Sosyal Medya

Güncel

ABD'nin 'Kürt devleti' tavrı değişmedi

Mesut Barzani, 'Kürt devleti' gündemiyle gittiği Washington'da Obama ile görüşürken, Beyaz Saray, ABD'nin birleşik ve federal bir Irak'tan yana olan tavrının değişmediğini yineledi.



Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani ile Obama'nın Beyaz Saray'daki görüÅŸmesinden önce basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest, Irak'ın farklı kesimlerinden oluÅŸan toplumun çıkarına en uygun olanın, kapsayıcı bir biçimde yönetilen birleÅŸik bir Irak olduÄŸunu ve ABD'nin bu konudaki görüÅŸünün deÄŸiÅŸmediÄŸini söyledi.

GörüÅŸmeden sonra Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada da, ABD'nin Irak anayasasında yazdığı gibi birleÅŸik, federal ve demokratik bir Irak'tan yana olduÄŸunun altı çizildi. 

Daha önce Kürt Yönetimi BaÅŸkanlık Divanı BaÅŸkanı Fuad Hüseyin'in 'görüÅŸmelerde ana gündemin Kürt devleti olacağı' açıklamasına raÄŸmen Beyaz Saray bu konudaki tavrını ortaya koymuÅŸ oldu. 

'İşbirliği IŞİD'e karşı başarı sağladı'

Earnest, geçtiÄŸimiz yıl Irak'ın siyasi olarak bir kırılma noktasına geldiÄŸini ve bunun güvenlik güçleri üzerindeki etkisinin IŞİD'in geniÅŸ toprakları ele geçirmesine sebep olduÄŸunu belirterek, Irak'ın farklı siyasi grupları arasındaki iÅŸbirliÄŸinin IŞİD'e karşı mesafe alınmasına katkı saÄŸladığını söyledi.

Musul Barajı'nı geri almak ve Sincar Dağı'ndaki Ezidileri IŞİD'den kurtarmak için yapılan operasyonlara deÄŸinen Earnest, operasyonun baÅŸarılı olmasının peÅŸmerge güçleri ile ABD arasındaki iÅŸbirliÄŸi sayesinde gerçekleÅŸtiÄŸini belirten Earnest, bu iÅŸbirliÄŸinin görüÅŸmede ele alınacak temel konulardan biri olacağını ifade etti.

Earnest, BaÅŸkan Yardımcısı Biden ve Barzani'nin "ABD'nin Kürt halkına ve yönetimine devam eden desteÄŸi, IŞİD'e karşı mücadelede iÅŸbirliÄŸi, Irak halkının ihtiyaçlarına cevap verecek giriÅŸimler" konularını ele alacağını söyledi.

 

Beyaz Saray Obama'nın Barzani ile görüÅŸmesiyle ilgili "droped by" (uÄŸradı) ifadesini kullandı.
 

 

'Obama uğradı' ifadesi

Barzani'nin Obama ve BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden ile görüÅŸmesinden sonra Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik departmanının resmi Twitter hesabından atılan bir tweette, "ABD BaÅŸkanı Obama görüÅŸmeye uÄŸradı' ifadesi kullanıldı.

Barzani son olarak Washington'a Nisan 2012'de gitmiÅŸti. Bugün DışiÅŸleri Bakanlığı yetkilileriyle görüÅŸecek olan Barzani ayrıca Atlantik Konseyi'nde katılacağı oturumda bir konuÅŸma yapacak. 

Referandum tartışması

2014 Haziran ayında Irak ordusunun çekilmesinin ardından peÅŸmerge güçleri Kerkük'te kontrolü saÄŸlamıştı. O tarihten bu yana Kerkük'ün güvenliÄŸini peÅŸmerge güçleri saÄŸlıyor.

Barzani Haziran ayı sonlarında Kerkük ve diÄŸer sorunlu bölgelerde, Irak Anayasası'nın 140. maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini, BM’den de bu konuda destek beklediklerini söylemiÅŸti. Dönemin Irak baÅŸbakanı Nuri Maliki'nin Barzani'nin referandum mesajına sert tepki göstermesi sonucu gerilim daha da yükseldi.

IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgelerine saldırmasının ardından ABD liderliÄŸindeki uluslararası koalisyon IŞİD'i hedef alan hava saldırılarına baÅŸladı. Irak'ta 30 Nisan'daki seçimlerin ardından Haydar Ä°badi'nin Irak BaÅŸbakanı olması ve son olarak da petrol gelirlerinin dağılımı meselesinde de anlaÅŸmaya varılması BaÄŸdat - Erbil arasındaki gerilimi yumuÅŸattı.

Barzani, geçtiÄŸimiz Aralık ayında yaptığı açıklamada, IŞİD saldırılarına raÄŸmen bağımsızlık ve referandumdan geri adım atmayacaklarını söylemiÅŸ ve "Yüz IŞİD, bin IŞİD de gelse Kürdistan bölgesinin bağımsızlık ve referandum süreci devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.