Sosyal Medya

Dünya

Kimyasal atıkların Almanya'daki imhası tamamlandı

Suriye yönetiminden alındıktan sonra ABD’ye ait bir gemide imha edilen kimyasal maddelerin atıklarının Almanya’da sürdürülen imhasının tamamlandığı bildirildi



Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bremen ve AÅŸağı Saksonya eyaletlerinin desteÄŸi ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ)  kontrolünde 5 ay içinde yaklaşık 370 ton sıvı ve katı hardal gazı atıkları Munster ÅŸehrindeki kimyasal silah imha merkezi GEKA’da imha edildi.

Açıklamada, Alman hükümetinin KSYÖ'nün çalışmalarını desteklemeyi sürdüreceÄŸi ifade edildi.

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de olaÄŸanüstü uluslararası iÅŸbirliÄŸiyle 2013 yılında Suriye rejiminin kapsamlı kimyasal silah cephaneliÄŸinin ele geçirilmesinin, ülke dışına çıkarılmasının ve ÅŸimdi de imha edilmesinin baÅŸarıldığını söyledi.

Steinmeier bunun uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi durumunda zor olan siyasi sorunları çözebileceÄŸini gösterdiÄŸini belirterek, Almanya’nın burada sorumluluk almasının doÄŸru olduÄŸunu kaydetti.

Suriye’deki iç savaşın azalmayan vahÅŸet ve zulüm ile sürdüÄŸüne dikkati çeken Steinmeier,  “Birçok ÅŸey hala kimyasal maddelerin silah olarak masum insanlara karşı kullanıldığını gösteriyor. Yüzbinlerce kiÅŸinin hayatını kaybetmesine ve milyonlarca insanın ülkeden kaçmasına karşın hala çatışmaların tarafları Suriye’de kesinlikle askeri çözüm olamayacağına raÄŸmen siyasi çözüm için niyetli  görünmüyorlar” ifadesini kullandı.

Steinmeier, Almanya’nın, BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Suriye'de taraflarının görüÅŸmeye geçmesi yönünde yaptığı giriÅŸimlerini desteklediÄŸini kaydetti.

Farklı tarihlerde Suriye’den taşınan ve geçen yıl Ä°talya’da ABD'ye ait "Cape Ray" adlı gemiye yüklenen  kimyasal maddeler Akdeniz’deki uluslararası sularda  gemideki hidroliz sistemi kullanılarakimha edilmiÅŸti. Buradaki atıklar daha sonra Finlandiya ve Almanya’nın Munster kentindeki kimyasal silah imha merkezi GEKA’ya getirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.