Sosyal Medya

Güncel

Enerji Bakanı çevrecileri eyleme çağırdı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ermenistan'ın ömrünü tamamlamış nükleer santrali çalıştırma kararını protesto amacıyla Iğdır'da yürüyüş düzenlenmesi için çevrecilerden destek istedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, IÄŸdır'a 30 kilometre mesafede, Ermenistan'da ömrünü tamamlamış nükleer santral olduÄŸuna dikkat çekerek, çevrecilere seslendi. Yıldız, "IÄŸdır'da hep beraber Metsamor santrali ile alakalı bir çevre yürüyüÅŸünde bulunalım. Neden hassasiyetinizi orada da göstermiyorsunuz?" dedi.

Bakan Yıldız, Ä°stanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleÅŸtirilen 21. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı- ICCI-2015'in açılışında konuÅŸtu. Yıldız'ın gündeminde çevrecilerin enerji yatırımlarına yönelik eleÅŸtirileri vardı. Yıldız, Türkiye'deki enerji projelerinde hassas ve duyarlı davrandıklarını söyledi. "Çevreye raÄŸmen enerji projeleri gerçekleÅŸtirmeyelim. Çevre ile beraber gerçekleÅŸtirelim. Bunun ayrısı gayrısı yok. Gelecek nesillerimize daha güzel bir Türkiye bırakmanın ana gerekçelerinden bir tanesi bu olacak." dedi.

Yıldız, Türkiye'de gösterdikleri hassasiyeti, sınıra 16, IÄŸdır'a 16 kilometredeki Metsamor nükleer enerji santraline göstermediklerini savundu, ömrünü tamamlamış bu santrale karşı yürüyüÅŸ yapmayı önerdi:

"Ben arkadaÅŸlarıma bir tavsiyede bulunuyorum. Çevreyi bu kadar seviyorsunuz, bu takdir edilecek bir ÅŸey. 1980 yapımı, ömrünü tamamlamış bir santral var ve bu IÄŸdır'a 30, sınıra 16 kilometrelik bir yerde bulunuyor. IÄŸdır'da hep beraber Metsamor santrali ile alakalı bir çevre yürüyüÅŸünde bulunalım. Neden hassasiyetinizi orada da göstermiyorsunuz?"

Kömür yatırımlarının hızla devam edeceÄŸini belirten Yıldız,  "Bütün çevre ÅŸartlarına uymak kaydıyla yaptığımız iÅŸlemler daha hızlı yürütülmek zorunda. Yenilenebilir enerji kaynaklarında elde ettiÄŸimiz hızı, yerli kömür santrallerinde de uyguluyor olabilmemiz lazım. Bunu son derece önemsiyoruz" dedi.

Ermenistan hükümeti, güvenlik nedeniyle tartışma konusu olan Metsamor nükleer santralinin kullanımını 2026'ya kadar uzatmıştı. 

Türkiye'nin nükleer projeleri

Yıldız, nükleer enerjiye yönelik eleÅŸtirilere de yanıt verdi:

"Nükleer güç santralleri ithal kaynak olarak tanımlanıyor ve tercüme ediliyor. Aslında sabit bir fiyatla aldığımız için yerli kaynak bazındadır. Biz nükleer güç santralleri devreye girdiÄŸinde doÄŸalgaza bugünün parasıyla 7,2 milyar dolar daha az para ödemiÅŸ olacağız. Çünkü biz nükleer güç santrallerini Atatürk barajının, Keban barajının yerine iÅŸletmeyeceÄŸiz. DoÄŸalgaz santrallerinin yerine iÅŸleteceÄŸiz. O yüzden birinin diÄŸerine göre daha avantajlı, bazen de daha dezavantajlı olduÄŸu durumlar oluyor. Nükleer santrallerin kapladığı alanlar yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha az. Bin megavatlık bir ünitenin kapladığı alan nükleer güç santrallerinde 1 ile 4 kilometrekare. Aynı miktarda elektriÄŸi üretmek için biz güneÅŸ santrallerinden bunu yaparsak yaklaşık 20 ile 50 kilometrekarelik alan kaplıyoruz. Aynı elektrik üretimini rüzgardan elde etmeye çalışırsak 250 kilometrekare kadar bir alan kaplamamız gerekiyor. Yine de buna raÄŸmen, yenilenebilir enerji kaynaklarının büyük bir karalılıkla önünü açmamız gerektiÄŸini söylüyorum."

Yıldız, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için bugüne kadar 3,1 milyar dolarlık sermaye geldiÄŸini vurguladı. "Akkuyu'nun geçen yıl ödediÄŸi vergi 56 milyon Türk Lirası ve ÅŸirket kurumlar vergisi listesinde 39'uncu sırada. Biz 22 milyar dolarlık bir iÅŸten bahsediyoruz ÅŸaka deÄŸil bu. Ä°ki tane 22'ÅŸer milyar dolarlık, toplam 44 milyar dolar, yani 100 milyar liranın üzerindeki bir iÅŸten bahsediyoruz" dedi. 

Türk Akımı ile alakalı geliÅŸtirilen projede, dört boru hattından 63 milyar metreküp doÄŸalgaz geleceÄŸini hatırlatan Enerji Bakanı, uluslararası finansman yapısını çok iyi takip ettiklerini vurguladı. 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.