Sosyal Medya

Güncel

YÖK Başkanı: Sınavı kaldırma ihtiyacı yok

YÖK Başkanı Yekta Saraç, yakın dönemde üniversite sınavını kaldırmaya ihtiyaç olmadığını söyledi. Saraç "Sınavın özü itibariyle değiştirilmesi gerektiğini düşünmüyorum. İyileştirme yapılabilir" dedi.



Yüksek ÖÄŸretim Kurulu (YÖK) BaÅŸkanı Yekta Saraç, 'Toplumsal Cinsiyet EÅŸitliÄŸine Duyarlı Üniversite Çalıştayı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Saraç, üniversiteye giriÅŸte yapılacak sistem deÄŸiÅŸikliÄŸinin bilimsel analizlere dayanması gerektiÄŸini söyledi.

‘DeÄŸiÅŸiklik 40 kez düÅŸünülmeli’

Saraç, TEOG (Temel EÄŸitimden OrtaöÄŸretime GeçiÅŸ) benzeri bir modelin üniversiteye giriÅŸte uygulanabilirliÄŸiyle ilgili soruya ÅŸöyle yanıt verdi:

“Merkezi sınavın varlığının sürdürülmesine ihtiyaç var. Sınavı kaldırma ihtiyacı yakın dönemde yok. Åžu anki sistem üniversiteye giriÅŸ sistemleri serüvenimizin en olgunlaÅŸmış halkasıdır. Yapılacak deÄŸiÅŸikliklerin üzerinde 40 kez düÅŸünülmesi gerekiyor. Sınavın özü itibariyle deÄŸiÅŸtirilmesi gerektiÄŸini düÅŸünmüyorum, bir takım iyileÅŸtirmeler yapılabilir. Problem soruların soruluÅŸ biçimi olabilir. Üniversiteye giriÅŸ sistemi lise eÄŸitimini önceleyen, takviye eden bir sistem olmalı.”

Saraç, YükseköÄŸretime GeçiÅŸ Sınavı'ndaki (YGS) baÅŸarısızlık ile ilgili de çalışma yapıldığını, sebeplerinin araÅŸtırıldığını söyledi.

YÖK'ün kararlarını deÄŸerlendirecek ‘Kalite Kurulu’ geliyor

Saraç, YÖK'ün aldığı kararların eÄŸitime nasıl yansıdığını, nasıl sonuçlar ortaya çıkardığını belirleyecek bir ‘Kalite Kurulu’ kurulacağını da ifade etti. Dış paydaÅŸlara açık olması planlanan Kalite Kurulu'nu ÅŸöyle anlattı:

"Var olan yasa nedeniyle YÖK'ten bağımsız bir Kalite Kurulu mümkün deÄŸil diye durmuyoruz. YÖK'e baÄŸlı deÄŸil ama YÖK ile iliÅŸkili bir Kalite Kurulu kurmayı düÅŸünüyoruz. Kurulun tavsiye niteliÄŸindeki kararlarını kamuoyu ile de paylaşırsanız ÅŸeffaf olur. Karar alma süreçlerini bağımsız kılmak mümkün."

Mobbing maÄŸdurları için adım atılacak

YükseköÄŸretimin bütününde mobbing olduÄŸunu vurgulayan Saraç, her ay Yüksek Disiplin Kurulu'na sıkıntılı mobbing vakaları geldiÄŸini anlattı. Mobbinge uÄŸrayanların sesini duyuramadığını söyleyen Saraç "Akademinin sesini bu konuda duyuracak bir kanal oluÅŸturmak lazım. Bununla ilgili bir adım atacağız" dedi.

Kaynak: Al Jazeera

MUHABÄ°R:

Umay AktaÅŸ Salman

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.