Sosyal Medya

Güncel

Ankara'dan Lefkoşa'ya güçlü destek mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC lideri Akıncı arasındaki görüşmeden Kıbrıs'ta çözüm arayışına güçlü destek mesajı çıktı; her iki lider de 2015'in çözüm yılı olmasını dilediklerini söyledi.



Ankara'yı ziyaret eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yeni CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı ilk dış ziyaretinde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'la bir araya geldi. 

Geçen haftada 'yavru vatan' polemiÄŸi yaÅŸayan iki lider, aralarındaki buzları eritmiÅŸ bir görüntü sergiledi, mesajlar verdi. CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nda törenle karşılanan Akıncı, ikili ve heyetler arasındaki görüÅŸmelerin ardından ErdoÄŸan'la ortak basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda ErdoÄŸan adada müzakerelere dönülmesi ve Kıbrıs sorununun nihai çözümü için LefkoÅŸa'ya 'tam destek' mesajı verdi. 

ErdoÄŸan ÅŸunları söyledi: 

"Kıbrıs meselesinde önümüzdeki döneme dair ne gibi adımları birlikte atacağız, bunları konuÅŸma fırsatımız oldu. Her türlü iyi yaklaşıma, BM çabalarına destek verdik. Temennimiz en kısa zamanda sonuca ulaşılmasıdır. Sadece Türk tarafının gayretleri ile sonuç almak mümkün deÄŸildir. Kıbrıslı kardeÅŸlerimizi çözümü isteyen tarafı olduklarını ispatlamışlardır. Rum tarafının da samimi çaba göstermesi gerekmektedir. Bu olursa, 2015 yılının çözüm yılı olacağına inanıyoruz. Çözüm fırsatı 2004'te olduÄŸu gibi bir defa daha heba edilmemelidir.

Bugüne kadar nasıl destek vermiÅŸsek bundan sonra da destek vermeye devam edeceÄŸiz. Sayın CumhurbaÅŸkanının ve kuracağı heyetin yanında olacağız. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm yalnızca adadaki tarafların deÄŸil tüm uluslararası toplumun yararınadır.Yunanistan'ın da gerekli katkıyı saÄŸlaması gerekiyor."

Ä°ki ülke iliÅŸkileri

ErdoÄŸan Türkiye-KKTC arasında iliÅŸkilerin güçlendirilmesi için ele aldıkları konuları da ÅŸöyle anlattı: 

"Türkiye, KKTC'nin su ihtiyacına kalıcı çözüm bulabilmek için asrın projesi denebilecek bir projeyi hayata geçiriyor. Yılda toplan 75 bin metreküp içme suyunu Kıbrıs'a taşıyoruz. Belki de Temmuz-AÄŸustos gibi bitmiÅŸ olacak. Kıbrıs Türkünün meÅŸru hakları daima muhafaza edilecektir. Ä°nÅŸallah aydınlık yarınların güçlü Kıbrıs'ının temellerini atmış olacağız."

'Tek taraflı bir uğraş olmaz'

Akıncı ise Kıbrıs sorununda önemli bir eÅŸiÄŸe geldiklerini belirterek ÅŸunları söyledi: 

"Uluslararası ortamda da oluÅŸan olumluluk bizler için de ek bir güç kaynağıdır. Uluslararası konjonktürün de getirdiÄŸi ÅŸartlar, bizlerin çözüm vizyonu için göstereceÄŸimiz gayretler için yararlı olacaktır. Sizlerin de belirttiÄŸi gibi tek taraflı bir uÄŸraÅŸ olamaz. Çözüm vizyonunun Güney Kıbrıs lideri Anastasiadis tarafından kabul edilmesi dileÄŸimdi. Dilerim ki, o 2004'te koyduÄŸu vizyon yeniden gündeme gelsin ki, bu konuyu bir sonuca baÄŸlayalım ve Kıbrıs Türk halkı uluslararası hukukun bir parçası haline gelsin."

