarda ölü ve yaralılar olup olmadığı hakkında ise henüz bilgi yok.

Anbar Emniyet Müdürü Kazım Fehdavi ise, IŞİD'in Ramadi'nin 30 kilometre doÄŸusundaki Habbaniyye kasabasına düzenlediÄŸi saldırının Irak güçleri tarafından püskürtüldüÄŸünü söyledi.

Fehdavi, meydana gelen çatışmalarda 19 IŞİD üyesinin öldüÄŸünü ve üç askeri aracın kullanılamaz hale getirildiÄŸini ifade etti.

Anbar’a IŞİD saldırıları

IŞİD, son aylarda yapılan operasyonların ardından bazı bölgelerde kontrolü kaybetse de Anbar'ın pek çok ilçesinde denetimi elinde tutuyor. IŞİD, Irak güçlerinin kontrolündeki Anbar'ın Ramadi kentini ele geçirmek için yoÄŸun saldırılar düzenliyor.

Anbar Eyalet BaÅŸkanı Azal Abid, IŞİD’in 16 Nisan'da Ramadi'yi kuÅŸattığını söylemiÅŸti. Örgüt ile çatışan güvenlik güçleri ve güvenlik güçleriyle birlikte hareket eden aÅŸiret üyelerinin ellerindeki silah ve mühimmatın tükenmesi nedeniyle Elbu Ganim, Elbu Sude, Elbu Mahal ve Sufiyye bölgelerini terk etmek zorunda kaldığını, bu bölgelerin IŞİD’in eline düÅŸtüÄŸünü söylemiÅŸti.

Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi, 15 Nisan'da Anbar’daki Habbaniye Askeri Üssü'nü ziyaret ederken, Tikrit’in IŞİD’in elinden alınmasının ardından bir sonraki hedefin Anbar olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

IŞİD Irak'ta birçok bölgeyi ele geçirmiÅŸti

Irak'ın ikinci büyük ili Musul 10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne girmiÅŸti. Örgüt Irak'ta önemli kentleri ele geçirerek ilerlemeyi sürdürmüÅŸtü.

Suriye’de de geniÅŸ bir coÄŸrafyaya hâkim olan IŞİD ‘hilafet’ ilan ederek kurduÄŸu ‘Ä°slam Devleti’ne’ 'hicret' çaÄŸrısı yapmıştı.

Irak ordusu ve peÅŸmerge birliklerinin, Sünni Arap nüfusun çoÄŸunlukta olduÄŸu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteÄŸinde hazırlıklarını sürdürdüÄŸü açıklanmıştı.

IŞİD’in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine saldırıya geçmesi ve ABD’li gazetecileri öldürmesinin ardından Washington, 'terörle mücadele amaçlı' bir uluslararası koalisyon oluÅŸturdu.

Aralarında Arap ülkelerinin de bulunduÄŸu 60’tan fazla ülkenin katıldığı koalisyon Eylül ayında Suriye ve Irak’taki IŞİD’in mevzilerini havadan vurmaya ve Irak ordusuna destek vermeye baÅŸladı. IŞİD’e karşı mücadele koalisyonu, AÄŸustos 2014’te Irak’ta, daha sonra ise Suriye’de örgütün mevzilerine kapsamlı hava saldırıları baÅŸlattı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Steve Warren, AÄŸustos ayından bu yana koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'de IŞİD'e ait 3 bin 222 hedefi vurduklarını açıklamıştı. Bu hedefler arasında 58 tank, 184 askeri araç, 673 askeri mevzi ve 980 üs veya bina bulunuyor.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.