Sosyal Medya

Güncel

Bass: Casusluk iddiası temelsiz

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, ABD'nin Adana'daki konsolosluğunda çalışan bir kişinin casusluk yaptığı yönündeki iddiaların temelsiz olduğunu söyledi. Bass, Çözüm Süreci'ni kuvvetle desteklediklerini belirtti.



Büyükelçi John Bass, Ankara'da bir araya geldiÄŸi Diplomasi Muhabirleri DerneÄŸi üyelerinin sorularını cevapladı. Adana'daki ABD KonsolosluÄŸu'nda çalışan ve ABD adına casusluk yaptığı ileri sürülen bir kiÅŸiyle ilgili haberlerin sorulması üzerine Bass, iddiaların temelsiz olduÄŸunu söyledi.

Toplumda neler olduÄŸunu anlamak açısından ABD BüyükelçiliÄŸi'nin ve konsolosluÄŸunun toplumun deÄŸiÅŸik kesimleriyle iletiÅŸim içinde olduÄŸunu belirten ABD Büyükelçisi, "Bunlar Türkiye'de veya dünyanın baÅŸka bir ülkesindeki ABD büyükelçiliklerinin normal iÅŸi. Haberde yer alan iliÅŸkilerin tarifi de bu baÄŸlama uyuyor. Pek çok farklı insanla konuÅŸuyoruz. Casusluk iddiası temelsiz" dedi.

Bazı basın yayın organlarında ABD BüyükelçiliÄŸi Güvenlik ve Ä°rtibat Müdürü olarak görev yapan bir kiÅŸinin, para karşılığı sınır hattıyla ilgili stratejik bilgiler aldığı yönünde haberler yer almıştı.

“Süreci kuvvetle destekliyoruz”

Çözüm süreciyle ilgili bir soru üzerine Bass, Türkiye'nin ve bölgedeki herhangi birinin isteyeceÄŸi en son ÅŸeyin çatışmaların sürmesi olduÄŸunu söyledi. Bölgede zaten çok fazla çatışma ve ÅŸiddet yaÅŸandığını dile getiren Bass, "Süreci kuvvetle destekliyoruz" diye konuÅŸtu.

Seçim sürecinde zorlukların da arttığını savunan Bass, sürece dahil olan herkesten, süreci güçlü bir ÅŸekilde desteklemeyi sürdürdüklerini ve ÅŸiddete yeniden dönülmesini görmek istemediklerini anlamalarını talep etti. Bass, "Tarafların sürece olan baÄŸlılıklarının devam etmesinin önemli olduÄŸunu" söyledi.

Fethullah Gülen’in iadesi

Büyükelçi Bass, Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili bir soru üzerine ise, ABD Hükümeti'nin bireylerin iadesi veya sınır dışı edilmesiyle ilgili davalar konusunda yorum yapmadığını, yasal sürecin kendilerine sunulan deliller temelinde titiz, adil ve tarafsız bir ÅŸekilde iÅŸlediÄŸini söyledi.

“Seçim kampanyalarını ilgi ile izliyoruz”

Türkiye'deki seçim süreciyle ilgili olarak, NATO üyesi ve müttefikleri olan ülkelerde olduÄŸu gibi Türkiye'de de seçim kampanyalarını ilgiyle izlediklerini dile getiren Bass, seçimde kimi destekledikleriyle ilgili sorulara muhatap olduklarını söyledi. ABD Büyükelçisi ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Türk halkını destekliyoruz. Toplumda, bu seçimlerin özgür, adil ve rekabete dayalı olmasını, tüm seçmelerin sandıklara gitme imkanına sahip olmasını ve bilinçli bir tercihte bulunmasını isteyen herkesi destekliyoruz"

Suriye’deki durum

BeÅŸÅŸar Esed için Suriye'deki durumun askeri çözümünün bulunmadığını vurgulayan Bass, çözüme müzakere ile ulaşılması gerektiÄŸini ve müzakerelerin merkezinde de Esed'in görevi bırakması olduÄŸunu söyledi.

John Bass, baÅŸka bir soru üzerine Türkiye ve ABD'nin, Suriye ve Irak kaynaklı zorluklar konusunda benzer düÅŸündüÄŸüne dikkati çekti. "BaÅŸkan Esed tüm meÅŸruiyetini kaybetti ve gelecekteki Suriye'nin bir parçası olamaz" diyen Bass, Esed'in görevi bırakmasını saÄŸlayacak siyasi bir çözüm yolu bulmakta kararlı olduklarını söyledi.

“BaÅŸkanlık sisteminde kararı Türk halkı verir”

BaÅŸkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Bass, Türkiye'de baÅŸkanlık sistemi ya da parlamenter sistem olmasının ABD'nin vereceÄŸi bir karar olmadığının altını çizdi. Bass, "Türk demokrasisinin mahiyetiyle ilgili kararı Türk halkı verir" diye konuÅŸtu. Büyükelçi, hangi sistemin kullandığından ziyade temel özgürlüklerin korunduÄŸu, kuvvetler ayrılığının saÄŸlandığı, tek bir kiÅŸinin ya da tek bir kurumun orantısız yetki kullanmasını ve baÅŸkalarının rızasını gözetmeksizin yönetmesini engelleyecek bir sistemin önemine dikkat çekti. Bass, "Bizim dikkat ettiÄŸimiz ÅŸeyler bunlar. Tartışmalar sürerken umuyorum ki Türk vatandaÅŸlarının da dikkat ettiÄŸi ÅŸeyler bunlardır" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.