Sosyal Medya

Dünya

Teksas saldırganlarının kimlikleri belli oldu

ABD'de Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasının düzenlendiği salon dışında güvenlik görevlilerine ateş açan ve öldürülen saldırganların kimlikleri belli oldu.



Pazar akÅŸamı, ABD'nin Texas Eyaleti'ndeki Dallas kentinde, Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasının gerçekleÅŸtirildiÄŸi organizasyonun olduÄŸu binaya ateÅŸ açan saldırganların kimlikleri belli oldu. 

Ä°slam karşıtı eylemlerle gündeme gelen Amerikan Özgürlük Koruma Ä°nisiyatifi'nin (American Freedom Defense Initiative-AFDI) düzenlediÄŸi Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasının gerçekleÅŸtirildiÄŸi salonun dışında silahlı çatışma yaÅŸanmış, güvenlik görevlilerine ateÅŸ açan iki kiÅŸi öldürülmüÅŸ ve bir görevli yaralanmıştı. 

ABD medyası ve haber ajanslarına göre, eylemcilerden biri Elton Simpson. DiÄŸer eylemci ise Simpson’un ev arkadaşı  Nadir Soofi.

Simpson takip altındaydı

Adının açıklanmasını istemeyen iki yetkilinin Reuters haber ajansına verdiÄŸi bilgiye göre, eylemcilerden Elton Simpson 2006 - 2010 arası gözetim altındaydı ve Somali'ye giderek terör gruplarına katılma amacıyla federal görevlilere yalan beyanda bulunmaktan ceza aldı. 

ABD medyasından New York Times ve Washington Post gazeteleri ise, diğer eylemcinin Simpson'un ev arkadaşı Nadir Soofi olduğunu duyurdu.

Ä°kilinin Arizona eyaletinin Phonix kentinde yaÅŸadıkları belirlendi. Pheonix Federal SoruÅŸturma Bürosu'nun (FBI) sözcüsü Perryn Collier iki saldırganın yaÅŸadığı düÅŸünülen dairede arama yaptığını doÄŸruladı. Phoenix'te Simpson ve Soofi'nin yaÅŸadığı daire sabah erken saatlerde kordon altına alındı, mahallede yaÅŸayanların tahliye edildi, evde arama yapıldı. 

Yarışmayı Ä°slam karşıtı dernek düzenledi

Yarışmayı düzenleyen kuruluÅŸun baÅŸkanı Pamela Geller, ABD genelinde Ä°slam karşıtı eylemleriyle tanınıyor. Daha önce Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında Ä°slam merkezi kurulmasını engelleme için kampanya yürüten Geller, birçok kentte de toplu taşıma araçlarında Ä°slam karşıtı ilanlar yayınlatmıştı.

"Amerika'nın Ä°slamlaÅŸmasına dur deyin" (SIOA) grubunun da baÅŸkanlığını yürüten Geller, 2013 yılında aşırı saÄŸ bir grubun eylemine katılmak istediÄŸi Ä°ngiltere'ye alınmamıştı.
Geller'ın baÅŸkanlığını yaptığı iki kurum da "Southern Poverty Law Center" adlı sivil özgürlükleri savunan kuruluÅŸ tarafından "nefret grubu" olarak nitelendiriliyor.

Saldırının ardından AFDI'nin Facebook sayfasında yayımlanan mesajda ‘Bu düÅŸünce özgürlüÄŸüne saldırıdır. Åžimdi ne yapacağız? Bu canavarlara teslim mi olacağız?’ ifadesi kullanıldı. Saldırının yaÅŸandığı organizastonda Hollandalı aşırı saÄŸcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de bulunuyordu. 

"Organizatörler bu tepkiyi arzuluyordu"

ABD'de önde gelen Müslüman sivil toplum örgütlerinden Amerika Ä°slami Ä°liÅŸkiler Konseyi (CAIR), 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, tüm Müslümanlara bir çaÄŸrıda bulunarak bu provokatif yarışmaya tepki gösterip organizatörlerin tanıtımına katkı saÄŸlamamaları uyarısı yapmıştı.

Organizasyonu ve Pamela Geller'ı "ademe mahkum etme" çaÄŸrısı yapan CAIR'in Dallas yetkililerinden Alia Salem, "Bu saldırı kabul edilemez korkunç bir suç. Pamela Geller ya da destekçilerinin yaptığı hiçbir ÅŸey bu ÅŸiddet eylemini meÅŸru gösteremez" dedi.

Ne saldırganların ne de yarışmaya katılanların Kuzey Teksas'tan olmadığını vurgulayan Salem, "Bir grup nefret tohumları ekiyor diÄŸeri ise ÅŸiddet kullanarak toplumumuzu rencide ediyor. Polisin, katılımcılara dışarıda yaÅŸanan ÅŸiddet olayını haber vermesi üzerine yarışmaya katılanların coÅŸkulu ÅŸekilde alkışlamaları, organizatörlerin bu tür bir tepkiyi arzuladıkları ihtimalini ortaya çıkarıyor" dedi.

"Hiçbir ifade ÅŸekli, ÅŸiddet eylemini haklı çıkarmaz"

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, saldırıyla ilgili olarak, "Bazı insanlar hakaret edici bulsa dahi hiçbir ifade ÅŸekli, ÅŸiddet eylemini haklı çıkarmaz" dedi.

Obama'nın çatışmadan hemen sonra bilgilendirildiÄŸini belirten Earnest, olayı kınayıp kınamadıklarının sorulması üzerine, soruÅŸturmanın devam etmesi nedeniyle konuyla ilgili spesifik yorum yapamayacağını söyledi.

Earnest, buna karşın, "Hiçbir ifade ÅŸekli, bazı insanlar bunu hakaret edici bulsa dahi, ÅŸiddet eylemini haklı çıkarmaz. Aşırılık yanlılarının, hakaret olarak deÄŸerlendirdikleri ifade ÅŸekillerini, ÅŸiddeti haklılaÅŸtırma yolu olarak kullanmaya çalıştıklarını sadece bu ülkede deÄŸil tüm dünyada gördük. Fakat, Obama, hiçbir ifade türünün ÅŸiddet eylemini meÅŸrulaÅŸtırmayacağını düÅŸünüyor" diye konuÅŸtu.

Sözcü Earnest, olaya derhal müdahale ederek, "daha fazla kan dökülmesini" engelleyen ekipleri de cesaretlerinden ötürü takdir etti.

Karikatür krizleri

Ocak ayında Hazreti Muhammed karikatürlerinin yayımlandığı Charlie Hebdo dergisinin Paris’teki binasına saldırı düzenlenmiÅŸti. 12 kiÅŸinin öldüÄŸü olayı gerçekleÅŸtiren Åžerif ve Said Kouachi kardeÅŸler, Yemen El Kaidesi'ne baÄŸlı olduklarını açıklamıştı.

Åžubat ayında da Danimarka’nın baÅŸkenti Kopenhag'da Ä°slam ve ifade özgürlüÄŸü konularını tartışmak üzere yazarlar, sanatçılar ve siyasetçilerin toplandığı bir kafeye silahlı saldırı düzenlenmiÅŸti. Ardından da bir sinagoga saldırılmıştı. Saldırılarda iki kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, beÅŸ polis yaralanmıştı.

Kaynak: Reuters, AA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.