Sosyal Medya

Güncel

'Sünni-Kürt tasarısına karşıyız'

ABD Savunma Bakanı Carter, Kongre’de, Bağdat hükümetini baypas ederek Kürtlere ve Sünnileri doğrudan silahlandırılmasına yönelik çabalara karşı olduğunu açıkladı.



ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Kongre'de bazı üyelerin, Irak hükümetini baypas edip Kürtlerin ve bazı Iraklı grupların doÄŸrudan silahlandırılmasını istediÄŸine iÅŸaret ederek, bu tür bir adıma karşı olduklarını belirtti.

Carter, Genelkurmay BaÅŸkanı Martin Dempsey ile Pentagon'da düzenlediÄŸi basın toplantısında, "Kongre'deki bazılarının, Irak hükümetini baypas ederek Kürtlerin ve bazı Iraklı grupların doÄŸrudan silahlandırılmasını istediÄŸini anlıyorum. Ancak bu tür bir adıma karşıyız, çünkü birleÅŸik bir Irak'ın IŞİD’e uzun vadede yenilgiye uÄŸratılmasında kritik önem taşıdığına inanıyoruz ve bu (adım) bazı personelimizi de riske atabilir" dedi.

Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin görüÅŸtüÄŸü 2016 mali yılı için Ulusal Savunma Yetki Tasarısı’nda, IŞİD ile mücadelede Irak için öngörülen 715 milyon dolarlık fonun en az yüzde 25’inin Kürt peÅŸmergeleri, Sünni yerel güvenlik güçleri ile Irak Sünni ulusal muhafızlarına doÄŸrudan askeri yardımlar için kullanılması öngörülüyor.

Carter, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸkanı Mesut Barzani ile de dün bir görüÅŸme yaptığını kaydederek, görüÅŸmede IŞİD’e karşı mücadelede saÄŸladıkları ilerlemeler hakkında konuÅŸtuklarını bildirdi.

Bu mücadelede tüm Iraklıların yaptığı fedakârlıkların farkında olduÄŸunu belirten Carter, Barzani'yi IŞİD’e kaybedilen toprakların geri alınmasından dolayı kutladığını ifade etti.

Carter, "IŞİD’i kalıcı biçimde yenilgiye uÄŸratmak için Irak hükümetiyle ve Irak hükümeti üzerinden birlikte çalışma kararlılığımızı yeniden teyit ettik" diye konuÅŸtu.

ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Dempsey de Suriye'yle ilgili bir soru üzerine, "(Esed) Rejimin ivmesinin yavaÅŸladığını düÅŸünüyorum ve dolayısıyla bundan, durumun rejim açısından giderek daha az lehte ilerlediÄŸi sonucunu çıkarabilirsiniz. Onun yerinde olsam, müzakere masasına yönelme fırsatını arardım" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Irak Parlamentosu'ndan tasarıya ret

Irak parlamentosu 2 Mayıs’ta, ABD Kongresi’nin Iraklı Kürtlerinin ve Sünnilerinin merkezi BaÄŸdat hükümetinden bağımsız olarak silahlandırılmasını öngören karar tasarısını reddetmiÅŸti.

Kürt ve Sünni milletvekillerinin çoÄŸu oylamanın düzenlendiÄŸi oturumdan çekilmiÅŸti.

Oylamaya katılan 180 milletvekilinde 162’si ‘evet’ oyu kullanarak karar tasarı onanmıştı.

Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi, 3 Mayıs’ta yaptığı bir açıklamayla Washington’un Irak’ın iç meselelerine karışmamasını istemiÅŸti.

Ä°badi ABD BaÅŸkan Yardımcısı Jow Biden ile yaptığı bir telefon görüÅŸmesinde, Irak’ın egemenliÄŸinin altını çizdiÄŸini ve bununla uyuÅŸmayan ABD Kongresi’nin karar tasarılarını reddettiklerini kendisine ilettiÄŸini belirtmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.