Sosyal Medya

Güncel

Tutuklu hakimlerin verdiği kararlar sorgulanıyor

Tutuklanan eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in, özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi başkanıyken baktığı bir davada 25,5 yıl hapis cezasına çarptırılan hükümlünün avukatı, yeniden yargılama talebinde bulundu



"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teÅŸebbüs etmek'' ve ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçlarından tutuklanan eski Ä°stanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in daha önce baktığı bir davada hapis cezasına çarptırılan hükümlünün avukatı yeniden yargılama talebinde bulundu. 

Özçelik'in, dönemin özel yetkili Ä°stanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi baÅŸkanıyken "terör örgütü üyeliÄŸi" ve patlayıcı madde bulundurma" gibi suçlardan hakkında 25 yıl 6 ay hapis cezası verdiÄŸi kararı Yargıtayca da onanan hükümlü Zennur Durdi'in avukatı Baran DoÄŸan, ÇaÄŸlayan'daki Ä°stanbul Adalet Sarayı'na gelerek müvekkilinin yeniden yargılanmasını talep etti.

DÄ°LEKÇEDEN

Avukat DoÄŸan'ın Ä°stanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunduÄŸu dilekçede, Durdi'nin, mahkemenin özel yetkili olduÄŸu dönemde yargılanarak toplam 25 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildiÄŸi belirtilerek, "Mahkumiyet kararı, belli bir misyonla hareket ettiÄŸi alenileÅŸen ve tüm üyeleri baÅŸka dairelere dağıtılan Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onanarak kesinleÅŸmiÅŸtir" denildi.

Metin Özçelik'in örgüt üyesi olduÄŸu, emir talimat çerçevesinde hareket ettiÄŸi ve sistematik bir ÅŸekilde taraflı davrandığı iddia edilen dilekçede, "Örgüt üyeliÄŸi suçunun iÅŸlenebilmesi için sadece bir olayda emir- talimat ile hareket etmek yeterli deÄŸildir. HiyerarÅŸik iliÅŸkinin yanı sıra ÅŸüpheli Metin Özçelik'in eylemlerinde süreklilik ve çeÅŸitlilik olması suçun vücut bulması için zorunludur. Åžüpheli tutukandığına göre, eylemlerinde süreklilik ve çeÅŸitlilik ÅŸüphesi olduÄŸu kabul edilmektedir. Bu sürekli ve çeÅŸitli eylemleri arasında müvekkilinin yargılanması da mevcuttur" ifadesi yer aldı.

"MAHKEME ÜYELERÄ° VE SAVCI HAKKINDA Ä°DDÄ°ALAR"

Özçelik ile  o dönemin mahkeme üyesi hakimleri Birol Bilen ve Mehmet UÄŸurlu hakkında da tarafsız ve bağımsız davranmadıklarına dair yaygın iddialar bulunduÄŸu, mahkeme savcısı Celal Kara hakkında da soruÅŸturmaların mevcut olduÄŸu öne sürülen dilekçede, ÅŸöyle denildi:

"Ülkemizde özel yetkili hakimlerin örgüt üyesi olabileceÄŸine dair güçlü karineler mevcuttur. Çünkü bu ülkede avukatlar, gazeteciler, tuvale resim yapanlar, yazar, çizerler, siyasetçiler, sendikacılar örgüt üyesi olarak tutuklanmaktadır. Bu kiÅŸileri tutuklayabilmek için ya hukuk cahili ya da özel projesi olan bir örgütün üyesi olmak gerekir. Müvekkilim yargılandığı dönemde 19 yaşındaydı, bugün ise 24 yaşındadır. Haksız bir ÅŸekilde hakkında hiçbir delil olmadan cezaevinde hükümlü olarak tutulmaktadır."

Dilekçede, mahkemenin karar verirken sanığı yargılamak yerine sistematik olarak cezalandırmayı amaçladığı ve bir misyonu, bir toplum projesini, hukuku araçsallaÅŸtırarak uygulamaya çalıştığı öne sürülerek, hükümlü Zennur Durdi'nin atılı suçlardan yeniden yargılanması, cezaevinde olduÄŸundan mahkum olduÄŸu cezanın infazının CMK'nın ilgili maddesi gereÄŸi durdurulması ve tahliyesine karar verilmesi talep edildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca 22 Temmuz 2014'ten beri sürdürülen "casusluk, yasa dışı dinleme, 25 Aralık kumpası, 'Selam Tevhid'de kumpas, TahÅŸiye grubuna yönelik kumpas ve emniyetteki paralel yapı'' soruÅŸturmaları kapsamında tutuklu bulunan, aralarında eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Yakup Saygılı, Ömer Köse, Ertan Erçıktı, Erol Demirhan, Serdar Bayraktutan ve Samanyolu Yayın Grubu BaÅŸkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduÄŸu ÅŸüphelilerin avukatları ile Hrant Dink cinayeti soruÅŸturması kapsamında tutuklanan eski Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı Ramazan Akyürek'in avukatı, Ä°stanbul Adliyesi'nde görevli 10 sulh ceza hakiminin reddi ile tutuklu tüm ÅŸüphelilerin tahliyesini içeren dilekçeleri, 20 Nisan'da yetkisi olmadığı halde Ä°stanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunmuÅŸtu. 

Bu itirazlara bakma yetkisi olmamasına raÄŸmen talepleri kabul ederek harekete geçen Ä°stanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Metin Özçelik, 21 Nisan'da soruÅŸturmaları yürüten savcılardan soruÅŸturma dosyalarını istemiÅŸ, sulh ceza hakimlerinden de reddi taleplerine iliÅŸkin savunma istemiÅŸti. 

"Paralel yapı"ya iliÅŸkin soruÅŸturmaları yürüten savcılar ise Ä°stanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin bu konuda yetkili olmadığını ifade ederek, soruÅŸturma dosyalarını göndermemiÅŸ ve konuyla ilgili Adalet Bakanlığı Ceza Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü'nün yazısını hakim Özçelik'e göndermiÅŸti. 

Reddi istenen sulh ceza hakimleri de Ä°stanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'e cevaben, yetkisinin olmadığını, reddi hakim taleplerini içeren dilekçeleri kendilerine göndermesini istemiÅŸti ancak Özçelik, bu dilekçeleri göndermemiÅŸti. 

Bunun üzerine hakim Özçelik, Ä°stanbul Adliyesi'nde görevli tüm sulh ceza hakimlerinin reddine karar vermiÅŸ, tahliye konusunda dilekçeleri ise Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ne göndermiÅŸti.


Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.