Sosyal Medya

Kültür Sanat

Yargıtay'dan Ayasofya cami olamaz kararı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Ayasofya Camisi'ni müzeye dönüştüren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının iptali için yapılan başvuruda kararı açıkladı...



Danıştay Ä°dari Dava Daireleri Kurulu, Ayasofya Camisi'nin müzeye dönüÅŸtürülmesine iliÅŸkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptali için yıllar önce açılan davada son kararını verdi.

Süperhaber.com'un haberine göre; Danıştay 10. Dairesi, 2008 yılında adı geçen Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptal istemini reddetmiÅŸti. Ä°ptal baÅŸvurusunu ise Sürekli Vakıflar Tarihi Eserler ve Çevreye Hizmet DerneÄŸi yapmıştı. Kararda, insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel deÄŸerlere sahip kültürel ve doÄŸal sitleri dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluÅŸturmak ve çeÅŸitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doÄŸal deÄŸerlerin yaÅŸatılması için gerekli iÅŸ birliÄŸini saÄŸlamak amacıyla hazırlanan UNESCO Dünya Kültürel ve DoÄŸal Mirasının Korunmasına Dair SözleÅŸme'nin Türkiye tarafından da kabul edildiÄŸine vurgu yapılmıştı.

Söz konusu dernek, karar düzeltme baÅŸvurusu yapınca dosya Danıştay Ä°dari Dava Daireleri Kuruluna intikal etmiÅŸ oldu.

Ä°dari yargıda en üst merci olan kurul, geçtiÄŸimiz hafta son kararını verdi ve Danıştay 10. Dairesi'nin gerekçelerini haklı bularak karar düzeltme baÅŸvurusunu 7 yıl sonra reddetmiÅŸ oldu. Ä°tiraz yolu tamamen kapalı bulunan bu kararla Ayasofya müzesinin yeniden camiye dönüÅŸtürülmesinin yolu da kapanmış oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.