Güncel
Darbeci Sisi'yi 'kahraman' ilan ettiler
Mısır'daki darbe sonrasında iktidara gelen Cumhurbaşkanı Abdullfettah Sisi, İspanya'ya gitti. Sisi İspanya'da 'radikal dincilerle mücadele eden baş kahraman' olarak karşılandı.
Ajansların haberine göre; Ä°spanyol hükümetinin baÅŸ davetlisi olarak iki günlük resmi ziyaret için Madrid'e gelen Sisi, Kral Felipe VI ve eÅŸi Letizia tarafından kraliyet sarayında kabul edildi.
Resmi karşılamada bir konuÅŸma yapan Ä°spanya Kralı Felipe VI, Sisi'nin ‘radikal dincilere karşı mücadele eden önemli bir devlet adamı' olduÄŸunu söyledi.
Kral Felipe VI "Sisi'nin önderliÄŸinde Mısır'ın OrtadoÄŸu'da baÅŸ gösteren ve bölgeyi istikrarsızlığa iten 'köktendincilere' verdiÄŸi mücadeleye destek verilmesi" çaÄŸrısında bulundu.
CumhurbaÅŸkanı Sisi'nin Libya, Suriye, Yemen ve Filistin'de devam eden savaşın son erdirilmesi için mükemmel bir 'aracı' olacağını da savunan Kral, Ä°spanya'nın bu süreçte hem siyasi hem de ekonomik olarak Mısır'ın yanında olacağını belirtti.
Ä°spanyol basını ise Mısır'da Sisi'nin iÅŸbaşına geldikten sonra ülkede artan insan hakları ihlâllerine karşı Ä°spanya Kralın'ın ve hükümetin bu konulara deÄŸinmemek için özel bir özen gösterdiÄŸine dikkat çekti.
Ä°spanya'da yayın yapan gazeteler, Sisi ile birlikte Ä°spanya ve Mısır arasında artan ekonomik iliÅŸkilerin ivme kazandığına iÅŸaret ederek Ä°spanyol firmaların bu önemli OrtadoÄŸu ülkesinde milyarlarca euroya ulaÅŸan önemli ihaleler kazanmaya baÅŸladığına vurgu yaptılar.
Ä°spanya Kralı ve eÅŸinin Kraliyet sarayında Sisi'nin onurunda verdiÄŸi yemeÄŸe baÅŸta BaÅŸbakan Mariano Rajoy olmak üzere hükümetten çok sayıda bakan da hazır bulundu.
Avrupalı liderler darbeye karşı 'sessiz'
Avrupa BirliÄŸi ülkeleri Mısır'da 3 Temmuz'daki darbeninn ardından net bir ÅŸekilde Mısır'daki askeri yönetimi hedef almaktan çekindirler. Birçok Batılı lider darbe ifadesini dahi kullanmaktan kaçınırken, birçoÄŸu ise darbenin ardından yapılan insan hakları ihlâllerine karşı sessiz kaldı. Ä°nsan hakları ihlâlleri ise birçok lider kınamanın ötesine geçmedi.
Ä°nsan hakları örgütleri, Mısır'da yeni yönetimin medya ve muhalefet üzerinde giderek artan bir baskı oluÅŸturduÄŸunu belirtiyor.
Mursi'nin iktidardan uzaklaÅŸtırılmasından bu yana Mısır'da yaÅŸanan çatışmalarda binin üzerinde kiÅŸi hayatını kaybetti ve Müslüman KardeÅŸler hareketinden yüzlerce kiÅŸi hakkında açılan davalardan idam kararları çıktı. Askeri yönetim Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'nı 'terör örgütü' olarak ilan etmiÅŸ durumda.
Henüz yorum yapılmamış.