Sosyal Medya

Dünya

Guantanamo'nun en genç mahkumu serbest

2002'de 15 yaşındayken tutuklanan Kanadalı Ömer Kadir, 13 yıl sonra serbest kaldı



Dünya Bülteni'ndeki habere göre; Küba'daki Guantanamo Hapishanesi'nde 13 yıl tutuklu kaldıktan sonra Kanada'ya iade edilen Afganistan asıllı Kanada vatandaşı Ömer Kadir (28), kefaletle serbest kaldı. Kadir, 15 yaşındayken Afganistan'da tutuklanmıştı, Guantanamo'nun en genç mahkumuydu.

Kanada'nın Edmonton kentindeki Alberta Temyiz Mahkemesi'nde bugün görülen duruÅŸmada hakim Myra Bielby, Ömer Kadir'in kefaletle serbest bırakılmasına itiraz eden güvenlik makamlarının delil ve beyanlarını yeterli bulmadı. DuruÅŸma sonunda "Ömer Kadir, gitmekte özgürsün" diyen Hakim Myra Bielby, Kadir'in gece sokaÄŸa çıkma yasağı altında avukatı Dennis Edney ile birlikte yaÅŸaması ÅŸartıyla serbest kalmasına karar verdi. Elektronik kelepçe takılan Kadir, güvenlik makamlarının onayı olmadan Alberta eyalet sınırları dışına çıkamayacak.

omer-kadir

"KADÄ°R'E AÄžIR Ä°ÅžKENCELER YAPILDI"

Mahkeme çıkışı basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Kadir'in avukatı Dennis Edney, 15 yaşında girdiÄŸi Guantanamo'da 13 yıl hapis kalan Kadir'in, rehabilitasyona ihtiyacı olduÄŸunu ve bunun zaman alacak bir tedavi olacağını söyledi. "Åžu an inanılmaz derecede mutluyum" diyen Avukat Edney, "Bugün, adalet için muhteÅŸem bir gün" diye konuÅŸtu. Ottawa'daki yetkililerin, Ömer Kadir hakkındaki beyanlarının gerçek olmadığını kaydeden Dennis Edney, "Ömer Kadir hakkında ileri sürülenlerin hiçbiri doÄŸru deÄŸildir. Kadir, yarın halka tüm gerçekleri anlatacak. O zaman herkes öÄŸrenecek. Ömer Kadir'e ağır iÅŸkenceler edildi ve Kanada da buna katıldı" dedi.

Hakimin, Ömer Kadir'in kendisi ile birlikte yaÅŸamasını ÅŸarta baÄŸladığını hatırlatan bir gazeteciye Dennis Edney, "Evet, eÅŸim günlerdir evimizi Ömer için hazırlıyor. Ona yeni elbiseler aldık. EÅŸim, onun hoÅŸlanacağı Asya yemeklerini öÄŸrenmeye baÅŸladı. Sizleri de bekliyoruz" cevabını verdi.

Ailesi ile birlikte 15 yaşında iken tatil için gittiÄŸi Afganistan'da, ABD askerlerinin bir operasyonunda arada kalan Ömer Kadir, bir ABD askerini öldürdüÄŸü iddiası ile yargılanıp Guantanamo'ya getirilmiÅŸti. 13 yıl boyunca kaldığı Guantanamo'dan geçen yıl Kanada'ya iade edilen Ömer Kadir, gördüÄŸü ağır iÅŸkenceler nedeniyle, yöneltilen tüm suçlamaları kabul ettiÄŸini ancak bu suçları iÅŸlemediÄŸini açıklamıştı.

Öte yandan Kanada Kamu GüvenliÄŸi Bakanı Steven Blaney, parlamentoda gazetecilere yaptığı kısa deÄŸerlendirmede, Ömer Kadir'in serbest bırakılması kararının kendisini hayal kırıklığına uÄŸrattığını söyledi. Blaney, Kadir'in demir parmaklıklar arkasında olması gerektiÄŸini savundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.