Güncel
'Türkiye'den Suriye'ye asker' iddialarına yalanlama
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye asker göndereceği yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Asker göndermek değil ama belki danışmanlık verebiliriz" dedi
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türk askerinin Amerikalılarla birlikte Suriye’nin içine gireceÄŸi iddialarının doÄŸru olmadığını belirterek “DoÄŸrudan asker göndermek deÄŸil ama danışmanlık verilebilir. Türk ve Amerikan askerinin ÅŸu anda Suriye’ye girmesi konusunda bir karar yok” dedi.
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge konusunda hala ısrarcı olduÄŸunu belirterek, 9 Mayıs'ta eÄŸit-donatın baÅŸlayacağını söyledi.
Gazetelerin Ankara temsilcilerine Bosna-Hersek dönüÅŸü gündeme iliÅŸkin deÄŸerlendirmeler yapan ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye'de rejimin hava saldırılarına karşı uyarı sisteminin kurulması gerektiÄŸini vurguladı.
Yeni Åžafak'ta yer alan habere göre, ÇavuÅŸoÄŸlu'nun gündeme iliÅŸkin soruları ÅŸöyle cevaplandırdı:
EÄŸit-donat faaliyetleri ne zaman baÅŸlayacak?
EÄŸit-donat 9 Mayıs'ta baÅŸlıyor. Teçhizat ve personel taşıması biraz zaman aldı. Siyasi görüÅŸ ayrılığı veya baÅŸka bir engel yok. Türkiye'de sistem kuruldu. Ä°lk etapta 300 kiÅŸi, sonra ilave 300 kiÅŸi daha gelecek. Yıl sonuna kadar 2 bin kiÅŸiyi eÄŸiteceÄŸiz.
ESAD'SIZ SURÄ°YE'DE HEMFÄ°KÄ°RÄ°Z
ABD ile Esad'sız Suriye konusunda mutabakata varıldı mı?
ABD ile “Esad'sız Suriye" konusunda hemfikiriz. Ancak ÅŸu anda ABD'nin önceliÄŸi DEAÅž'la mücadele. EÄŸitilip donatılacak g üçler, hem DEAÅž'la hem de rejim güçleri ile mücadele edecek. Rejimin üzerinde siyasi baskı arttırılacak. Cenevre Deklarasyonu çerçevesinde siyasi çözüm için masaya oturulması için çalışılacak. Esad'sız çözüm net. Ama Esad'ın nasıl gönderileceÄŸi konusunda farklı farklı düÅŸünceler var. Ä°ran var, Rusya'nın desteÄŸi var. Ama Kerry, “Esad'la bir Suriye düÅŸünmüyoruz" dedi.
LOJÄ°STÄ°K DESTEK VEREBÄ°LÄ°RÄ°Z
Türk askeri Suriye'ye girecek mi, güvenli bölgeler oluÅŸturulup, güvenli bölgelerde kontrol ele alınacak mı?
Biz başından beri güvenli bölgenin savunucusuyuz. EÄŸitip donattığımız insanlar için bir kere güvenli alanlar lazım. Güvenli bölgeyi savunuyoruz ama güvenli bölgenin güvenliÄŸinin saÄŸlanması konusunda da farklı görüÅŸler var. EÄŸitilip donatılan insanların arazide heba olmaması için onlara bazı lojistik destek verilmesi gerektiÄŸi konusunda da Amerika ile hemfikiriz.
DANIÅžMANLIK VERÄ°LECEK
Türk askeri Amerikalılarla Suriye'nin içine girecek deÄŸerlendirmeleri var?
DoÄŸrudan asker göndermek deÄŸil ama danışmanlık verme gibi ÅŸeyler olabilir. Türk ve Amerikan askerinin ÅŸu anda Suriye'ye girmesi konusunda bir karar yok. Bu sadece Amerika ile Türkiye'nin deÄŸil koalisyonunun içindeki 60 ülke ile ilgili. Bu 60 ülke içinde de bir çekirdek grup var. Bu koalisyonla beraber olur. Ä°ki ülkenin veya bizim oraya girmemiz beklenemez. Bu doÄŸru bir yaklaşım da deÄŸil.
UYARI SÄ°STEMÄ° DEVREYE GÄ°RECEK
EÄŸitip donatıp alana gönderilen insanlara dönük rejim hava saldırıları nasıl engellenecek?
