Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Dünyanın ilk sürücüsüz kamyonu yollara çıkıyor

Alman otomotiv firmasının geliştirdiği sürücüsüz kamyon ABD'nin Nevada eyaletinde test sürüşlerine başlayacak. Kamyona resmi plakası verildi



Alman otomotiv ÅŸirketi Daimler, dünyanın sürücüsüz ilk kamyonunu ABD'nin Nevada eyaletinde test edeceklerini açıkladı. SürüÅŸ testleri trafiÄŸe açık bir anayolda yapılacak.

Sürücüsüz otomobillerin ardından dünyanın ilk sürücüsüz yük kamyonu Nevada'da test edilecek. Nevada Valisi Brian Sandoval, ÅŸirketin talebi üzerine trafiÄŸe açık anayolda deneme izni verirken, kamyon üreticisine kırmızı bir plaka hediye etti.

Üretici firma, "Ä°lham Kamyonu" ismini verdiÄŸi sürücüsüz kamyonu ilk olarak Almanya'da trafiÄŸe kapatılan bir otobanda denemiÅŸti. Åžirket, sürücüsüz kamyonların nakliyat ÅŸirketlerine yakıt tasarrufu saÄŸlayacağını ve yol güvenliÄŸini artıracağını belirtti.



Daimler yönetim kurulu üyesi Wolfgang Bernhard, kamyonun trafiÄŸe kapalı yollarda 16 bin kilometre test edildiÄŸini, ÅŸimdi de Nevada'da gerçek yol ÅŸartları altında deneneceÄŸini söyledi. Google gibi sürücüsüz otomobil teknolojisi üzerinde çalışan Mercedes'le ortak olan Daimler, sürücüsüz kamyonların en az otomobiller kadar gerekli olduÄŸunu savunuyor. Reuters'ta yer alan habere göre, Volkswagen'in Ä°sveç'teki tır üreten firması Scania, bir tanesi dışında tümü sürücüsüz olan kamyonlardan oluÅŸan bir filo oluÅŸturmak için çalışıyor. Hafif yüklü kamyonlardan oluÅŸacak filonun sadece başındaki kamyonun sürücüsü bulunacak.

Bernhard, trafikteki kazaların yüzde 90'ının insan hatalarından kaynaklandığını belirterek, 2050'de kara nakliyatının üç katına çıkacağını ve sürücüsüz kamyonların büyük rol oynayacağını söyledi. Sürücüsüz kamyonun olumsuz yönü ise ÅŸu; araç sürücüsüz olarak gidebiliyor ancak olumsuz bir durumda veya yazılımın hata verilmesi ihtimaline karşı araçta bir sürücünün sürekli bulunması gerekiyor. Aracı yazılım sistemi hareket ettirecek ancak bir sürücü sürekli kontrol etmek zorunda olacak. 

Sürücüsüz kamyonun ne zaman seri üretime geçeceÄŸi ve ticari kullanıma sunulacağı ise henüz bilinmiyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.