Sosyal Medya

Güncel

Kürtçe Kuran tartışması büyüyor

HDP'nin ilahiyatçı Kürdolog milletvekili adayı Mardin Artuklu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kadri Yıldırım da tartışmaya katıldı...



HDP'nin ilahiyatçı Kürdolog milletvekili adayı Mardin Artuklu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın mitingde gösterdiÄŸi Kürtçe Kuran'ın daha önce Ensar Vakfı tarafından yayınlandığını, imla ve grameri düzeltmesi için Diyanet BaÅŸkanlığı'nca kendisine gönderildiÄŸini, üzerinde çalışması devam ederken kitabın basıldığını ileri sürdü.

Ä°MC TV'de Gündem Müzakere programında ErdoÄŸan'ın gündeme getirdiÄŸi Kürtçe Kuran meali konusunda açıklama yapan Yıldırım, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'nca basıldığı bilgisinin doÄŸru olmadığını söyledi. Kur'an mealinin daha önce Ensar Vakfı tarafından basıldığını belirten Yıldırım, imla ve gramerinin düzeltilmesi için Görmez'in teklifi üzerine bu basımın üzerinde çalışma yaptığını söyledi. Yıldırım, Kürtçe Kuran'la ilgili Görmez'le aralarında geçen diyalogu, ÅŸöyle anlattı:

"Bundan birkaç ay evvel Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'le birkaç sohbetimiz oldu. Kendisini yakinen tanıyorum da. Orta derecede bir Kürtçesi de vardır. Kürdistan medreselerinde bir süre okumuÅŸ. Sohbetimizin konusu hem bahsettiÄŸiniz bu Kuran'ın Kürtçe mealiydi hem de Diyanet Ä°slam Ansiklopedisi'nde niye bir Kürt maddesinin yer almadığıydı. Yazılı olarak da bana bildirdiler. Bildirdikleri husus ÅŸu, 'Biz daha evvel Ensar Vakfı tarafından basılan Kürtçe Kuran-ı Kerim mealini Diyanet olarak bastırmak istiyoruz, ancak bunun hem Kürtçe'nin grameri hem imlası hem de çeviri teknikleri bakımından saÄŸlıklı olup olmadığından emin deÄŸiliz. Sen bir Kürdolog olarak incele' dediler. Ben de 'olur' dedim, ancak bu hemen 2-3 ayda olabilecek iÅŸ deÄŸil ÅŸeklinde cevap verdim. 5-6 ay önce oluyor. Hem Kürtçe'nin imlası açısından hem de Kürtçe'nin grameri açısından hem de çeviri teknikleri açısından incelemeye baÅŸladık. Üçte iki kadarını bitirdim, üçte biri kadarı henüz duruyor. Neresinde Kürtçenin imlası açısından bir hata var, neresinde Kürtçe'nin grameri ve çeviri teknikleri bakımından bir hata var onları birer birer tespit ettim ve raporuma bunları yazdım. Daha sonra Diyanet tarafından Kuran'ın bastırıldığı ve CumhurbaÅŸkanı tarafından da havaya kaldırılarak bir nevi siyasi propaganda olarak kullanıldığını gördük."

"BAÅžBAKAN FAÄ°ZLÄ° KREDÄ° VERDÄ°K" DEDÄ°

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun HDP'yi her fırsatta dini deÄŸerler üzerinden suçladığını ifade eden Yıldırım, "Bizimkiler bir ÅŸey söyleyince kıyamet kopuyor ama BaÅŸbakan söyleyince bir ÅŸey olmuyor. Bakın ben DavutoÄŸlu BaÅŸbakan olduktan sonra TRT haber'in canlı yayınında, '2002'de 63 bin esnafa faizli kredi verdik. Geçen yıl 317 bin esnafa verdik. Ve bugün 1 milyon esnafa faizli kredi verdik' diyor. Devamında da 'Allah'a ÅŸükür helal hoÅŸ olsun' diye devam ediyor. Hiçbir dinde helal olmayan, fetvası olmayan faiz, çünkü bir sömürü aracıdır. Çalışmadan ortaya çıkan bir kârdır. Yani kapitalist bir olgudur. Hiçbir dinde helal olmayan bu faize helal hoÅŸ olsun demenin dini hükmü dinden çıkmaktır. Ben kimseyi dinden çıkmakla itham etmiyorum. Ama eÄŸer bunu Selahattin baÅŸkanımız söylemiÅŸ olsaydı, yani kendisi esnafa faizli kredi verseydi ve 'helal hoÅŸ olsun' deseydi inanın Selahattin baÅŸkanı ÅŸimdiye kadar olduÄŸundan da çok ötede onu bu söz üzerinden vuracaklardı. Ama kimse kalkıp da, 'Ey BaÅŸbakanımız, siz muhafazakâr bir gelenekten geliyorsunuz. Kuran'a inanıyorsunuz. Kur'an faiz haramdır diyor ama sen de helal hoÅŸ olsun diyorsun bu ne biçim iÅŸtir' demedi" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.