Sosyal Medya

Coğrafyamız

İsrail güçleri Gazze'de

İsrail ordusunun geçen yaz Gazze Şeridi'ne düzenlediği "Koruyucu Hat" adı verilen saldırılar sırasında, askerlere "hareket eden her şeye ateş etme" emri verdiği bildirildi



Ä°srailli insan hakları örgütü "SessizliÄŸi Kırmak" (Shovrim Shtika), Ä°srail ordusunun geçen yaz Gazze Åžeridi'ne düzenlediÄŸi "Koruyucu Hat" adı verilen saldırılar sırasında, askerlere "hareket eden her ÅŸeye ateÅŸ etme" emri verdiÄŸini belirtti.

"Koruyucu Hat" adı verilen saldırılara katılan 60'tan fazla Ä°srail askerinin tanıklıklarına dayanan raporda, Ä°srail'in "rastgele ateÅŸ açma" politikasının endiÅŸe verici olduÄŸu belirtilirken, birçok askerin, "hareket eden her ÅŸeye ateÅŸ etme" emri aldığı ifade edildi.

Tanıkların beyanlarının, Ä°srail'in savaÅŸ politikalarının deÄŸiÅŸtiÄŸine iÅŸaret ettiÄŸine deÄŸinilen raporda, ÅŸöyle denildi:

"Askerlerin açıklamaları, ordunun savaÅŸma ilkelerinde köklü deÄŸiÅŸimler olduÄŸunu, asgari güç kullanılmasını öngören silahların masumluÄŸu ilkesi ve savaÅŸta dahi insanlığın korunması gibi deÄŸerlerin kaybolduÄŸunu gösteriyor. Askerlere, ÅŸimdiye kadarki en kolaylaÅŸtırıcı savaÅŸ kuralları verildi. Birçok asker, bölgede gördüÄŸü herkesi öldürmek üzere ateÅŸ açma emri aldığını bildiriyor"

Gazze saldırılarında askerlere, Ä°srail'in operasyonlarının sivillerden arındırılmış bölgelerde yapıldığı gibi yanlış bilgiler verildiÄŸine iÅŸaret edilen raporda, gerçekte ise askerlerin masum sivillerin bulunduÄŸu bölgelere girdikleri ifade edildi.

Ä°srail ordusunun saldırılar süresince sivil yerleÅŸim yerlerine binlerce güdümsüz top mermisi attığı belirtilen raporda, "Ä°srail, saldırılarında alt yapıyı tamamen yıkma politikası izledi. Temizleme ve çekilme operasyonu esnasında bu yıkımları iÅŸe yarar ve net bir gerekçe olmadan yaptı. Çok sayıda ev, Ä°srail'in bölgede varlığını göstermesi veya ceza olarak havadan ve karadan vuruldu" denildi.

"RASTGELE ATIÅž POLÄ°TÄ°KASI ENDÄ°ÅžE VERÄ°CÄ°"

Raporda, örgüt Müdürü Yuli Novak'ın da ÅŸu açıklamalarına yer verildi:

"Ä°srailli subaylar ve askerlerin ifadeleri, masum sivillerin ölümüne neden olan 'rastgele ateÅŸ açma' politikasının endiÅŸe verici bir tablo olduÄŸunu gösteriyor. Tanıklıklar Ä°srail ordusunda, çatışma kuralları konusunda büyük bir çöküÅŸün olduÄŸunu ortaya koyuyor. Bu çöküÅŸ en üst rütbelerden geliyor."

Politikaya odaklanılması yerine subaylar ve erlerin iç soruÅŸturmalarda kurban edildiÄŸine deÄŸinen Novak, insanların evlatlarını gönderilecekleri görevleri ve Ä°srail ordusunun hangi ilkelere göre hareket ettiÄŸini bilme hakkı olduÄŸunu belirtti.

Novak, Ä°srail ordusunun "Koruyucu Hat" operasyonunda verdiÄŸi çatışma kurallarının arkasındaki siyasetin, deÄŸerlerin, ölçütlerin soruÅŸturulması için dış komisyon kurulması çaÄŸrısı yaptı.

Ä°HLALLERÄ°N TANIÄžI: "HER ÅžEYÄ° DERHAL ÖLDÜRÜN"

"Koruyucu Hat" saldırılarında Gazze'nin Deyr el-Belah bölgesinde görev yaptığı belirtilen bir asker ise ÅŸunları aktardı:

"Orada sadece ölüler var. Orada zaten canlı olmamalı çünkü vatandaÅŸlara bölgeden ayrılmaları gerektiÄŸi bildirildi. Bu nedenle 'mahallelerde 200 metre mesafe içinde gördüÄŸünüz her ÅŸeyi izin beklemeden derhal öldürün' diye talimat aldık. Sokaklarda yürüyenlere ateÅŸ açmamız gerekiyor mu diye sorduÄŸumuzda ise cevabı evet oldu"

"SessizliÄŸi Kırmak" adlı insan hakları örgütü, Ä°srail ordusunun Filistinli sivillere uyguladığı aşırı ÅŸiddeti duyurmak ve buna karşı kamuoyu oluÅŸturmak için eski Ä°srailli askerler tarafından kuruldu.

Ä°srail'in Gazze'ye 7 Temmuz 2014'de baÅŸlattığı, 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 11 binden fazla kiÅŸi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.