Sosyal Medya

Güncel

Akıncı'nın ilk ziyareti Türkiye'ye

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 'yavru vatan' polemiğine giren KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilk resmi dış gezisini 6 Mayıs'ta Ankara'ya yapacak.



Pazar günü seçilmesinin ardından yaptığı konuÅŸma ile CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın tepkisini çeken KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı geleneÄŸi sürdürdü. Ä°lk resmi dış ziyaretini Türkiye'ye yapacak. Akıncı, 6 Mayıs ÇarÅŸamba günü Ankara'da olacak. 

KKTC'nin dördüncü CumhurbaÅŸkanı Akıncı’ya günü birlik Ankara ziyaretinde, Kıbrıslı Türk Müzakereci görevini üstlenen DışiÅŸleri Bakanı Özdil Nami eÅŸlik edecek. 

 

'Yavru vatan' polemiÄŸi

 

Mustafa Akıncı, 26 Nisan pazar günü DerviÅŸ EroÄŸlu ile girdiÄŸi seçim yarışından galip çıktı. Sonucun belli olmasından sonra yaptığı konuÅŸmada "Ä°ki kardeÅŸ ülkeyiz, yavru vatan-ana vatan iliÅŸkisi saÄŸlıklı deÄŸil" deyince, ertesi gün Ankara'dan en üst düzeyden eleÅŸtiri geldi. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, bu ifadelerin sıcaklığın ifadesi olduÄŸunu söylerken, ÅŸu ifadeleri kullanmıştı:

"Sayın Akıncı'nın aÄŸzından çıkanı kulağının duyması lazım. Türkiye KKTC'ye niye sahip çıkıyor? Bunun bir esbabı mucibesi var. KardeÅŸ olarak çalışmanın bile bir yolu vardır ve bir bedeli vardır. Bu ülke KKTC'ye bir bedel ödemiÅŸtir. Hâlâ da ödüyoruz. Biz ÅŸehitler vermiÅŸiz. Bu yavru vatan ayakta kalabilsin diye. Son olarak oraya yaptığımız para yardımı 1 milyar dolar. Biz göreve geldiÄŸimizde öÄŸrenci sayısı 25 binken, 60 bin oldu. KardeÅŸlik bunlarla oldu. Åžu anda uluslararası camiada bu kavgayı veren kim? Acaba Sayın Akıncı bu kavgayı kendi başına verebileceÄŸini mi sanıyor? Türkiye KKTC’ye yavru vatan olarak bakmaya devam edecektir."

KKTC CumhurbaÅŸkanı bu açıklamalara birkaç dakika sonra CNN Türk canlı yayınında cevap verdi. "Neden rahatsız olunuyor, bunu anlayamadım?  Türkiye bu yavrunun büyümesini istemiyor mu? Hep yavru mu kalalım? Ayaklarımınızın üstünde durmayalım mı? Ben sözlerimin arkasındayım. Kıbrıs halkı anavatan sevgisini koruyacaktır. Ancak bu topraklarda kendi kimliÄŸini ve kiÅŸiliÄŸini kazanması için bu yavruluktan kurtulmalıdır." dedi. 

Akıncı canlı yayın devam ederken, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın kendisini telefonda aradığını söyleyerek konuÅŸmasını tamamladı ve ErdoÄŸan ile görüÅŸtü. Akıncı'nın basın danışmanı Oya Gürel görüÅŸmeyi Al Jazeera'ye anlattı:

“Sayın ErdoÄŸan ile yaptığı telefon görüÅŸmesinde KKTC CumhurbaÅŸkanı Akıncı aynı görüÅŸünü kendisinin ÅŸahsında da tekrarladı. Kıbrıslı Türklerin artık kendi ayakları üzerinde durması gerektiÄŸini bir kez daha söyledi. ErdoÄŸan da ‘Anneler çocuklarını bırakmak istemezler’ dedi." Gürel telefon görüÅŸmesinde havanın yumuÅŸadığını söyledi.

 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.