Dünya
Kerry: Suriye'de dönüşüm gerekli
SMDK Başkanı Halid Hoca ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Suriye’de ülkeyi birlik haline getirecek bir hükümete doğru dönüşüm gerekli" dedi. Hoca ise 'güvenli bölge' konusunda ABD'nin desteğini isteyeceğiz" diye konuştu.
ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, "Esed rejiminden, tüm kesimleri kapsayan, Suriye’deki bu müthiÅŸ hasarı toparlayabilecek ve ülkeyi birlik haline getirecek bir hükümete doÄŸru dönüÅŸüm gerekli" dedi.
Kerry, bakanlıkta, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) BaÅŸkanı Halid Hoca ile görüÅŸtü.
GörüÅŸme öncesinde açıklamada bulunan Kerry, Suriye’de sahadaki durumun 'sürdürülemez ve felaket içinde' olduÄŸunu belirterek, bunun Suriye halkının yanı sıra Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi çevre ülkeleri de büyük oranda etkilediÄŸini kaydetti.
Esed rejiminin kendi halkına karşı sorumluluklarını yitirdiÄŸini vurgulayan Kerry, "Bu nedenle Esed rejiminden, tüm kesimleri kapsayan, Suriye’deki bu müthiÅŸ hasarı toparlayabilecek, ülkeyi birlik haline getirecek ve meÅŸru gelecek saÄŸlayacak bir hükümete doÄŸru dönüÅŸüm gerekli. Problemin diÄŸer bir yönü de Esed’in kendi çıkarları için ülkeyi tahrip etmekle meÅŸgul olması ve ülkeye teröristleri çekmesi. Bu nedenle Esed, ülkenin uzun vadeli geleceÄŸinin bir parçası olabilme noktasındaki tüm meÅŸruiyetini kaybetti" diye konuÅŸtu.
"Kurtarılmış bölgelerde güvenli alanlar"
SMDK BaÅŸkanı Halid Hoca da Kerry ile Suriye’deki askeri ve siyasi düzeylerdeki son geliÅŸmeleri ele alacaklarını belirterek, "Kurtarılmış bölgelerde güvenli alanlar kurulması noktasında ABD’nin desteÄŸini isteyeceÄŸiz" dedi.
Esed’in meÅŸruiyetinin bulunmadığını ve Suriye’nin geleceÄŸinin parçası olamayacağını ifade eden Hoca, “Bu nedenle Esed tutuklanmalı ve Suriye halkına karşı iÅŸlediÄŸi suçlardan yargı önüne çıkarılmalı” diye konuÅŸtu.
"Esed terörle mücadelede ortak olamaz"
Öte yandan, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, Kerry ile Hoca’nın ABD’nin Suriyelilere yardımlarının artırılmasının yollarını konuÅŸtuklarını ve Kerry’nin Suriye’de siyasi dönüÅŸüme dair ABD’nin taahhütlerini teyit ettiÄŸini söyledi.
Harf, Hoca'nın gündeme getirdiÄŸi güvenli bölgelere dair soruları ise yanıtsız bıraktı.
Tahran’da bir araya gelen Suriye Savunma Bakanı ile Ä°ranlı liderlerin, Suriye’de terörle mücadele için çabalarını artırmada mutabık kaldığına yönelik haberlerin sorulması üzerine Harf, Esed rejiminin terörizmle mücadelede partner olamayacağını, çünkü terörün geliÅŸmesini saÄŸladığını ve zaman zaman “bazı adımlar attığı yönünde ÅŸovlar" yapsa da terörle mücadelede baÅŸarısız olduÄŸunu ifade etti.
Harf, "Suriye’de terörizm Esed rejimi nedeniyle geliÅŸiyor" dedi.
ABD 'güvenli bölgeye' mesafeli
Suriye'de beÅŸinci yılına giren iç savaÅŸ sonucunda yaklaşık 220 bin kiÅŸi öldü, 11 milyon kiÅŸi yerinden oldu ve nüfusun yarısı ülkenin içinde ve dışında sığınmacı durumuna düÅŸtü. Suriyeli sığınmacıların kaldığı ülkelerin başında Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak geliyor.
ABD, Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının kırmızı çizgi olduÄŸunu açıklamıştı. Ancak kimyasal saldırıların düzenlenmesine karşın tepkisiz kalmıştı.
IŞİD Irak ve Suriye'de varlığını güçlendirince ABD harekete geçmeye karar verdi ve 'IŞİD ile mücadele' baÅŸlığı altında 60 ülkeden oluÅŸan bir koalisyon oluÅŸturuldu.
Türkiye koalisyonda yer almak için en başından beri Suriye'de güvenli bölge ilan edilmesini ve Suriyeli muhaliflerin eÄŸitilmesi konusundaki taleplerini korumuÅŸtu. Ancak Beyaz Saray'dan yetkililer, ABD'nin güvenli bölge konusunda mesafesini koruduÄŸunu gösteren mesajlar vermiÅŸti. ABD bu yönde hiç bir somut adım atmadı.
22 Nisan'da ise ABD’de bazı Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler, Obama’ya gönderdikleri mektupta Suriye’de daha önce Türkiye'nin önerdiÄŸi ‘güvenli bölgeler' oluÅŸturulmasını istedi.
Senatörler, ayrıca Obama yönetiminden, özellikle güvenli bölgelerin oluÅŸturulması ile ilgili Suriye’deki insani duruma yönelik çalışmalarını kongreye güncel olarak bilgilendirilmesini talep etti.
ABD ile Türkiye Suriyeli muhaliflere yönelik eÄŸit-donat programında 20 Åžubat’ta anlaÅŸmıştı. Ä°ki ülkenin arasında imzalanan anlaÅŸma kapsamında Türkiye'den yılda 1500-2000 kiÅŸi eÄŸitilecek. Ürdün ve Suudi Arabistan ile birlikte yılda toplam 5000 kiÅŸi eÄŸitim alacak. Böylece üç ülkede, üç yılda toplam 15 bin kiÅŸi eÄŸitilmiÅŸ olacak.
Kaynak: Al Jazeera ve AA
Henüz yorum yapılmamış.