Sosyal Medya

Dünya

'İsrail'in planı endişe verici'

BM Genel Sekreteri, Ä°srail'in yeni yerleÅŸim yerleri inÅŸaa etmesini endiÅŸe verici buldu...



BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Ä°srail'in iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında 900 yerleÅŸim birimi daha kurma planını endiÅŸe verici bulduÄŸu söyledi.

Ajansların haberine göre; BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Ä°srail'in Filistin topraklarında yeni yerleÅŸim birimi kurma giriÅŸimi ile ilgili olarak, "Genel Sekreter, Ä°srailli yetkililerin DoÄŸu Kudüs'te 900 yeni yerleÅŸim birimi kurma planlarından derin endiÅŸe duymaktadır. Bu yerleÅŸimler uluslararası hukuka göre yasa dışıdır" dedi.

Dujarric, Ä°srail'de hükümet kurma çalışmalarını da yakından izlediklerini söyledi.

Hükümetin kurulmasının ardından Ä°srail-Filistin sorununun çözümü için tekrar giriÅŸimde bulunacaklarını ifade eden Dujarric, "Genel Sekreter Ban, Ä°srail'de yeni Hükümetin göreve baÅŸlamasının ardından iki devletli çözüm müzakerelerine geri dönülmesi için gerçekçi seçenekleri deÄŸerlendirecek" dedi.

ABD: ENDÄ°ÅžE DUYUYORUZ

ABD yönetimi, Ä°srail'in DoÄŸu Kudüs'te 900 yeni yerleÅŸim yeri kurma kararının “hayal kırıklığına” neden olduÄŸunu bildirdi.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, "Ä°srailli yetkililerin DoÄŸu Kudüs'te inÅŸaat çalışmalarını sürdürmesine yönelik adımlarına güçlü ÅŸekilde karşı olduÄŸumuzu sürekli dile getirdik. Ä°srail hükümetinin duyurduÄŸu hayal kırıklığına neden olan bu adımdan endiÅŸe duyuyoruz" diye konuÅŸtu.

Ä°srailli yetkililerin, Filistin-Ä°srail meselesinin çözümünde iki devletli çözümden yana olma taahhütlerini sürdürdüklerini iddia ettiklerine vurgu yapan Rathke, Ä°srail hükümetinin eylemlerinde bu taahhütleri görmek istediklerini, DoÄŸu Kudüs'teki yeni yerleÅŸim yerleri inÅŸalarının bu yöndeki sözlerle örtüÅŸmediÄŸini kaydetti.

Rathke, “Bu yerleÅŸim yerlerini yasa dışı olarak gördüÄŸümüze dönük pozisyonumuzu net ÅŸekilde ifade etmeye devam edeceÄŸiz” ifadesini kullandı.

Ä°srail BaÅŸbakanı ve Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu, CumhurbaÅŸkanı Reuven Rivlin'e hükümeti kurmak için gerekli olan 61 sandalyeye ulaÅŸtığını resmen bildirmiÅŸti.

Ä°srail hükümeti yeni aldığı bir kararla DoÄŸu Kudüs'te 900 yeni yerleÅŸim yeri kurulmasını onaylamıştı. Karara Filistin tarafı tepki göstermiÅŸ ve BM'nin Ä°srail'e karşı gerekeni yapmasını istemiÅŸti.

YerleÅŸimler Filistinlilerin büyük sorunu

BM'ye göre, Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'te 1967 sonrası inÅŸa edilmiÅŸ 250 yerleÅŸim var. Bu yerleÅŸimlerde yaklaşık 520 bin Ä°srailli yaşıyor. YerleÅŸimler, Filistinlilerin su kaynaklarına ve tarım alanlarına eriÅŸimini engelliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.