Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Yakıt sıkıntısı yardımları önleyebilir'

Birleşmiş Milletler, çatışmaların ve Husilere yönelik hava saldırılarının devam ettiği Yemen'de yakıt sıkıntısı nedeniyle sivillere yönelik yardımın 'günler içinde' durdurulabileceğini açıkladı.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, büyük bir insani krizin yaÅŸandığı Yemen'de yardım kuruluÅŸlarının ihtiyaç sahiplerine yardım ulaÅŸtırmakta zorluklar yaÅŸadığını söyledi.

Ban, yaÅŸanan yakıt sıkıntısının yardım kuruluÅŸlarının ihtiyaçları karşılamasını engellediÄŸini ve hayati malzemelerin daÄŸtırımının durmasının ülkedeki insani krizi daha da derinleÅŸtirebileceÄŸini belirtti.

Ban, "EÄŸer yakıt sıkıntısı giderilmez ve yeniden arz saÄŸlanmazsa, insani yardım faaliyetleri günler içinde son bulacak" dedi.

Dünya Gıda Programı ise yardım faaliyetlerinin devam etmesi için 200 bin litreden fazla yakıta ihtiyaç duyulduÄŸunu açıkladı. 

Dünya Gıda Programı'na göre, baÅŸkent Sana'yı güneydeki Taiz, Aden ve Lahc'a baÄŸlayan ana yolların gittikçe daha ulaşılamaz hale geldiÄŸini ve bu durumun yardım faaliyetlerini önemli derecede zorlaÅŸtırdığını vurguladı.

Dünya Gıda Programı ayrıca, akut solunum yolu enfeksiyonları, sıtma, ishal gibi hastalıklar sayısında artış görüldüÄŸü belirterek uyarıda bulundu.

Yemen'de birçok yakıt kaynağı Husilerin kontrolündeki bölgelerde bulunuyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler ayrıca Husilere ihtiyaç duyulan yakıtın dağıtımına izin vermesi gerektiÄŸini ifade etti.

Ä°nsani kriz büyüyor

Yemen'de faaliyet yürüten ‘Siyac’ Çocukları Koruma Örgütü, 8 milyondan fazla çocuÄŸun temiz içme suyu ve gıda yetersizliÄŸi nedeniyle hastalık ya da ölüm tehdidi altında olduÄŸunu bildirdi.

Siyac Çocukları Koruma Örgütü, yaptığı açıklamada, 8 milyondan fazla çocuÄŸun temiz içme suyu ve gıda yetersizliÄŸi nedeniyle hastalık ya da ölüm tehdidi altında olduÄŸunu belirtilerek, yardım çaÄŸrısı yaptı.

Siyac, açıklamasında, ‘Temiz içme suyu ile gıda yetersizliÄŸi ve saÄŸlık hizmetlerinin verilememesi nedeniyle çocuklar çeÅŸitli hastalıklar ve ölüm tehdidiyle karşı karşıya. Yaklaşık bir aydır ülkeye gıda, ilaç ve yakıt malzemesi giremediÄŸi için insanlık krizi büyüdü ve stokların yüzde 60'ı tükenen aileler temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi’ dedi.

Hava saldırıları 26 Mart'ta başladı

Siyasi krizin yaÅŸandığı Yemen'de Husilerin baÅŸkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmiÅŸ ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceÄŸi yönündeki açıklamalarda bulunmuÅŸtu.

Bu geliÅŸmelerden sonra Husilerin Aden'e doÄŸru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap BirliÄŸi ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekâtı baÅŸlatmıştı.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nden oluÅŸan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılmıştı.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.