Sosyal Medya

Dünya

Ölü sayısı 6 bini geçti

7,9’luk depremin ardından Nepal’de ölü sayısı 6 bini geçti. Morglarda yer kalmaması sebebiyle sağlık görevlilerine cesetlerin bir an önce yakılması emri verildi.



Nepal'de 25 Nisan Cumartesi günü baÅŸkent Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoÄŸusundaki Lamjung'da meydana gelen depremde ölü sayısı 6 bin 200’e ulaÅŸtı. Yaralı sayısı ise en az 13 bin 924.

Yaklaşık 28 milyon insanın yaÅŸadığı bölgede ölülerin muhafaza edilmesi giderek zorlaşıyor. Morgların kapasitesini aÅŸması sebebiyle yetkililer cesetlerin bir an önce yakılması gerektiÄŸini söyledi. Depremden kurtulanlar, yıkılan evlerinin molozları arasında kalan cesetlerden yayılan koku nedeniyle evlerine dönemiyorlar.

Enformasyon Bakanı Minendra Rijal, yakınlarını kaybeden ailelere bin dolar ihtiyaç yardımı ile ölülerin yakılması için 400 dolar destek vereceklerini açıkladı.

‘En az 2 milyar dolar lazım’

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) verilerine göre yaklaşık 600 bin evin tamamen yıkıldığı felaket sonrası halkın çoÄŸu bir haftadır açık alanlarda uyuyor. Özellikle daÄŸ etekleri ve bayırlara kurulu köylere de yardımın ulaÅŸması gecikiyor. Yardım dağıtımlarının yavaÅŸlığından ÅŸikâyetçi depremzedeler arasında gerginlik de tırmanıyor. Bazı bölgelerde protestolar düzenleniyor.

Finans Bakanı Ram Sharan Mahat uluslararası topluma çaÄŸrıda bulunarak; ülkedeki evlerin, hastanelerin, hükümet binalarının ve tarihi yapıların yeniden inÅŸası için en az 2 milyar dolara ihtiyaç olduÄŸunu açıkladı. Mahat bu ihtiyacın daha da artabileceÄŸini belirtti.

BM üyesi ülkelerden ÅŸimdiye kadar 22 milyon dolar yardım toplandı. Çadır, battaniye ve saÄŸlık paketleri içeren 80 ton yardım dağıtıldı. 

Kurtarma çalışmalarına 20’den fazla ülke katılıyor. BM Ä°nsani Yardım Koordinasyon Ofisi, 54 uluslararası ekipten oluÅŸan 1719 kiÅŸinin operasyonlara destek verdiÄŸini belirtti.

1934'ten bu yana en büyük deprem                                

Altı gün önce yaÅŸanan felaket, ülkede 1934 yılında 10 binden fazla kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi 8,1 büyüklüÄŸündeki depremin ardından kaydedilen en ÅŸiddetli sarsıntı oldu.

Nepal BaÅŸbakanı Sushil Koirala, deprem felaketinde ölenlerin sayısının 10 bine ulaÅŸabileceÄŸini söyledi. Daha fazla uluslararası yardım talep eden BaÅŸbakan Koirala, acil olarak çadır ve ilaç ihtiyacı olduÄŸunu belirtti.

Sekiz milyon kiÅŸinin depremden etkilenmiÅŸ olabileceÄŸini açıklayan BM'nin verilerine göre, 2,8 milyon kiÅŸi evlerini terk etmek zorunda kaldı. 3,5 milyondan fazla insanın gıda yardımına ihtiyacı var. Nepal Kızılhaçı’nın elindeki 19 bin aileye yetecek stoklar çoktan tükendi.

UNICEF’in verilerine göre, 1,7 milyon çocuk depremin en kötü ÅŸekilde etkilediÄŸi bölgelerde yaşıyor.  

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.