Sosyal Medya

Dünya

Yabancılar Rus medyasından çekiliyor

Yeni çıkan yasaya göre Rus medyasındaki ortaklık payının değişmesi üzerine yabancı yatırımcılar hisselerini satarak piyasadan çekiliyor



Rusya'nın en etkili iÅŸ dergisi Vedomosti ile ülkenin Ä°ngilizce yayın yapan tek günlük gazetesi The Moscow Times hisselerini Rus asıllı iÅŸ adalarına sattı. Satışların nedeni, ülke basınındaki yabancı payıyla ilgili çıkarılan yasal sınırlamalar.

Rusya'da ulusal güvenlik gerekçesiyle yabancı ÅŸirketlerin yüzde 20'sinden fazla hisse sahibi olması çıkarılan yasalarla sınırlandırıldı.

Yasa yürürlüÄŸe girdikten sonra, medyada yüzde 20'den fazla payı yabancılar 1 Åžubat 2017'ye kadar süre tanındı. Yabancı kontrolünde olan medya ÅŸirketleri ya hisselerini satacak ya da kapanacak. Çifte vatandaÅŸlığı olanlar bile medya organlarında hissedar olamayacak.

ASIL HEDEF SANOMA Ä°DDÄ°ASI

Yasa Kremlin tarafından medyada yabancı hakimiyetinin kalkması ve millileÅŸme politikasıyla desteklenirken, pek çok önemli isimle ilgili özel dosyalar hazırlayan Vedomosti'de yüzde 33, Ä°ngilizce yayın yapan tek günlük gazete olan The Moscow Times'ta ise yüzde 100 pay sahibi Finlandiyalı Sanoma Grubu'nu hedef aldığı iddia ediliyor.

Vedomosti'nin kurucu editörü Leonid Bershidsky yaptığı açıklamada, akıllı ve iyi bir ÅŸair olan Demyan Kudryavtsev'in Fin medya firması Sanoma'nın hisselerini satın almak için gereken parayı nerden bulduÄŸunu merak ettiÄŸini söyledi. Kudryavtsev ise perÅŸembe günü Rus haber ajansı RBC'ye verdiÄŸi demeçte Sanoma'yı satın almak için yeterli parası olduÄŸunu söyledi.

1992 yılında Hollandalı yayıncı Derk Sauer tarafından kurulan The Moscow Times'taki yabancı mülkiyeti 23 yıl sonra sona ermiÅŸ oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.