Sosyal Medya

Güncel

Tırları durduran savcılara tutuklama kararı

Adana ve Hatay'da Suriye'ye giden MİT tırlarının durdurularak aranmak istenmesiyle ilgili soruşturmada, 4 savcı ile eski Adana İl Jandarma Komutanı hakkında tutuklama kararı verildi. Savcı Aziz Takçı da gözaltında.



Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı'nın (MÄ°T) kontrolünde olan tırların Ocak 2014'te durdurularak aranmak istenmesiyle ilgili soruÅŸturmada eski Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcısı ile 3 savcı ve eski Adana Ä°l Jandarma Komutanı hakkında tutuklama kararı verdi. Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen savculardan Aziz Takçı da Zonguldak Adliyesi'ne geldi. 

Mahkeme, BaÅŸsavcı Süleyman BaÄŸrıyanık, savcılar Özcan ÅžiÅŸman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca ile eski Jandarma Komutanı Özkan Çokay için 'nin yakalama kararı çıkartmıştı. Dün akÅŸam gözaltına alınan savcılardan Özcan ÅžiÅŸman ve Süleyman BaÄŸrıyanık bu sabah Tarsus Adliyesi'ne getirildi.

Tutuklama gerekçesi, Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinde ağırlaÅŸtılmış müebbet hapis cezasını öngören "cebir ve ÅŸiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teÅŸebbüs".

Savcı ÅžiÅŸman Adana'da gözaltına alındı

MÄ°T tırlarının durdurulması soruÅŸturması kapsamında, TCK'nın 312. maddesinde ağırlatılmış müebbet hapis cezasını öngören "cebir ve ÅŸiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teÅŸebbüs" suçlamasıyla hakkında yakalama kararı çıkarılan savcılardan Özcan ÅžiÅŸman Adana'da evinde gözaltına alındı. ÅžiÅŸman ilk tepkisini "Güce biat edenler hukuku yok sayıyor" sözleriyle dile getirdi. 

Gazetecilere kararın hukuksuz olduÄŸunu savunan ÅžiÅŸman, "Ben birinci sınıf savcıyım. Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre gözaltına alınamam. Böyle bir suçta suçüstü hali yoktur. Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinden suçlandım. Casusluk yaptığım iddia ediliyor. Hangi devlete, ne casusluk yaptığımı izah etmeleri lazım. Ben yıllardır casuslukla ilgili soruÅŸturmalar yaptım. Yıllardır terör soruÅŸturmaları yaptım. Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Devletin savcısını bu ÅŸekilde derdest etmeleri suçtur. Bu suçu iÅŸleyenler cezasını çekeceklerdir. Bu kadar net söylüyorum" dedi.

ÅžiÅŸman saÄŸlık kontrolünün ardından Adana Emniyet MüdürlüÄŸü Terörle Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü'ne götürüldü. 

BaÄŸrıyanık'a Antalya'da gözaltı

Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen eski Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Süleyman BaÄŸrıyanık ise, Antalya'da evinde gözaltına alındı.

Antalya Cumhuriyet BaÅŸsavcı Vekili Adnan Tabar, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdiÄŸi BaÄŸrıyanık'ın evine gelerek söz konusu kararı iletti.

BaÄŸrıyanık sabah saatlerinde teslim olacağını belirterek, polislerle gitmek istemedi. BaÄŸrıyanık, Antalya Cumhuriyet BaÅŸsavcı Vekili Tabar ile görüÅŸmelerinin ardından evinde bulunan yakınlarıyla vedalaÅŸtı ve polislerle Antalya EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'ne saÄŸlık kontrolüne gitti. BaÄŸrıyanık saÄŸlık kontrolünün ardından Antalya Emniyet MüdürlüÄŸü Terörle Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü'ne götürüldü.

BaÄŸrıyanık evinde gazetecilere yaptığı açıklamada kararın hukuksuz olduÄŸunu savunarak, "2802 sayılı Yasa'nın hükmü çok açık. Ağır cezalık, suçüstü hali olmadan hiç kimse yakalanamaz, gözaltına alınmaz. Maalesef alınmış bir karar var. Bizim yaka paça götürülüp milletin gözünün önünde 'bak görüyor musunuz eski Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcısı'nı nasıl aldık götürüyoruz. Bu tüm hâkim ve savcılara da ders olsun' diye bu gösteriyi yapmak için uÄŸraşıyorlar" dedi.

 

[AA]

 

Karaca ve Takçı evlerinde bulunamamıştı

Savcı Ahmet Karaca dün Beylerbeyi TOKÄ° konutlarındaki ikametinde bulunamamıştı. 

Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı bugün Zonguldak Adliyesi'ne geldi, Takçı dün Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki evinde bulunamamıştı.

MİT tırlarının durdurulması neydi?

MÄ°T'e ait tırların Suriye'ye silah taşıdığı iddiasıyla durdurularak aranmak istenmesi, Gülen Cemaati ile hükümet arasında 17 Aralık rüÅŸvet ve yolsuzluk operasyonu ile ÅŸiddetlenen kavganın dönüm noktalarından biriydi. O zaman baÅŸbakan olan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, tırların durdurulmasında, 'paralel yapı' olarak tanımladığı Gülen Cemaati'ni suçlamıştı. Savcı ve operasyonu yapan askerlerin Fethullah Gülen'in talimatı doÄŸrultusunda iÅŸlem yaptığını savunmuÅŸtu. 

'Yardım malzemesi taşıyordu'

Ä°çinde ‘silah ve mühimmat’ olduÄŸu iddia edilen üç tır, 19 Ocak’ta Savcı Aziz Takçı’nın talimatıyla jandarma ekipleri tarafından Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu Ceyhan giÅŸelerinde durdurulup aranmıştı.

Ardından tırlardaki malzemelerle ilgili tutanak da hazırlanırken, Adana Valisi Hüseyin Avni CoÅŸ ve bazı MÄ°T görevlilerinin devreye girmesiyle tırlar yoluna devam etmiÅŸti. ErdoÄŸan tırların Türkmenlere yardım malzemesi taşıdığını açıklamıştı. 

BaÅŸsavcı baÅŸka yere atandı, komutan görevden alındı

Olayın ardından Adana BaÅŸsavcısı Süleyman BaÄŸrıyanık, Antalya Cumhuriyet BaÅŸsavcı VekilliÄŸi'ne atanmış, arama emrini veren Savcı Aziz Takçı'nın ise yetkileri alınmıştı.

Tırları durduran Adana Ä°l Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay da görevden alınmış, arama ile ilgili olarak da 'casusluk soruÅŸturması' açılmıştı.

Kaynak: AA, DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.