Elinde sihirli deÄŸnek olmadığını belirten Akıncı buna raÄŸmen bu yıl çözüme kavuÅŸmak istediklerini belirtti: 

"Biz kendi payımıza sizlerle yakın iliÅŸki ve iÅŸbirliÄŸi içinde sonuca götürmek için çalışacağız. 2015'in çözüm yılı olması için var gücümüzle çalışacağız. Çözüm istiyoruz, en kısa zamanda istiyoruz. Ama ben bir sihirbaz deÄŸilim. Dokunup da bir çırpıda halledebilsin. Bu ancak iki tarafın ortak akıl yoluyla buluÅŸması ve çözümü ortak bir ihtiyaç olarak algılamasıyla olabilir. Denizin dibindeki doÄŸalgaz kavga sebebi olmak yerine birleÅŸtirici olabilir."

Ä°ki lider açıklamalarını gazetecilerden soru almadan tamamladı. 

'Yavru vatan' polemiÄŸi

Mustafa Akıncı, 26 Nisan pazar günü DerviÅŸ EroÄŸlu ile girdiÄŸi seçim yarışından galip çıktı. Sonucun belli olmasından sonra yaptığı konuÅŸmada "Ä°ki kardeÅŸ ülkeyiz, yavru vatan-ana vatan iliÅŸkisi saÄŸlıklı deÄŸil" deyince, ertesi gün Ankara'dan en üst düzeyden eleÅŸtiri geldi. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, bu ifadelerin sıcaklığın ifadesi olduÄŸunu söylerken, ÅŸu ifadeleri kullanmıştı:

"Sayın Akıncı'nın aÄŸzından çıkanı kulağının duyması lazım. Türkiye KKTC'ye niye sahip çıkıyor? Bunun bir esbabı mucibesi var. KardeÅŸ olarak çalışmanın bile bir yolu vardır ve bir bedeli vardır. Bu ülke KKTC'ye bir bedel ödemiÅŸtir. Hâlâ da ödüyoruz. Biz ÅŸehitler vermiÅŸiz. Bu yavru vatan ayakta kalabilsin diye... Åžu anda uluslararası camiada bu kavgayı veren kim? Acaba Sayın Akıncı bu kavgayı kendi başına verebileceÄŸini mi sanıyor? Türkiye KKTC’ye yavru vatan olarak bakmaya devam edecektir."

KKTC CumhurbaÅŸkanı bu açıklamalara birkaç dakika sonra CNN Türk canlı yayınında cevap verdi. "Neden rahatsız olunuyor, bunu anlayamadım?  Türkiye bu yavrunun büyümesini istemiyor mu? Hep yavru mu kalalım? Ayaklarımınızın üstünde durmayalım mı? Ben sözlerimin arkasındayım. Kıbrıs halkı anavatan sevgisini koruyacaktır. Ancak bu topraklarda kendi kimliÄŸini ve kiÅŸiliÄŸini kazanması için bu yavruluktan kurtulmalıdır." dedi.

Akıncı canlı yayın devam ederken, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın kendisini telefonda aradığını söyleyerek konuÅŸmasını tamamladı ve ErdoÄŸan ile görüÅŸtü. Akıncı'nın basın danışmanı Oya Gürel görüÅŸmeyi Al Jazeera'ye anlattı:

"Sayın ErdoÄŸan ile yaptığı telefon görüÅŸmesinde KKTC CumhurbaÅŸkanı Akıncı aynı görüÅŸünü kendisinin ÅŸahsında da tekrarladı. Kıbrıslı Türklerin artık kendi ayakları üzerinde durması gerektiÄŸini bir kez daha söyledi. ErdoÄŸan da ‘Anneler çocuklarını bırakmak istemezler’ dedi."

Gürel telefon görüÅŸmesinde havanın yumuÅŸadığını söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.