Sosyal Medya

Coğrafyamız

Barzani: Bağımsız Kürdistan geliyor

ABD ziyaretini sürdüren IKBY Başkanı Mesut Barzani, referandumu IŞİD ile mücadele sebebiyle ertelediklerini belirterek "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" dedi.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸkanı Mesut Barzani, Kürt halkına kendi kaderini belirleme hakkının referandumla verilmesi gerektiÄŸini belirterek, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor. Referandumumuz olacak ama ÅŸimdi DAEÅž ile mücadeleyle uÄŸraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak" dedi. 

Barzani, ABD ziyareti sırasında Washington'da Atlantik Konseyi'nde konuÅŸtu. Irak Åžam Ä°slam Devleti IŞİD'e karşı peÅŸmergenin kazandığı baÅŸarıdan dolayı gurur duyduklarını belirtti. "peÅŸmergenin ön cephede özgür dünya için savaÅŸtığını, DAEÅž'in yenilmez olduÄŸu mitini sona erdirdiÄŸini ve örgütü 20 bin kilometrekareden temizlediÄŸini" kaydetti.

"Kürtlerin Kobani'den Hanekin'e, bin 500 kilometre uzunluÄŸunda bir alanda savaÅŸtığını" ifade eden Barzani, bu mücadelenin de bir bedeli olduÄŸuna dikkati çekti.

Barzani, IŞİD ile savaÅŸda bin 200 peÅŸmergenin öldüÄŸünü, 7 bininin de yaralandığını, buna ek olarak maddi ve moral kayıpları yaÅŸandığını söyledi. IKBY lideri, IŞİD'den kaçan Suriyeli mültecilerin sayısının da yerel nüfusu geçtiÄŸini anlattı. "Ä°nsani ve ulusal sorumluluÄŸumuz var ama aynı zamanda, bize çok ağır bir yük getiriyor ve bunu sadece kendi başımıza kaldıramayız" dedi.

IŞİD ile mücadele için silah ve mühimmata ihtiyaç duyduklarını anlatan Barzani, ziyareti sırasında Obama ile Biden'ın "peÅŸmergenin doÄŸru silah ve mühimmata sahip olmasını istediÄŸini" gördüÄŸünü ifade etti.

Maliki hükümetiyle krizler yaÅŸayan Kürt yönetimi, Ä°badi yönetiminden memnun. Barzani, Erbil-BaÄŸdat arasındaki iliÅŸkilerin öncekine göre çok daha iyi olduÄŸunu söyledi. Ancak hala sorunlar ve farklılıkların bulunduÄŸunu dile getiren Barzani, "Yine de sorunların çözümü için iki taraf da ortak istek olduÄŸuna inanıyoruz" dedi. Barzani, petrol konusunda varılan anlaÅŸmayı BaÄŸdat'ın kabul etmesini ve gelirlerden bölgesel yönetimin payını alabilmesini beklediklerini ifade etti.

"Kendi geleceğimizi belirleme hakkı"

Barzani, bir soru üzerine, "Irak'ın Kürtler, Sünni ve Åžii Araplar ve Türkler, Suriyeliler gibi diÄŸer uluslar olmak üzere üç sütuna sahip olduÄŸunu, kuruluÅŸta da ülkenin Kürtler ve Arapların ortaklığına dayanacağı belirtilmesine raÄŸmen bunun gerçekleÅŸmediÄŸini" savundu.

UzlaÅŸma konusundaki çabalarının devam ettiÄŸini ifade eden Barzani, "Ama bu, bizim kendi geleceÄŸimizi belirleme hakkımız için engel oluÅŸturacağı anlamına gelmiyor. Kendi geleceÄŸini belirleme fırsatı referandumla Kürt halkına verilmeli. Bu da ÅŸiddetten uzak ÅŸekilde, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olmalı. Ancak o zamana kadar da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız" diye konuÅŸtu.

Barzani, "bağımsızlığa" dair bir soru üzerine, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" ifadesini kullandı. Bunu, "devam eden, durmayan ve geriye gitmeyen bir süreç" olarak tanımlayan Barzani, "Referandumumuz olacak ama ÅŸimdi DAEÅž (IŞİD) ile mücadeleyle uÄŸraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak, güvenlik durumları daha iyi olduÄŸunda yapılacak" dedi.

Mesut Barzani, Musul'un IŞİD'in elinden kurtarılması için ellerinden gelen her ÅŸeyi yapacaklarını söyledi. 

Referandum tartışması

2014 Haziran ayında Irak ordusunun çekilmesinin ardından peÅŸmerge güçleri Kerkük'te kontrolü saÄŸlamıştı. O tarihten bu yana Kerkük'ün güvenliÄŸini peÅŸmerge güçleri saÄŸlıyor.

Barzani Haziran ayı sonlarında Kerkük ve diÄŸer sorunlu bölgelerde, Irak Anayasası'nın 140. maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini, BM’den de bu konuda destek beklediklerini söylemiÅŸti. Dönemin Irak baÅŸbakanı Nuri Maliki'nin Barzani'nin referandum mesajına sert tepki göstermesi sonucu gerilim daha da yükseldi.

IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgelerine saldırmasının ardından ABD liderliÄŸindeki uluslararası koalisyon IŞİD'i hedef alan hava saldırılarına baÅŸladı. Irak'ta 30 Nisan'daki seçimlerin ardından Haydar Ä°badi'nin Irak BaÅŸbakanı olması ve son olarak da petrol gelirlerinin dağılımı meselesinde de anlaÅŸmaya varılması BaÄŸdat - Erbil arasındaki gerilimi yumuÅŸattı.

Barzani geçtiÄŸimiz Aralık ayında yaptığı açıklamada, IŞİD saldırılarına raÄŸmen bağımsızlık ve referandumdan geri adım atmayacaklarını söylemiÅŸ ve "Yüz IŞİD, bin IŞİD de gelse Kürdistan bölgesinin bağımsızlık ve referandum süreci devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.