Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kerkük'te 'özerklik' krizi

Kerkük Valisi Kerim'in gerekirse özerklik ilan edeceklerine dair sözlerine Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yöneticileri sert tepki gösterdi



Aynı zamanda Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) üyesi olan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in yetkileri arttırılmadığı halde gerekirse özerklik ilan edeceÄŸi ÅŸeklindeki sözlerine tepkiler artıyor.

Necmedin Kerim, geçtiÄŸimiz hafta kamu yetkilileriyle yaptığı bir toplantıda, merkezi Irak Hükümeti’ni sert bir ÅŸekilde eleÅŸtirerek, BaÄŸdat’ın 6 aydır para göndermediÄŸini belirtmiÅŸ ve yetkileri arttırılmadığı takdirde Kerkük’te özerklik ilan edeceÄŸini söylemiÅŸti.

Kerim’in sözlerini eleÅŸtiren Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) BaÅŸkanlık Konsey BaÅŸkanı Salih Delo, özerklik giriÅŸimini gerekirse güç kullanarak durduracaklarını söyledi.

Rudaw’a konuÅŸan Salih Delo, Kerkük’te Araplar ile Türkmenler’in özerklik projesini desteklediklerini belirterek, bunun nedeninin ise, vilayeti Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY)’ne bırakmamak olduÄŸunu savundu.

Salih Delo, “EÄŸer KYB öyle bir iÅŸe (özerklik) kalkışırsa, KDP gerekirse güç kullanarak Kerkük’ün özerk olmasını engelleyecektir. KYB, Kerkük Ä°l Meclisi’nde 12 üyeliÄŸin 6’sına sahip olabilir. Özerklik meselesi ulusal bir meseledir ve kırmızı çizgidir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kerkük Ä°l Meclisi BaÅŸkan Vekili Rebwar Talabani ise, Kerkük’ün özerk bir bölge olmasına iliÅŸkin resmi bir kararları olmadığını ancak isim vermeyerek “birilerinin bu konuyu parti içine taşıdığını” söyledi.

Talabani, “Yasal olarak Ä°l Meclisi’nin 10 üyesi veya toplumun yüzde 10’u böyle bir talepte bulunursa, Yüksek Seçim Komisyonu referandum için çalışmalara baÅŸlar” dedi.

Rebwar Talabani, IKBY BaÅŸkanı Mesut Barzani’nin Kerkük’e yaptığı son ziyarette ÅŸehrin geleceÄŸine iliÅŸkin olarak, “Kerkük halkının, ilin geleceÄŸiyle ilgili vereceÄŸi karara saygı duyacağız” sözlerini hatırlattı.

Irak Anayasa’sının 140’ncı maddesine göre Kerkük, IKBY ile Merkezi Irak Hükümeti arasındaki “tartışmalı” bölgelerden biri. Ä°lgili madde, Kerkük’te nüfus sayımıyla referandumu içeriyor.

KYB, 2014’te yapılan Irak Parlamentosu seçimlerinde Kerkük’te 12, KDP ise 2 sandalye kazanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.