Sosyal Medya

Coğrafyamız

Nasrallah: Suriye'de büyük bir operasyon yapacağız

Hizbullah lideri Nasrallah, Kalamun'da bir operasyon hazırlığında olduklarını ancak konuyla ilgili açıklama yapmayacaklarını söyledi



Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, ABD Kongresi'nde geçen hafta Cumhuriyetçiler tarafından gündeme getirilen Irak'taki Kürt ve Sünni grupları silahlandırma teklifi hakkında konuÅŸurken ABD'nin tüm bölge ülkelerini bölmek istediÄŸini öne sürdü. Nasrallah, Hizbullah'ın Suriye'nin Kalamun bölgesinde büyük bir taarruz hazırlığında olduÄŸunu söyledi.

Hizbullah'a ait El-Manar televizyonunda konuÅŸan Nasrallah, ABD'nin IŞİD'e karşı oluÅŸturduÄŸu koalisyonun önce Irak sonra tüm bölgeyi "mezhebi ve etnik" temellere göre bölmeyi hedeflediÄŸini iddia etti. 

Nasrallah, "Arapları, Kürt, Åžii, Sünni diye mezhebi ve siyasi temelli bölmek istiyorlar. Bölge ülkeleri zayıflatılacak, birbirleriyle savaÅŸtırılacak ve bölünecek. Irak’ın bölünmesi için attıkları ilk adım, ABD Kongresi’nin aldığı Iraklı grupları silahlandırma kararıdır. Irak’ta yapılan, bölgede yapılandan bağımsız deÄŸildir. Yemen’i, Irak’ı, Suriye'yi, tüm bölge ülkelerini bölmek istiyorlar. Hatta kendileriyle iÅŸbirliÄŸi yapanları bile bölecekler. Gün gelecek Suud’u da bölecekler" dedi.

Suriye'nin Kalamun bölgesinde Hizbullah ve silahlı gruplar arasında devam eden çatışmalarla ilgili olarak Nasrallah ÅŸunları kaydetti:

"Ä°ddia edilenin aksine Ä°dlip ve Cisr eÅŸ-Åžugur'un düÅŸmesinden sonra yeni bir cephe açmak için bir saldırı yapmış deÄŸiliz. Biz onlara saldırmadık. Onlar bize saldırdı. Lübnan topraklarındaki Arsal'da insanları öldürdüler, askerleri kaçırdılar. Biz Suriye’ye girmeden önce Arsal onların iÅŸgali altındaydı. Hayali bir tehditten deÄŸil, fiilen olan bir durumdan bahsediyoruz."

Nasrallah, "Lübnan devleti, sınırdaki terör tehdidine karşı bir ÅŸey yapabilecek durumda deÄŸil. Ä°nsanlar barış içerisinde yaÅŸasın diye kayıplar vermeye hazırız. Saldırı ve tehditler karşısında eli kolu baÄŸlı duracak deÄŸiliz" diye konuÅŸtu.

Örgütün, Suriye'nin Kalamun bölgesinde "büyük bir taarruz" hazırlığında olduÄŸunu belirten Nasrallah, "Beklenen Kalamun operasyonundan önce hiçbir beyanatta bulunmayacağız. Operasyon kendi adına konuÅŸacak" ifadesini kullandı. 

"ELÄ° KOLU BAÄžLI DURACAK DEĞİLÄ°Z"

Suriye'de muhaliflerin, Ä°dlip ve Cisr eÅŸ-Åžugur'u ele geçirmesinden sonra psikolojik bir operasyon yapıldığını ileri süren Nasrallah ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Medya ve sosyal medya üzerinden pompalanan propagandalara, psikolojik harekatlara ÅŸahit olduk.  Mesela gazeteler, Suriye’nin en önemli müttefiklerinden Ä°ran'ın nükleer müzakereler için Suriye’yi sattığını, Rusya’nın desteÄŸini çektiÄŸini yazdılar. Rusya’nın Suriye’den ayrıldığına dair hiçbir gösterge yok. Nasıl Suriye ordusu çöküyor? Söyleyebilecekleri tek ÅŸey ÅŸu. 'Suriye devleti iki cephede kaybetti'. Suriye’de lokal baÅŸarılar, bütün cephenin kaybedildiÄŸi anlamına gelmez."

"SUUD'UN YEMEN OPERASYONLARI FÄ°YASKO"

Suudi Arabistan'ın Yemen'e düzenlediÄŸi operasyonu da "fiyasko" olarak nitelendiren Nasrallah ÅŸöyle devam etti:

"Bana Suudilerin Yemen'de ulaÅŸtıkları tek bir hedefi söyleyin. Sana’ya Mansur Hadi’yi getirebildiler mi? Ensarrullah’ın silahını ele geçirebildiler mi? Hepsini bir kenara bırakalım, sadece bir hedeflerine ulaÅŸabildiler mi? Ä°ddia ettikleri Ä°ran nüfuzunu kırmayı baÅŸarabildiler mi? Büyük bir Suudi hezimeti ve Yemenlilerin zaferiyle karşı karşıyayız. Umuda DönüÅŸ operasyonu meydana gelen baÅŸarısızlığı örtmek için yapıldı. Suud'un Yemen operasyonları tam bir fiyaskodur."

HARÄ°RÄ°’DEN NASRALLAH’A TEPKÄ°: HUSÄ°LERÄ°N LÄ°DERÄ° GÄ°BÄ°

Eski Lübnan BaÅŸbakanı Saad el-Hariri, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın, Yemen'deki Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) lideriymiÅŸ gibi hareket ettiÄŸini savundu.

Hariri, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, Nasrallah'ın Yemen konusundaki sözlerini eleÅŸtirerek, "Nasrallah, Yemen konusunu ele alırken sanki Lübnan'daki (Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen) Dahiye ya da En-Nabtiyye bölgelerinden bahsediyor. Husilerin lideriymiÅŸ gibi hareket ediyor" ifadesini kullandı.   

Lübnan'ın baÅŸkenti Beyrut'ta, Yemen halkı ile dayanışma toplantısında konuÅŸma yapan Nasrallah, "ABD ve Suudi Arabistan'ın ortaklaÅŸa gerçekleÅŸtirdiÄŸi Yemen operasyonunu" kınadığını söylemiÅŸ, Yemen halkının arkasında olduÄŸunu dile getirmiÅŸti. 

Ülkedeki Husilerin ilerleyiÅŸini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekatı baÅŸlatmıştı. Yemen'de CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çaÄŸrısı üzerine baÅŸlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiÄŸi açıklanmış ve koalisyon güçlerinin sözcüsü TuÄŸgeneral Ahmed el-Asiri, Yemen halkı için artık "Umuda DönüÅŸ" operasyonunun baÅŸladığını söylemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.