Sosyal Medya

Güncel

HDP tehdit mi ediyor?

Van'da, kan akan musluk görseli yer alan afişlerle halka HDP’ye oy vermeleri için baskı yapıldığı iddia ediliyor...



Van'daki bilbordlarda yer alan mesajlar HDP halkı tehdit mi ediyor? sorusunu akla getiriyor. AfiÅŸlerde, Türkçe ve Kürtçe, “farkında mısın”, “sahip çıkmazsanız uzak deÄŸil!” gibi ifadeler yer alıyor. Van Su ve Kanalizasyon Ä°ÅŸletmesi de farklı bir açıklamada bulundu...

Yeni Åžafak Gazetesi'nin haberinde yer alan iddiaya göre; Van ÅŸehir merkezindeki bilbordlara, musluktan kan akmasını tasvir eden görseller ile “önleminizi alın" ÅŸeklinde yazıların yer aldığı afiÅŸlerin asılması tepkiye yol açtı. Kentin çeÅŸitli alanlarında bulunan ve kullanımı Van BüyükÅŸehir Belediyesinin kontrolünde olan bilbordlarda, musluklardan kan akan görsel ile üzerine Türkçe ve Kürtçe olarak, “önleminizi alın", “bir gün bitecek", “bir gün her ÅŸey", “sahip çıkmazsanız uzak deÄŸil!", “nefessiz kalmayalım", “farkında mısın?" ifadelerinin bulunduÄŸu afiÅŸlerin yer alması, 7 Haziran seçimi öncesinde tartışmalara neden oldu.

HALK Ä°SYAN EDÄ°YOR

AK Parti Van Milletvekili ve birinci sıra milletvekili adayı Burhan Kayatürk, yoÄŸun ÅŸikayet geldiÄŸini ve musluklardan akan kanın ne anlamanın sorulduÄŸunu söyledi. Musluklardan akan kanla vatandaÅŸa farklı mesajların verilmek istendiÄŸini vurgulayan Kayatürk, “Bir musluk var ve musluktan kan akıyor, akan kanın hemen altında 'uyarı' niteliÄŸinde ifadeler var. Bizce anlamı yok ama halk buna ciddi anlamlar yüklüyor ve 'neden bunu engellemiyorsunuz, kaldırmıyorsunuz?' diye bize isyan ediyor." dedi.

HEDEF KORKU OLUÅžTURMAK

Kayatürk, "Verilmek istenen mesaj verilmiÅŸ, orada kan var, karanlık bir ÅŸekilde. Ä°l Emniyet Müdürünü aradım, 'bu bilbordlarda ne yazıyor, ne denilmek isteniyor, kim bunu yaptı?' diye sorduÄŸumuzda, onların da bilgisinin olmadığını, belediyeye ait su ve kanalizasyon iÅŸleri müdürlüÄŸünün susuzlukla alakalı bir uyarıda bulunmak için böyle bir yol seçtiÄŸini kendilerine ilettiÄŸini söyledi" ÅŸeklinde konuÅŸtu. Kayatürk, çocukların bile buna inanmayacağını ve mesajın açık olduÄŸunu ifade ederek, halk üzerinde bir korku, baskı oluÅŸturulmak istendiÄŸini söyledi. Kayatürk, AK Parti'ye seçim bürosu kiralayanların da tehdit edildiÄŸini belirterek, “Van merkezde seçim bürosu için 26 yer beÄŸendik, anlaÅŸtık ve peÅŸinatı bile verdik. Sonra vazgeçtiler. Açık açık tehdit edildiklerini söyleyenler var. Aylık kirası 3 bin lira olan yere biz bir ay için 65 bin lira veriyoruz. 80-90 bine çıkarıyoruz yine de vermiyorlar. Seçim bürosu bulamıyoruz."


SAVAÅž MI SEÇÄ°M MÄ°?

Kayatürk, “Bu tehditlerden, baskılardan bir an önce vazgeçilmesi lazım. Geçen dönem 54 gün burada kaldık ve bu 54 gün de saldırıya uÄŸradık. Buraya savaÅŸmaya mı geliyoruz, barış içinde yarışmak için seçime mi geliyoruz? VatandaÅŸ tehdit alıyor, köylerde, kent merkezinde evler tek tek dolaşılarak tehdit ediliyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AK Parti Van Ä°l BaÅŸkanı Zahir SoÄŸanda ise ÅŸunları söyledi: “Halka sorduÄŸumuzda aldığımız ortak cevap 'kan' oldu. VatandaÅŸlar bunun, halkın iradesini ipotek altına almaya yönelik çaba olduÄŸunu bize söylediler. Bu bilbordları gören halkta, 'eÄŸer HDP'ye oy vermezseniz kan akacak' gibi bir düÅŸünce söz konusu."

VASKÄ°'DEN KOMÄ°K SAVUNMA

Belediye bünyesindeki Van Su ve Kanalizasyon Ä°daresi'nin (VASKÄ°) kentin iÅŸlek yerlerine astığı reklam panoları vatandaÅŸların tepkilerine raÄŸmen kaldırılmadı. VASKÄ° yerkilileri, afiÅŸlerin 'Su Kültürünü GeliÅŸtirme Projesi' kapsamında hazırlandığını iddia etti.

Çatışmayı çaÄŸrıştırıyor
Kentin en iÅŸlek caddelerindeki bilbordlarda yer alan ilanı gören vatandaÅŸlar, kan akan musluk görselinin rahatsız edici olduÄŸunu ve hangi amaçla kullanılırsa kulanılsın böyle bir görseli doÄŸru bulmadıklarını dile getirdiler. VatandaÅŸlardan Tübyan KarakuÅŸ, bilbordlardaki görselin bölgede 30 yılı aÅŸkın süre yaÅŸanan çatışmaları da çaÄŸrıştırabileceÄŸini ifade etti. Bilbordlardaki ilanda verilmek istenen mesajı algılayamadığını anlatan Ä°nan Bozkaya “Siyasi bir mesaj içeriyor gibi" dedi. Caddedeki bilbordları inceleyen Enver Yalçın ise “Mesaj ne olursa olsun karanlık bir ortamda, kan akan musluk görüntüsü hiç hoÅŸ deÄŸil" ifadelerini kullandı.


'AK Parti'ye verilen her oy bize sıkılmış kurşun sayılır'
Åžehirlerde bilbordlara kadar taÅŸan tehdit, kırsalda daha ÅŸiddetli hissedilmeye baÅŸladı. 7 Haziran için ağır silahlarla köyleri gezen PKK HDP'ye oy istiyor. PKK'lılar köylerin ileri gelenlerini, "AK Parti'ye oy çıkarsa hesap sorarız” diye tehdit ediyor. En çok tehdide uÄŸrayanlar ise muhtarlar oluyor. Yeni Åžafak'a konuÅŸan bir muhtar, PKK'lıların kendilerini Van merkezine götürdüÄŸünü, “Tek oy kaybı istemiyoruz” dediklerini aktardı. Adını vermeyen bir baÅŸka muhtar da yöntemi ÅŸöyle anlattı: BaÅŸta muhtar ve imam herkesi, kadınlar hariç topluyorlar. Çıkan her eksik oy bize sıkılmış kurÅŸun olur ve kan davası sayarız diyorlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.