Bunların havadan da korunmasını saÄŸlamak lazım. Rejimin bunlara saldırmasını engellemek lazım ama esas burada uyarı sistemi. Yani hava saldırılarını yapmayacaksın. Bu bölgelere girmeyeceksin. Böyle uyarı sistemi düÅŸünülüyor.
KKTC'DE AMACIMIZ ÇÖZÜM
KKTC yeni cumhurbaÅŸkanı ile gerçekleÅŸen polemiÄŸin ardından ne olur?
Çok tatsız da bir ÅŸey söylenmedi. Ama baÅŸlangıçlarda bazı uyarılar yapılabilir. Ben Mustafa Akıncı ile Türkiye'nin yakın iÅŸbirliÄŸi içinde çalışacağını düÅŸünüyorum. Çözüm sürecinde Mustafa Akıncı ile bizim tutumumuzda bir fark yok. MaraÅŸ konusundaki düÅŸüncesine katılmıyorum. MaraÅŸ müzakerenin asli unsurudur. Seçildikten sonra ben de telefonda görüÅŸtüm. Türkiye ile yakın çalışma arzusu gayet iyi. Türkiye'ye de gelmek istiyor. Neticede ana vatan yavru vatan tabii ki kardeÅŸlik hislerimiz var. Ana vatan sorumluluÄŸunu bilecek, yavru vatan sorumluluÄŸunu bilecek. Bu anlayış içinde her zaman olduÄŸu gibi yolumuza devam edeceÄŸiz. Bizim gayemiz çözüm.
HUKUKU HÄ°ÇE SAYMADIÄžIMIZI ANLATTIK
Åžah Fırat Operasyonu'nda Esad rejimi ve Ä°ran'dan tepkiler gelmiÅŸti. Uluslararası toplum nezdinde bazı giriÅŸimlerde bulunacaklarından söz ettiler. Onlardan bir dönüÅŸ oldu mu?
Hayır bir dönüÅŸ olmadı. O operasyon gerçekleÅŸirken birçok ülkeyle bilgi paylaşımı yaptık. Amerika, Ä°ngiltere, müttefik ülkeler, Körfez ülkeleri ile bunları paylaÅŸtık. Hepsi de tebriklerini dile getirdi. Neticede uluslararası hukuka uygun olduÄŸu, uluslararası anlaÅŸma ve Suriye ile ikili anlaÅŸmalarla buradaki hakkımızı hatırlattık. Uluslararası hukuku hiçe sayan bir tavır olmadığını ve sebebini de anlattık. Suriyelilerden böyle bir ÅŸey geldi ama onlar da uzatmadılar. Herhangi bir ÅŸey görmedik.
SÜNNÄ°LERÄ°N DESTEĞİ ALINMALI
Irak özelinde DEAÅž'le mücadele hangi noktada?
Henüz DEAÅž'a karşı ciddi bir baÅŸarı saÄŸlanmadı. Bunun da sebebi farklı güçler var. PeÅŸmerge, Åžii milisler var. Ağırlıklı mücadele bunlarla yapılıyor. Oysa bu saÄŸlıklı bir mücadele yöntemi deÄŸil. Irak ordusunun yeniden yapılandırılıp güçlendirilmesi lazım ve Åžii milislerin de etkisini azaltmak lazım. Musul'da mücadelenin baÅŸarılı olabilmesi için Sünnilerin desteÄŸini, güveni kazanılmalı. Musul ulusal muhafızları oluÅŸturulmaya baÅŸladı. Biz de bunlara eÄŸit-donat desteÄŸi vermeye baÅŸladık. Musul merkeze 25 km. uzaklıkta eÄŸit-donat desteÄŸimizi baÅŸlattık. Bu ulusal muhafızları güçlendirip DEAÅž'la mücadelenin içine katmak lazım. Bir taraftan da PeÅŸmergenin desteÄŸini daha fazla almak lazım. Bugüne kadar bin 600 peÅŸmergeyi eÄŸittik, donattık.
IRAK Ä°LE YENÄ° SAYFA
Irak'ta yeni yönetimle daha saÄŸlıklı bir baÅŸlangıç yapıldı. Beklentiniz nedir?
Caferi'nin ziyareti ile yeni bir sayfa açtık. Ama arazideki zorlukları bilerek, o zorlukları gidermek konusunda da her türlü yardımı yapıyoruz, desteÄŸi veriyoruz. Olumlu karşılık alıyoruz. Onların kendi aralarında anlaÅŸmaları için teÅŸvik ediyoruz. Türkiye'nin samimi yaklaşımı iki tarafta da görülüyor.
Henüz yorum yapılmamış.