Coğrafyamız
Tayland hükümetine Arakan çağrısı
Uluslararası örgütler, Tayland hükümetinden, Arakanlı Müslümanların bulunduğu toplu mezarla ilgili bağımsız soruşturma başlatmasını talep ediyor
Tayland'ın güneyindeki ormanlık bir alanda 32 Arakanlı Müslümanın topraÄŸa gömülü cesetlerinin bulunmasının ardından uluslararası örgütler konuyla ilgili bağımsız bir soruÅŸturma baÅŸlatılması gerektiÄŸini bildirdi.
Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü’nün Asya Direktörü Brad Adams, yaptığı açıklamada, konunun aydınlatılması için BM desteÄŸiyle yürütülecek bir soruÅŸturmanın açılması gerektiÄŸini söyledi.
Adams, Tayland hükümetinin konuyla ilgili açılacak soruÅŸturmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaÅŸması ve hükümet yetkilisi olsa bile bunun sorumlularını adalet önüne çıkartması gerektiÄŸini belirtti.
Adams, "Tayland hükümeti, Rohingya Müslümanlarını sınır kampları ya da cezaevinde tutmak yerine, onlar için güvenlik ve koruma saÄŸlamalı" diye konuÅŸtu.
Malezyalı bir kiÅŸi, Songkhla eyaletinin Sadao bölgesinde gizli bir çalışma kampını fark ederek polise haber vermiÅŸ, ihbarı deÄŸerlendiren polis burada yaptığı aramada 32 Arakanlı Müslümanın topraÄŸa gömülü cesetlerini bulmuÅŸtu.
Myanmar'da 2012 yılı haziran ayında patlak veren Müslümanlara yönelik ÅŸiddet olayları nedeniyle bu ülkede yaÅŸayan on binlerce Rohingya Müslümanı, iÅŸ bulma hayaliyle Malezya'ya geçebilmek için insan tacirlerinin yardımıyla Tayland'a kaçtı. Rohingya Müslümanlarının büyük bölümünün Tayland kıyılarına deniz yoluyla geldiÄŸi biliniyor.
Tayland'ın güneyinde ormanlık bölgede insan tacirleri tarafından zorla gizli kamplarda tutulan çok sayıda Rohingya Müslümanı bulunmuÅŸtu. Tayland hükümeti ay başında yaklaşık bir milyon göçmen iÅŸçinin kayıt altına alındığını açıklamıştı.
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaÅŸlık haklarını kaybeden Rohingya Müslümanları "devletsiz" sayılıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.
Rohingya Müslümanları, sadece kendileri için uygulanan bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Rohingya çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. DoÄŸan çocuklar için ise doÄŸum belgesi düzenlenmiyor.
Ä°nsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının hem ÅŸiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkat çekiyor. 2012'de eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoÄŸu Müslüman yaklaşık 280 kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸti. Yüzlerce ev ve iÅŸ yerinin ateÅŸe verildiÄŸi çatışmalar yüzünden binlerce kiÅŸi, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan'dan kaçıp teknelerle baÅŸka ülkelere gitmeye çalışıyor.
Henüz yorum yapılmamış.